Obnova Opservatorije na Petrovaradinskoj tvrđavi

Exit fondacija zajedno sa kompanijom NIS i Gradom Novim Sadom obnovila je objekat „Male stražare“ na Petrovaradinskoj tvrđavi, koju Astronomsko društvo koristi kao Opservatoriju. Opsevatorija tj. originalni objekat „Male Stražare“ sagrađen u prvoj polovini XVIII veka, nalazi se u neposrednoj blizini Komunikacione kapije, na samom prilazu Hornverku i predstavlja važan objekat kulturnog nasleđa, čijom će se obnovom doprineti ponudi celokupnog kompleksa Tvrđave, kao i turističkoj ponudi Novog Sada.

Obnova „Male stražare“, koja je završena poslednjeg dana juna 2018. godine, rađena je pod direktnom supervizijom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada po čijem projektu su izvedeni sveobuhvatni konzervatorsko-restauratorski radovi. Misija Exit fondacije je da, uz promovisanje Tvrđave kao jedne od najatraktivnijih festivalskih i turističkih lokacija na svetu, unapredi i sačuva ovo fortifikaciono utvrđenje, kao najznačajniji istorijski, kulturni i turistički objekat Novog Sada kroz realizaciju višegodišnjeg projekta.

Više informacija

Youth Heroes

EXIT fondacija u saradnji sa kompanijom NIS od 2013. Sprovodi višegodišnju kampanju „Youth Heroes“ sa ciljem promocije pozitivnih uzora mladima u Srbiji. Od 2015. godine ustanovljeno je nacionalno priznanje „Youth Heroes” koje se svečano dodeljuje najboljim mladim ljudima iz oblasti obrazovanja i nauke, preduzetništva i kreativnih industrija, društvenog aktivizma, kulture i umetnosti.

Želja EXIT-a bila je da se mladi heroji u Srbiji izvuku iz anonimnosti, predstave javnosti i promovišu kako bi postali inspiracija, ponos i uzor za cele generacije. To su svi oni mladi ljudi koji stvaraju u tišini i postižu velike uspehe, osvajaju medalje na međunarodnim naučnim takmičenjima, unapređuju svoju lokalnu zajednicu, stvaraju vrhunska umetnička dela, osmišljavaju kreativne poduhvate i pokreću uspešne kompanije, a opet su nedovoljno vidljivi.

Vizija projekta je da ovi mladi heroji budu uzori i ambasadori svoje generacije, kao i svih nas. Rezultat višegodišnjeg projekta „Youth Heroes“ i njegove aktivne promocije pozitivnih uzora mladima, jeste da stimuliše dolazeće generacije da aktivno učestvuju u društvu koje vrednuje znanje, kreativnost i rad.

Poseti sajt

Kandidatura za Novi Sad 2021

Tim EXIT fondacije vodio je kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture do pobede. Eskpertski tim Evopske komisije sastavljen od deset nezavisnih stručnjaka odlučio je 13.oktobra 2016. godine u Briselu da Novi Sad pored Temišvara, bude Evropska prestonica kulture za 2021. godinu.

Novi Sad je sa svojim sloganom „Za nove mostove“ u finalu odneo pobedu nad Herceg Novim i tako postao prestonica kulture u selekciji gradova koji dolaze iz zemalja koje su kandidati za članstvo u Evropsku uniju. Novi Sad je osvedočeni deo evropske kulturne baštine, grad u kojem se prožimaju različiti kulturni identiteti, ostvaruje kultura mira i neprekidno razvijaju uslovi za ostvarivanje različitih kulturnih izraza.

Poseti sajt

Kandidatura za OPENS

EXIT fondacija inicirala je i vodila proces kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine i dovela Novi Sad do samog finala, dok su omladinske organizacije Novog Sada nastavile započet proces i vodeći kandidaturuza 2019. Godinu donele Novosađanima pobedu.

