Skip to main content
Vesti

Svečano otvaranje umetničkog dela Joko Ono na Petrovaradinskoj tvrđavi na stogodišnjicu potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma

Piše: 30.11.2018decembar 3rd, 2018Nema komentara

Konceptualna instalacija pod imenom “One day…”, originalno umetničko delo legendarne japansko-američke multimedijalne umetnice i mirovne aktivistkinje Joko Ono, biće svečano otvorena 28. juna 2019. godine, na stogodišnjicu potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma, mirovnog ugovora kojim je zvanično okončan Prvi svetski rat.  Ovaj umetnički rad u sklopu projekta Exit fondacije “Prvi svetski mir”, predstavljaće novu kulturno-turističku atrakciju Novog Sada i Srbije i realizuje se uz podršku  Fondacije “Novi Sad 2021”, Grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program Zajednici zajedno.

 

EXIT festival će na ovaj datum obeležiti i svoj rođendan i proslaviti devetnaest godina od osnivanja nultog EXIT Noise Summer Festa 2000. godine, koji je ubrzo postao jedan od najvećih kulturno-društvenih projekata u regionu, a vremenom i izrastao u jedan od vodećih muzičkih festivala u Evropi i svetu.

 

Projekat “Prvi svetski mir“ (#FirstWorldPeace), koji za cilj ima da na efektan i globalno relevantan način obeleži sto godina od uspostavljanja mira u Prvom svetskom ratu, inspirisan je i realizovan u sklopu programske oblasti “Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture Novi Sad 2021.

 

Novo obeležje Novog Sada i Srbije napravljeno je na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda tzv. „šajke“, koji su koristili vojnici-graničari iz vremena Vojne krajine. Joko Ono, svetski priznata japanska umetnica i aktivistkinja, poznata je po svom doprinosu promociji mira kroz brojne umetničke oblike i instalacije. Njeni avangardni radovi široj javnosti postali su poznati još šezdesetih godina prošlog veka. Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mesto njenog novog umetničkog dela, budući da je reč o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Evropi, koje od izgradnje u 18. veku, pa sve do danas nikad nije bilo deo neke bitke ili ratne operacije. Nije zanemarljiva ni regionalna dimenzija i simbolika ovog utvrđenja, s obzirom na činjenicu da su upravo EXIT festival i Petrovaradinska tvrđava bili prvo mesto masovnog okupljanja mladih iz celog regiona posle sukoba iz devedesetih godina prošlog veka.