Skip to main content
Vesti

Gradonačelnici regiona i turistički poslenici saglasni: Manifestacije ključne za privlačenje turista!

Piše: 06.09.2018septembar 12th, 2018Nema komentara

Velike manifestacije sa međunarodnim predznakom predstavljaju jedan od najboljih vidova brendiranja i promocije destinacija u našem regionu, zajednički je zaključak učesnika panela „Veliki događaji u funkciji razvoja destinacija“, koji je nakon Sea Dance festivala održan u hotelu „Splendid“ u Budvi. Pored direktnog priliva novca od turizma, festivali omogućavaju i međunarodnu promociju destinacije na kojoj se održavaju, a pored klasičnih medija, promotivni efekat koji se dobija preko društvenih mreža od strane publike i učesnika je neprocenjiv i time se stiže direktno do željenih tržišta i turista, zaključeno je na panelu na kojem su govorili gradonačelnici Novog Sada i Budve, Miloš Vučević i Dragan Krapović, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, Damir Davidović, direktori turističkih organizacija Tirane i Umaga, Mirela Kocolari i Milovan Popović, direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić, kao i osnivač Exita, Dušan Kovačević.

Prema podacima Svetske turističke organizacije za svaku destinaciju mladi su ključna ciljna grupa, jer statistike pokazuju da se u kasnijem dobu sa porodicama vraćaju na mesta za koje ih vezuju lepa sećanja iz mladosti, istakao je osnivač Exita, Dušan Kovačević: „Kada je brending destinacije u pitanju, doprinos manifestacija u promociji kroz klasične medije i društvene mreže je neprocenjiv. Dobar je primer kada je jedna od najtraženijih svetskih zvezda Skrillex, nakon nastupa na Sea Dance festivalu u Budvi, postavio na svoje društvene mreže, koje broje 20 miliona ljudi, fotografije kako uživa u Crnoj Gori. To je na njegove fanove imalo veći uticaj nego bilo koja TV reklama ili oglas koji bi pokušao da ih privuče u Crnu Goru“, kazao je Kovačević, dodavši da manifestacije istovremeno imaju i veoma važan sociološki značaj, jer mlade vraćaju iz virtuelnog u stvaran svet.

Dušan Kovačević

Miloš Vučević, Gradonačelnik Novog Sada, ponosan je na činjenicu da njegov grad ima duplu krunu – titulu Omladinske prestonice Evrope i Evropske prestonice kulture. „EXIT je neodvojiv deo oba procesa. Kao što bi festivali trebalo da pomažu u promociji destinacije, tako bi i gradovi trebalo da pomažu manifestacijama. EXIT je nama pomogao da budemo prepoznatljivi u nekom širem krugu, i gde god da sam bio u Evropi, kad kažete Novi Sad, oni vam kažu – EXIT“, objasnio je Vučević.

Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore, istakao je da crnogorsko primorje ima veliki potencijal za festivalski turizam: „Festivali sami po sebi imaju veliki potencijal, ne samo da dovedu turiste, već i da značajno pomognu brendiranju destinacije. U tom segmentu treba težiti ka daljem evoluiranju, da kroz festival, njegovu promociju i kroz njegovu realizaciju pokušamo da stvorimo novi niz turističkih proizvoda koji mogu biti interesantni. Kako za organizatore, tako za one koji ulažu sredstva u razvoj festivalske scene, ali isto tako i za turiste. Turizam u Crnoj Gori je jedna od strateških ekonomskih grana koji iz godine u godinu beleži sve bolje rezultate. Veoma je važno povećati korist ovakvih događaja, što će biti naš naredni korak. Destinaciju treba promovisati na način kako bi je posetioci povezivali sa manifestacijom koja se dešava u kontinuitetu, svake godine u istom terminu i na istoj lokaciji“, rekao je Davidović.

