Skip to main content
Vesti

Petrovaradinska tvrđava dobila svoju 3D virtuelnu turu za posetioce iz celog sveta

Piše: 13.02.2020Nema komentara

Posetioci iz celog sveta odsad će moći da upoznaju Petrovaradinsku tvrđavu i putem nove, virtuelne 3D ture, koju je danas prezentovala EXIT Fondacija u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Ova internet platforma je nastavak rada na promociji Petrovaradinske tvrđave i daljem jačanju njegog međunarodnog turističkog potencijala koji je stekla u savremeno vreme zahvaljujući EXIT festivalu i drugim sadržajima kao što je spomenik „Prvom svetskom miru“ multimedijalne umetnice Joko Ono. Virtuelna tura kroz tvrđavu upoznaje posetioce sa lepotama, istorijskim činjenicima, ali i aktuelnostima vezanim za „Gibraltar na Dunavu“, dok je interaktivni vodič za sve posetioce jedan od članova čuvenog arhivskog odeljenja iz televizijske serije “Državni posao” i ujedno istoričar po profesiji, Nikola Škorić. Naš poznati glumac na sebi svojstven i duhovit način dočekuje posetioce i priča im legende o alama  i mačkama, o petrovaradinskom zatvoru i brojne druge priče, mitove i zanimljivosti, a koji su deo bogate istorije Petrovaradinske tvrđave. Virtuelna 3D tura kroz Petrovaradinsku tvrđavu je rezultat projekta „Savremena i tradicionalna kulturno-turistička ruta” (CULHUSRBTOUR), u okviru Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, koji su 2018. pokrenuli EXIT fondacija i Nacionalni park baštine „ONTE“ u Opustaseru.

3D virtuelna tura: petrovaradin.exitfondacija.org

 Trodimenzionalno predstavljanje Petrovaradinske tvrđave samo je jedan od segmenata saradnje koju su uspostavili partneri na ovom prekograničnom projektu. U okviru događaja „Petrovaradinska tura – 3D virtuelna avantura“ održanom danas u Galeriji Matice srpske prezentovana je i studija o novoj kulturno-turističkoj ruti između Novog Sada i Nacionalnog parka baštine u Opustaseru u Mađarskoj, a održana je i panel diskusija  „Kulturno istorijsko nasleđe, kreativne industrije i nove tehnologije“, na kojoj su učestvovali direktor Zavoda za zaštitu spomenika i kulture Grada Novog Sada Siniša Jokić, arheolog iz Centra za urbani razvoj Rade Milić, istoričar Nikola Škorić, PR menadžerka Festivala uličnih svirača Lea Kotlica, kao i predsednik UO EXIT fondacije Ivan Petrović.

„3D virtuelna tura Petrovaradinskom tvrđavom je nastavak dugoročnih aktivnosti EXIT fondacije na turističkom brendiranju i promociji kulturnog nasleđa Novog Sada i Srbije na inovativan i zanimljiv način. Imamo bogato kulturno nasleđe u našem okruženju, koje se može uz pomoć kreativnog sektora popularisati i promovisati na savremen način, i zatim dobiti ekonomsku održivost i zaštitu kroz razvoj kulturnog turizma. Ova svojevrsna fuzija kulturnog nasleđa, kreativnih industrija i turizma je nešto u čemu Srbija i naš region imaju veliku šansu da postanu prepoznatljivi u globalnim razmerama“, izjavio je predsednik UO EXIT fondacije Ivan Petrović.

3D virtuelna tura dostupna je svim korisnicima računara i „pametnih“ mobilnih telefona, a u avanturu se mogu uputiti putem sajta EXIT fondacije kao i putem zvaničnog sajta projekta CULHUSRB Tour. Veoma je jednostavna za korišćenje, a padajući meni pruža brojne mogućnosti i odabir informacija i zanimljivosti u vezi sa različitim lokacijama na Tvrđavi, koje na svoj autentičan način priča Nikola Škorić: „Putem mog lika koji se provlači kao vodič u virtuelnoj turi ispričali smo sažet istorijat Petrovaradinske tvrđave. Trudili smo se da sve priče predstavimo na kreativan način i nadam se da smo u tome uspeli“.

„Sve informacione tehnologije i moderni sistemi prezentacije su dobrodošli. Svaka vrsta reklame, i ona najjednostavnija, imala je svog efekta. Efekat proizvode običan plakat, obična reklama na zidu, a kamoli jedna moderna prezentacija. Ogroman je broj turista koji ne žele usluge agencija, nego hoće sami sebi da kreiraju ture. Putem ove virtuelne ture svaki novi turista će lako saznati šta želi da poseti na tvrđavi“, izjavio je direktor Zavoda za zaštitu spomenika i kulture Grada Novog Sada Siniša Jokić.

EXIT fondacija, koja na ovaj način nastavlja misiju širenja zajedništva u regionu, i Nacionalni park baštine u Opustaseru u Mađarskoj su u okviru projekta CULHUSRB organizovali i četiri turistička događaja, koji uključuju muziku, vizuelnu umetnost, slikarstvo i fotografiju, zajedničke umetničke sastanke, radionice i studijska putovanja u obe partnerske zemlje, namenjena pre svega mladima.

####

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács- Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji. Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturnoiistorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti.

 

Saznaj više: www.interreg-ipa-husrb.com/srb/home/