Skip to main content
Vesti

Jedinstvena tura Petrovaradinskom tvrđavom – 3D VIRTUELNA avanTURA

Piše: 09.02.2020februar 12th, 2020Nema komentara

Pozivamo Vas da u četvrtak, 13. februara, u 11 časova u Galeriji Matice srpske prisustvujete događaju na kom će biti predstavljena jedinstvena 3D virtuelna tura kroz Petrovaradinsku tvrđavu, koju će voditi jedan od članova čuvenog arhivskog odeljenja u “Državnom poslu”, a istoričar po profesiji, Nikola Škorić.

U okviru događaja će biti prezentovana studija o novoj kulturno-turističkoj ruti između Novog Sada i Nacionalnog parka baštine u Opustaseru u Mađarskoj, kao i panel diskusija „Kulturno istorijsko nasleđe, kreativne industrije i nove tehnologije“ u kojoj će učestvovati:

Siniša Jokić – direktor Zavoda za zaštitu spomenika i kulture Grada Novog Sada
Rade Milić – arheolog iz Centra za urbani razvoj
Nikola Škorić – istoričar
Lea Kotlica – pr menadžer Festivala uličnih svirača (FUS)
Ivan Petrović – predsednik UO Fondacije EXIT
Predstavljanje Petrovaradinske tvrđave na inovativan i atraktivan način, kao i razvijanje turističke strategije i prekogranične saradnje između Srbije i Mađarske rezultati su projekta „Savremena i tradicionalna kulturno-turistička ruta” (CULHUSRBTOUR), u okviru Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, koji je pokrenut 2018. godine.

Više o ovom projektu možete pronaći na http://bit.ly/CULHUSRBTOUR

Molimo Vas da svoje prisustvo potvrdite do srede, 12. februara u 17 časova na mejl [email protected]

Projekat „Savremena i tradicionalna kulturno-turistička ruta” (CULHUSRBTOUR), u okviru Interreg – IPA
Programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, ima za cilj razvoj nove turističke trase i uspostavljanje nove prekogranične veze. Kulturno–turistička prekogranična saradnja CULHUSRBTOUR nastala je kao saradnja između EXIT fondacije, koja na ovaj način nastavlja misiju širenja zajedništva u regionu, i Nacionalog parka baštine u Opustaseru, u Mađarskoj. Partneri su u roku od godinu i po dana, koliko projekat traje, organizovali četiri turistička događaja, koji uključuju muziku, vizuelnu umetnost, slikarstvo i fotografiju, zajedničke umetničke sastanke, radionice i studijska putovanja u obe partnerske zemlje, namenjena pre svega mladima. Rezultati saradnje su i jedinstvene 3D ture kroz Petrovaradinsku tvrđavu i Nacionalog parka baštine u Opustaseru. Putem njih su na zanimljiv i interaktivan način predstavljene istorijske priče i legende o znamenitostima obe lokacije. Doprinos CULHUSRBTOUR projekta razvijanju prekogranične saradnje jeste i dokument studija o novoj kulturno-turističkoj ruti između Novog Sada i Opustasera.

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnupomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács- Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji. Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija i ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturnoiistorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti.
Saznaj više: www.interreg-ipa-husrb.com/srb/home/