Kandidatura Grada Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019 je bila svojevrsni poziv mladima da se aktivno uključe u sopstveni razvoj i izgradnju sopstvene nezavisnosti, a zato je moto kandidature bio „ Novi Sad – Otvara vrata “.

Posvećen aktivizam i kontinuiran rad, nakon četiri godine, sa više od 500 aktivnosti, akcija, kampanja i projekata doneo je Novom Sadu titulu Omladinske prestonice Evrope.

Ova titula se dodeljuje Evropskom gradu na period od godinu dana, a u toku tog perioda izabranom gradu se pruža prilika da kroz višenamenske programe prikaže svoj kulturni, društveni, politički i ekonomski život i programe razvoja za mlade. Novi Sad je ovu titulu dobio iz drugog pokušaja, a godinu dana ranije ušao je u finale izbora.

Poseti sajt

Asovi za decu

Na meču Asovi za decu održanom u maju 2016. Na stadionu Partizana u Beogradu, realizovanom u organizaciji EXIT fondacije i NURDOR-a, a uzpodršku FK Partizan, TV Prva i brojnih drugih organizacija i pojedinaca, najveća fudbalska imena, treneri Radomir Antić i Bora Milutinović, zajedno sa Stankovićem, Mijatovićem, Žigićem, Jovanovićem, Kežmanom, Kraljem, Delibašićem, Ilićem i mnogim drugim asovima, održali su lekciju pre svega iz humanosti, igrajući zajedno za isti cilj – prikupljanje sredstava za izgradnju niškog kliničkog odeljenja za decu obolelu od raka. Da Srbija nije zaboravila da se ujedini kada je najpotrebnije, pokazao je i prenos “Utakmice života” na TV Prva, koji je to veče bio najgledaniji TV program u Srbiji. Na ovoj utakmici prikupljeno je preko 14.5 miliona dinara, dok aktivnosti Fondacije zaprikupljanje sredstava za izgradnju dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu traju i danas.

Sledeći humanitarni fudbalski meč odigran je u aprilu 2017. u Užicu pod sloganom “Asovi Zapadne Srbije za decu“. Timove su činili brojni istaknuti fudbaleri predvođeni trenerima Milovanom Rajevcem i Radovanom Ćurčićem a prikupljena sredstva namenjena su užičkom centru za veštačku i vantelesnu oplodnju.

Tiha balkanska većina

Povodom rastućih nacionalnih tenzija u regionu, na inicijativu EXIT tima, neformalna grupa istaknutih umetnika i javnih ličnosti iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine sastavila je otvoreno pismo javnosti.

Potpisnici redova ispred “Tihe balkanske većine” bili su reditelji Oliver Frljić i Kokan Mladenović, glumci Zoran Cvijanović, Sergej Trifunović, Nenad Okanović, muzičari Ida Prester (Lollobrigida), Dino Šaran (LetuŠtuke), Nemanja Kojić (Hornsman Coyote), jedan od osnivača Otpora i gostujući predavač na Harvardu Srđa Popović, osnivač Exita Dušan Kovačević, direktor Studentskog kulturnog centra Novog Sada Zdravko Vulin, dramaturg i osnivač Miksera Ivan Lalić, novinar i pisac Branko Rosić, te brojni drugi koji u pismu pozivaju javnost da se otvoreno suprotstavi ekstremnoj nacionalističkoj retorici koja je zavladala regionom, uz sve učestalije fašističke i ultradesničarske parole.

Creative Climate Leadership

EXIT fondacija u partnerstvu sa organizacijama širom Evrope aktivno promoviše značaj ekološke svesti u regionu zapadnog Balkana i sa mrežom evropskih najznačajnijih pozorišnih institucija pokrenula je Creative Climate Leadership program za umetnike i profesionalce iz oblasti kulture sa ciljem istraživanja kulturnih dimenzija klimatskih promena i preduzimanja kreativnih i fleksibilnih akcija od značaja za budućnost naše planete.

