Skip to main content
Vesti

OPENS Dan u Kineskoj četvrti

Piše: 17.10.2015april 30th, 2018Nema komentara

Juče su se na prostoru poznate tzv. Kineske četvrti u Novom Sadu predstavile omladinske organizacije u domenu preduzetništva, društvenog aktivizma, kulture i umetnosti, obrazovanja, kreativnosti, medija, a sve to u sklopu održavanja prvog OPENS dana kojim je najavljen „Youth Creative Polis“, kao okosnica kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine.

Novi Sad je u aprilu ove godine ostvario istorijski uspeh ušavši u prvih pet gradova kandidata za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine, zajedno sa britanskim Mančesterom, italijanskom Peruđom, mađarskim Kečkemetom i portugalskim Kaškajišom. Novi Sad se našao ispred Bristоla, Аnkare, Bratislave, Istanbula, Larnake, Pоznana, gruziјskog glavnog grada Tbilisija, pоrtugalskih gradоva Аngra dо Еrоizma i Коimbre, francuskog Аmјеna, italiјanskog Napulja i drugih.

Kandidatura za omladinsku prestonicu Evrope podneta je na inicijativu EXIT fondacije uz učešće nevladinog sektora, odnosno najznačajnijih  omladinskih organizacija, kao i javnog sektora na lokalnom, pokrajinskom i nacionalnom nivou.

– „Youth creative polis“ jeste naš adut u kandidaturi Novog Sada, kako za omladinsku, tako i za kulturnu prestonicu Evrope. Međutim titula nije pobeda, već je pobeda to što smo ulaskom u finale podstakli proaktivan pristup omladinskih organizacija, njihovo međusobno povezivanje i umrežavanje, dupliranje budžeta za omladinsku politiku kao i želju da, bez obzira na takmičenje, Novi Sad revitalizuje i trasnformiše zapušteno industrijsko nasleđe u budući kreativni „grad“ mladih – izjavio je juče Nemanja Milenković, vođa projekata kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine (OPENS), kao i kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i Predsednik Upravnog odbora EXIT fondacije.

Specijalni gosti OPENS dana u Kineskoj četvrti bili su Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, mnogobrojni predstavnici domaće medijske scene, ali i delegacija od 23 nemačka novinara koji su se upravo putem aktivnosti u okviru „Youth Creative Polisa“ upoznali sa plodnom kulturnom ponudom našeg grada.

Na OPENS danu Novosađani su imali prilike da upoznaju omladinske organizacije, predstavnike mlade i samonikle kreativne industrije, talentovane pojedince i institucije. U okviru Omladinskog centra posetioci su se susreli sa radom organizacija poput: Omladina Jazas-a Novi Sad, Aegee Novi Sad, EESTEC LC Novi Sad, BalkanIDEA Novi Sad, Prevent, Estiem Local Group Novi Sad, AIESEC Novi Sad, SUS – Studentska unija, BEST Novi Sad, Eko koš i Relay. Gosti OPENS dana bili su i kompanija Eipix, simbol uspeha novosadske industrije kompjuterskih igara, kao i Novo Kulturno Naselje, entuzijastična omladinska organizacija koja je svojom interaktivnom instalacijom itekako zabavila posetioce.

Nove kreativne zanate prikazala je Ulica omladinskog preduzetništva, dok je Art ulica prikazala mnogobrojne talentovane umetnike, izložbe i instalacije, te su tako Novosađani imali prilike da vide izložbu fotografija za inkluzivnu i tolerantnu zajednicu pod palicom Biznisnove, Žilvernovske iluminacije – lampione napravljene u produkciji centra „Žil Vern“, kao i izložbe Jelene Prokopović, Anje Vrtnjičak, Sonje Jo, Danijela Babić i izložbu slika Galerije Matice srpske. The Manual Co. predstavili su izložbu radova na temu revitalizacije Kineske četvrti, a gosti OPENS dana bili su i Filmski Front i O Radio.

Exit fondacija na čelu sa Predsednikom Upravnog odbora Fondacije, Nemanjom Milenkovićem, uzela je aktivno učešće u vođenju kandidatura Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. i Evropsku prestonicu kulture 2021. Projektni timovi ove dve kandidature ubrzo će početi da rade pod jednim krovom, u renoviranom zdanju zgrade „Eđšeg“, što je mađarska reč za jedinstvo, a koja će predstavljati zajednički, jedinstveni prostor delovanja.
Evropska prestonica mladih je jednogodišnja titula koja predstavlja određeni grad kao prestonicu omladine sa svim sadržajima i programima iz oblasti društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog života mladih. Ideja Evropske prestonice mladih nastala je 2009. godine iz potrebe da mladi, kao jedna od ugroženih niša tokom i posle svetske ekonomske krize, postanu katalizatori koji treba da dovedu do ozbiljnih promena u društvu.