Skip to main content
Vesti

Rađa se „OPENS generacija“

Piše: 13.07.2015april 30th, 2018Nema komentara

Poslednje večeri jubilarnog Exita, jednog od najboljih evropskih festivala, State of EXIT ZONE i NGO sajam bili su domaćini panel diskusije na kojoj je razgovarano o kreativnim industrijama i socijalnom preduzetništvu. Gosti-domaćini panela bili su Nemanja Milenković, direktor marketinga Exita i Dragan Marković, koordinator projekta Novi Sad Omladinska prestonica Evrope 2018. godine – OPENS.

Podsećajući da je Exit jedini festival koji je nastao kao rezultat društvenog aktivizma mladih, a ne komercijalnih projekata, Milenković je istakao da je Exit promenio identitet Novog Sada. – Zahvaljujući Exitu, ali i drugim festivalima kao što su Cinema City, Festival uličnih svirača… Novi Sad se poslednjih 15 godina drugačije percipira i postaje mesto u kojem mladi ljudi vole da borave i u koje se rado vraćaju. Pored finansijskog efekta, najvažnija stvar je što ti mladi ljudi, kao dodatnu vrednost, nose pozitivne emocije iz Novog Sada i Srbije – naglasio je Milenković.

Prema Milenkovićevim rečima, ideju i energiju aktivizma mladih Exit sada pokušava da kanališe i na projekat OPENS 2018. – Misija Exit fondacije je da snagom brenda Exita, uz pomoć omladinskih organizacija, podstakne mlade ljude na „novi“ aktivizam kroz kandidaturu Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine i pokretanje Youth Polisa, što je podržao i gradonačelnik Novog Sada. To će biti jedinstveno mesto i prilika za sve mlade ljude voljne da svoje slobodno vreme provedu na društveno odgovoran i koristan način, i kroz razvoj kreativnih industrija i poduhvata, Youth Polis pretvore u fantastičnu mikro turističku destinaciju koja će Novi Sad učiniti još prepoznatljivijim u Regionu i šire – najavio je Milenković izrazivši nadu da će sinergetski efekat, koji će proisteći iz kandidature za OPENS i Youth Polisa, kroz socijalno preduzetništvo, između ostalog, obezbediti i nova radna mesta za mlade, kreativne ljude.

Da socijalno preduzetništvo, kroz podsticanje na razvoj kreativnih industrija i brendiranje destinacija, može obezbediti zapošljavanje mladih istakao je i Dragan Marković, koordinator projekta OPENS 2018. – Kao što je pre 15 godina stvorena „Exit generacija“ verujem da je ove godine nastala „OPENS generacija“. To je ona generacija koja će pokrenuti u Novom Sadu socijalno preduzetništvo. Kreiranjem i razvojem Youth Polisa, „Opens generacija“ će za par godina biti u prilici da, kao danas „Exit generacija“, sa ponosom kaže „vidite šta smo mi uradili za Novi Sad!“ – kazao je Marković.

Sinoćnim, četvrtim po redu panelom završen je ovogodišnji State of EXIT ZONE, na Petrovaradinskoj tvrđavi, u okviru kojeg je uspešno održan NGO Sajam.