Creative Climate Leadership okuplja osam evropskih partnera koji predstavljaju širok geografski domet, specijalnost u raznim umetničkim formama, različite pristupe izgradnji kapaciteta za delovanje na životnu sredinu kroz ceo kreativni sektor Evrope.

Poseti sajt

Youth Fair

Regionalni sajam omladinskog turizma, YOUTH FAIR okuplja najatraktivnije omladinske destinacije Balkana (kao i festivale, klubove, centre za ekstremnesportove i mnoge druge neotkrivene atrakcije regiona), turističke organizacije i turističk eagencije koje se bave promocijom omladinskog turizma kao i nevladine organizacije koje se bave regionalnim povezivanjem mladihna području Zapadnog Balkana.

Cilj sajma je da se kroz zajedničku regionalnu inicijativu Balkan pozicionira kao jedna od najatraktivnijih destinacija za mlade na svetu. Omladinski turizam, koji na globalnom nivou prihoduje više od 100 milijardi evra godišnje, predstavlja veliki potencijal za sve države regiona Zapadnog Balkana, a ovakvom međusobnom promocijom i udruživanjem može se postići maksimalan učinak za svaku državu ponaosob.

Poseti sajt

Mix the City – The Balkans

British Council i EXIT Festival su 2016. godine pozvali britanskog muzičara Ghostpoeta i 12 lokalnih izvođača sa celog Balkana kako bi stvorili jedinstveno muzičko iskustvo koje priča neočekivanu priču o našem regionu, podstiče razgovor među ljudima i učvršćuje prijateljske odnose među njima. Ova inicijativa pozivala je i publiku da se uključi u interaktivnu platformu.

Miksovanjem snimljenih audio semplova u izvođenju 12 umetnika koji se fizički možda nikada nisu ni sreli, svaki korisnik mogao je upotrbiti svoju kreativnost da bi približio i povezao osam izabranih balkanskih gradova. Krajnji rezultat svake interakcije sa „Mix the City“ platformom je jedinstveni video klip koji spaja audio miks koji je generisao sam korisnik sa video snimcima izvođača i autentičnih predela snimljenih širom Balkana.

Više informacija

EXIT AID

EXIT AID – program pomoći ugroženima od nezapamćenih poplava obeležio je društveno delovanje EXIT fondacije 2014. Godine kroz organizovanje velikog broja akcija u saradnji sa muzičkim zvezdama, Fondom B92, Blic fondacijom, kompanijom VODAVODA i EXIT volonterima.

Najznačajnija akcija EXIT AID programa jeste organizacija BE HUMAN događaja u Budvi za vreme trajanja Sea Dance Festivala. Tokom dvovečernje ekskluzivne zabave, na kojoj su nastupile glavne zvezde festivala, Jamiroquai i DJ Example, i donatorske večere, zajedno sa Opštinom Budva prikupljeno je preko 140.000 evra pomoći za ugrožene.

(Re)brand Serbia – Nacionalno brendiranje Srbije

Za sada su organizovane tri velike konferencije o nacionalnom brendiranju RE:BRAND SERBIA, koje su okupile vrhunske svetske i domaće eksperte oko teme nacionalnog brendiranja, sa ciljem podizanja svesti javnog mnjenja, medija i donosioca odluka o važnosti nacionalnog (re) brendiranja Srbije.

U poslednjih 16 godina EXIT je svojim postojanjem, kao retko koji brend Srbije, doprineo menjanju lošeg imidža Srbije i slanju pozitivne slike u svet. Ako imamo u vidu da je od 2000. godine objavljeno desetine hiljada tekstova i reportaža vodećih inostranih medija koji su afirmativno izveštavali o festivalu i Srbiji i da je EXIT posetilo preko milion stranih gostiju, zvuči logično odluka EXIT fondacije da se od 2013. godine sistematski i dugoročno bavimo nacionalnim brendiranjem i promocijom Srbije.