U ime domaćina Sea Dance festivala, grada Budve, učešće na panelu uzeo je i predsednik opštine Budva Dragan Krapović, koji je istakao da je Sea Dance festival nesumnjivo postavio Budvu na svetsku festivalsku mapu i da je postao peti element brenda Budve. „Sea Dance je svojevrsna investicija kojom želimo da privučemo mlađe generacije u Budvu, tzv. generaciju Z, gde će stvoriti neke lepe emocije, sećanja i uvek poželeti da joj se vrate i kada budu osnovali porodice“, kazao je Krapović. On je takođe istakao da u narednih 10 godina Budvu vidi kao moderno, kosmopolitsko mesto, živo sa velikim brojem mladih ljudi i velikim brojem manifestacija, uz maksimalne finansijske efekte.

Miloš Vučević

Prošle godine EXIT je proširio svoju porodicu festivala realizacijom umaškog Sea Star festivala. Direktor Turističke zajednice Grada Umaga Milovan Popović, siguran je da će Sea Star festival postati prepoznatljiv brend Umaga. „Brendiranje destinacije putem velikih događaja kao što su ATP teniski turnir i muzički festivali jeste sigurno najbrži, najkvalitetniji i najisplativiji put. Ako znamo da ATP i Sea Star prate na stotine akreditovanih novinara, ako znamo da se u direktnom prenosu, ali i kroz snimke, ovi događaji prikazuju u preko 100 zemalja sveta, onda je vrlo lako izračunati koja je to medijska vrednost koju Umag kao destinacija dobija upravo organizacijom ovakvih događaja, što mi nikada ne bismo mogli platiti zakupljivanjem medijskog prostora.  Naravno, tu dolaze i konkretni pokazatelji, a to je broj noćenja, potrošnja na destinaciji. Prvo izdanje Sea Star festivala je povećalo posećenost za 220 odsto u odnosu na prethodne godine kada ove manifestacije nije bilo“, otkrio je Popović.

Velikim rastom broja turista zahvaljujući festivalima u organizaciji EXIT tima pohvalio se i direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ A.D. Dejan Ljevnaić: „EXIT je više trebao nama, nego mi njemu. Jahorina je mnogo dobila održavanjem „Festivala 84“, a u prilog tome najbolje govori činjenica da je ove godine, na kraju zimske sezone, tokom festivala Jahorinu posetilo 20 hiljada turista, dok prethodne godine u istom periodu nije bilo nikoga. Jahorina je ostvarila u prethodnoj sezoni za milion maraka više prihoda, nego prethodne dve sezone zajedno“, rekao je Ljevnaić. On je dodao da je trend da mladi sve manje skijaju, da je pad skijaškog turizma u svetu oko 4% godišnje, te da su upravo manifestacije ključne da privuku mlade na planinu i otkriju im čari zimskih sportova.

Predstavljajući grad Tiranu, kao i strategiju promocije, direktorka za kulturno nasleđe i turizam grada Tirane, Mirela Kocolari, istakla je da kultura i turizam predstavljaju veliki potencijal svakog grada, posebno u delu njegove urbanizacije i unapređenja gradske zajednice. Prestižni portal “Lonely Planet” postavio je Tiranu na listu deset gradova Evrope koje treba posetiti. „Organizovali smo različite koncerte, manifestacije, ali naša želja je da festival kakav je Sea Dance i EXIT, dovedemo u našu zemlju, što bi bio korak ka zajedničkoj budućnosti i saradnji. Jako je bitno da se što bolje upoznamo i da građani zemalja sa kojima se Albanija graniči dolaze kod nas, kao što mi posećujemo njih“, kazala je Kocolari, ističući da za 10 godina Tiranu vidi kao centar kulture, turizma i manifestacija, koja jednom gradu daju sliku atraktivne destinacije.

Specijani gost panela, koji je okupljenima pored ekonomske dao i snažnu društvenu notu, bio je i legendarni muzičar Momčilo Bajagić Bajaga, koji je pozvao sve na veći stepen regionalne saradnje.

„Mislim da je upravo EXIT festival veoma blizak razmišljanju našeg sastava“, naveo je Bajaga i dodao: „Svirali smo u svim mestima u regionu nakon raspada nekadašnje zemlje i ratova i mislim da smo uz druge kolege uspeli u misiji prenošenja pozitivne energije, poruka tolerancije i međusobne ljubavi i saradnje“.