Skip to main content
Vesti

Različitost koja spaja

Piše: 11.07.2015april 30th, 2018Nema komentara

Drugog dana Exit festivala, na izuzetno posećenoj State of EXIT ZONE, u okviru NGO Sajma i promocije kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine, održana je panel diskusija na temu interkulturalnosti.

Kako je istakla Tamara Gojković iz Mreže mladih za razmenu i razumevanje (Youth for Exchange and Understanding – YFU) interkulturalnost i mobilnost mladih se drugačije posmatra sa jedne, odnosno druge strane granice, dokle god one postoje, bilo da su te granice državne ili u nama samima. Ideja Mreže je da se kroz omladinski aktivizam, mobilnost i razmenu, a kroz kreativne programe i radionice, upoznaju „oni drugi“ uz uvažavanje svih međusobnih razlika.

Inače, Mreža YFU je neprofitna međunarodna obrazovna organizacija sa sedištme u Briselu i programima u 64 zemlje sveta. Jedna je od najstarijih, najvećih i najcenjenijih organizacija za razmenu. Predstavnica Udruženja BalkanIDEA Novi Sad Aleksandra Ilijin pozvala je mlade da se uključe u program mreže mladih Jugo-istočne Evrope koji za cilj ima sticanje i deljenje iskustava i znanja kroz omladinske razmene onih koji su spremni da nauče nešto novo. Nizom akcija sprovedenih u Novom Sadu aktivisti BalkanIDEA želi su da ukažu na činjenicu da koliko god da smo različiti ta različitost nas povezuje i čini boljima. Svoje akcije i programe, naravno, promovišu i na Petrovaradinskoj tvrđavi tokom Exit festivala.

Za sutra na NGO Sajmu, na popularnoj State of EXIT ZONE, najavljena je panel diskusija o volonterizmu i aktivizmu mladih.