Skip to main content
Vesti

Za slobodu, uvek i na svakom mestu!

Piše: 12.07.2020jul 13th, 2020Nema komentara

EXIT je u poslednje vreme pod konstantnim napadima ekstremnih grupa i pojedinih političkih partija. Prvo su nas u maju mesecu ove godine napali radikali. Krajnja desnica u Srbiji i ekipa koja je, između ostalih, jedna od najodgovornijih za ratove devedesetih prošlog veka, stotine hiljada izgubljenih života, izbeglice, nazadovanje u kameno doba i najveću sramotu koju je naša zemlja u istoriji doživela. Narušen ugled, koji ni dve decenije Exita, Novaka Đokovića i drugih svetlih primera iz Srbije nisu uspeli u potpunosti da povrate.

Onda su nas nedavno u radikalskom populističkom maniru napali visoki funkcioneri bivše vlasti, ekipe koju smo 2000. svi zajedno doveli na vlast i kojoj smo tada svi poklonili beskrajnu nadu i poverenje da ćemo konačno živeti u normalnoj zemlji. Nažalost, to poverenje su toliko izigrali da ni dan-danas, nijedan novi pokret nije uspeo da pokrene dovoljnu energiju za prirodnu periodičnu smenu vlasti na makar svakih osam godina, kako je to u većini demokratskih zemalja.
Zanimljivo je da je poslednji od tih napada došao od visokog funkcionera “Stranke slobode i pravde”, te da se nedugo nakon toga pojavila “nestranačka” inicijativa u ime “slobode i pravde” usmerena prema Exitu. Možda bismo i poverovali da je u pitanju samo slučajnost i da su imali dobru nameru, da su se pre obraćanja javnosti obratili prvo Exitu sa istim zahtevom, ali nisu.

Zatim su krenuli organizovani napadi na mrežama sa lažnim tvrdnjama kako EXIT nije osudio upotrebu prekomerne sile od strane policije, od kojih su neke išle čak dotle da su ustvrdile da smo podržali policijsku brutalnost! Ovi napadi praćeni su najpogrdnijim mogućim uvredama i nezapamćenom mržnjom.

Međutim, istina je da smo, ne samo osudili prekomernu silu, već smo osudili bilo kakvu silu od strane policije prema mirnim demonstrantima, kojoj nikada i nigde ne sme biti mesta u civilizovanom društvu. Dalje, osudili smo i nasilje ekstremističkih grupa i pozvali demonstrante da ne nasedaju na njihove provokacije. Takođe, osuđujemo i povređivanje novinara, sva neosnovanana hapšenja, kao i govor mržnje bilo koje vrste.

EXIT (od)uvek podržava pravo na slobodu mišljenja i javnog izražavanja, a protiv laži, cenzure i manipulacija sa bilo koje strane da dolaze. I zato ni ova manipulacija, uvrede i laži protiv Exita neće proći.