Skip to main content
Vesti

EXIT fondacija bendovima iz Srbije otvorila put do svetske scene

Piše: 13.07.2020Nema komentara

Bendovi Naked, Rođenice i Shira Utfila pobedili su, kao predstavnici Srbije, na internacionalnom konkursu „MOST – the Bridge for Balkan Music“, čiji je partner EXIT fondacija. Cilj četvorogodišnjeg projekta „MOST“ jeste razvoj muzičke industrije na Balkanu i promovisanje domaćih izvođača na internacionalnom tržištu, a finansiran je  finansiranom od strane programa „Kreativna Evropa“.

Naked Band

Rođenice

Shira Utfila

 

Grupe etno i worldmusic žanra birane su iz celog regiona, a pored tri iz Srbije, na spisku pobednika su Almir Meskovic & Daniel Lazar, Divanhana, Lakiko, NAiRUZ, Balkan Taksim, Oranitza i Gipsy Groove.

Pobednici konkursa dobiće različite mogućnosti za unapređivanje njihove karijere, ali i logističku podršku neophodnu za ostvarivanje internacionalne karijere. „MOST – the Bridge for Balkan Music“, finansiran od strane programa „Kreativna Evropa“, obezbedio je jednogodišnji program mentorstva sa eminentnim evropskim muzičkim profesionalcima, petodnevni trening na temu menadžmenta benda i stvaranja umetničkog portfolija, kao i finansijsku podršku za njegovo kreiranje i za učešće na internacionalnim nastupima, učešće na najvećoj svetskoj muzičkoj konferenciji „WOMEX 2020“ u Budimpešti, povezivanje sa drugim muzičkim profesionalcima na Balkanu, kao i finansiranje troškova izvođača vezanih za projekat.

Kriterijumi na osnovu kojih su odabrane nove globalne zvezde potekle sa Balkana jesu umetnički internacionalni potencijal, raznovrsnost odabranih izvođača, popoularnost i umetnička vrednost performansa, razvijenost menadžmenta izvođača i drugo…

EXIT festival će naredne godine biti domaćin velikog događaja u okviru projekta.