Poseti sajt

Društvo, ko vozi kući?

Agencija za bezbednost saobraćaja, kompanija HEINEKEN Srbija i EXIT fondacija ujedinile su sa ciljem povećanja bezbednosti posetilaca festivala EXIT. Strategija partnerstva koje traje od 2014. godine je podizanje nivoa svesti o bezbednosti u saobraćaju kod mladih pre svega i važnosti odgovorne konzumacije kroz društveno odgovornu akciju koja pomera granice u domenu društvene odgovornosti – „Društvo, ko vozi kući?”.

Ova inicijativa sastoji se iz nekoliko dimenzija: od bezbednog i besplatnog prevoza kroz taksi vaučere, do raznih edukativnih aktivnosti. Hiljade posetilaca iz Beograda i Novog Sada imali su mogućnost da potpuno sigurno i besplatno dođu i vrate se kući sa festivala koristeći organizovan taksi prevoz.

Konferencija kreativnih industrija Srbije

Konferencija kreativnih industrija Srbije (KKIS) u organizaciji EXIT fondacije i Miksera održana je 28.2. i 1.3.2014. u Mikser Hausu u Beogradu. Ključno pitanje KKIS-a bilo je kako od snalažljivosti, domaćeg imena za kreativnost, stići do razvijenih kreativnih industrija kao šanse za novo zapošljavanje, razvoj kulture i privrede Srbije. Cilj KKIS je bio da kroz razmenu znanja i iskustava iz zemlje i inostranstva, nauke i prakse, uspostavi temelje za dalji razvoj kreativnih industrija Srbije.

Konferencija je okupila neke od vodećih igrača sektora kreativnih industrija kao što su: EXIT, Mikser, Srpska filmska asocijacija, Publicis Group Serbia, Eipix Entertaiment, Nishville Jazz Festival, Grupa za kreativnu ekonomiju, Belgrade Fashion Week, RTV B92, Beogradski festival igre itd. Konferenciju je tokom dva dana posetilo preko 500 predstavnika stručne javnosti, akademskih radnika, novinara, studenata i zainteresovanih građana.

Poseti sajt

Sportski bazar

U decembru 2016. godine u Mikseru u Beogradu održan je humanitarni Sportski bazar u organizaciji EXIT fondacije i Miksera. To je bila jedinstvena prilika da se ljudi druže sa sportistima iz svojih omiljenih klubova, piscima, glumcima, muzičarima, voditeljima i drugim poznatim ličnostima. Posetioci su od njih lično mogli da kupe sportsku opremu, rekvizite, knjige i majice svojih omiljenih emisija, a tokom Sportskog bazara prikupljeno je preko 1.6 miliona dinara za  izgradnju niškog bolničkog krila za decu obolelu od raka.

Oglasi za život

Nakon uspešne humanitarne utakmice “Asovi za decu” na kojoj je prikupljeno 120. 000 evra za izgradnju odeljenja za decu obolelu od raka u Nišu, NURDOR, Halo oglasi i EXIT fondacija pokrenuli su jedinstvenu humanitarnu akciju “Oglasi za život” sa ciljem finalizacije ovog kapitalnog projekta.

Ideja je da se na posebnoj stranici Halo oglasa www.oglasizazivot.rs prodaju i kupuju polovne i nove stvari, a da sav prihod ide za izgradnju novog odelenja dečije hemato-onkološke bolnice u Nišu. Značaj akcije su prepoznale i poznate ličnosti, Dr Nele Karajlić, Nikola Kojo, Mirjana Karanović, Jovana Brakočević, Slobodan Šarenac, Slavko Beleslin, Nataša Miljković, Marčelo, Disciplina Kičme, Bad Copy, SARS, Dubioza Kolektiv, Brkovi i mnogi drugi te su oglasili prodaju ličnih dragocenosti, koje za njih imaju sentimentalnu vrednost.

Poseti sajt