Skip to main content
Vesti

Predstavljanje Skadarske tvrđave u novom svetlu

Piše: 17.05.2019jun 15th, 2019Nema komentara

Tvrđava Rozafa u Skadru postala je deo nove turističke rute, kojom se promovišu balkanske tvrđave, kao neke od najvažnijih kulturno-istorijskih aktrakcija u regionu. Ovo do sada nedovoljno istraženo i na savremen način promovisano utvrđenje postaće vidljivije za sve turiste koji se zainteresuju za istorijsko i kulturno nasleđe Balkana i to zahvaljujući projektu „Creative History Balkans Tour“ (CHBT). Projekat, koji je pokrenula EXIT fondacija uz podršku Evropske unije i Saveta za regionalnu saradnju, ima za cilj da brendira i promoviše četiri istorijske tvrđave u četiri balkanske zemlje, oslanjajući se na kreativne industrije i kulturno nasleđe: tvrđavu Rozafa u Skadru u Albaniji; budvanski Stari grad u Crnoj Gori; Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu u Srbiji; Tvrđavu Kastel u Banja Luci u Bosni i Hercegovini;

U Skadru je prezentovana jedinstvena internet platforma, koja će na kreativan i savremen način turistima širom sveta predstaviti turističke bisere kulturnog nasleđa Balkana.

Creative History Balkans Tour: creativehistorybalkans.com

Projekat „Creative History Balkans Tour“ dovešće do kreiranja, promocije i razvijanja regionalnog turističkog proizvoda na inovativan način, koristeći specijalizovanu internet platformu, koja će privlačiti nove generacije. Predstavljanje najlepših legendi i mitova, otkrivanje istorije ovih viševekovnih utvrđenja i razvijanje njihovog turističkog potencijala kroz atraktivne internet sadržaje će doprineti turističko-ekonomskom rastu Balkana.

Umetnički direktor na projektu „Creative History Balkans Tour“ Zoran Stefanović kaže da je čast biti deo ovakvog poduhvata: „Egzit fondacija je, uz podršku Saveta za regionalnu saradnju, Evropske unije i uz učešće međunarodnih stručnjaka, stanovnicima i lokalnoj samoupravi Skadra omogućila da na nov način predstave ovaj kraj i njegove potencijale milionima svetskih putnika i ljubiteljima kulture. Skadar vidimo i kao prestonicu gostoljubivosti, centar istočnojadranske stare fotografije, gastronomske i muzičke tradicije, ali i mesto gde vam je sve nadohvat ruke – toplo more, veliko jezero i uzbudljive planine“, rekao je Stefanović i dodao da je CHBT projekat kojim bi mogli da se rukovode i drugi delovi Evrope.

Na prezentaciji projekta, direktor turizma opštine Skadar Gentian Memej izjavio je da je „Creative History Balkans Tour“ veoma važan projekat: „Ovo će stvoriti veoma važan turistički proizvod, jer će promovisati atrakcije u Skadru. Zahvalan sam Exit fondaciji, Savetu za regionalnu saradnju i Evropskoj uniji za doprinos i za napor koji ulažu, da bi projekat bio uspešno realizovan, rekao je Memaj i dodao da CHBT pravi mostove između zemalja u regionu.

Direktorka Regionalnog direktorata nacionalne kulture Skadra Majlinda Lacaj rekla je da je Rozafa, Tvrđava na Skadru, jedan od najvažnijih objekata kulturnog nasleđa u Albaniji: „Proteklih godina smo dosta pažnje posvetili marketingu i promociji ove tvrđave, a zbog konitnuiranog rada postao je jedna od najposećenijih tačaka u zapadnom delu regiona. CHBT će doprineti  promociji Rozafe, jer se sve vise ljudi širom sveta  upoznaje sa istorijom i legendama albanskog naroda, zbog čega žele i da nas posete. “

Prisutnima je na promociji projekta „Creative History Balkans Tour“ prikazan novi pristup afirmisanja tvrđave Rozafa, jedne od najvažnijih i najznamenitijih utvrđenja na Balkanu.

Kako bi se podigla svest o važnosti i veličanstvenosti tvrđava, EXIT fondacija objavljuje foto konkurs i poziva sve zaljubljenike u fotografiju da učestvuju u promociji ovih kulturno-istorijskih spomenika. Najbolje fotografije će biti objavljene na internet platformi CHBT projekta i na EXITovim društevnim mrežama, dok će pobednici konkursa osvojiti vredne novčane nagrade. Više informacija o konkursu možete pronaći na creativehistorybalkans.com

———-

Aktivnosti se realizuju zahvaljući bespovratnim sredstvima koje je obezbedio Savet za regionalnu saradnju u okviru Projekta za razvoj i promociju turizma. Projekat finansira Evropska Unija, a sprovodi ga Savet za regionalnu saradnju u cilju doprinosa rastu i konkurentnosti privrede u šest zapadnobalkanskih zemalja, kroz podršku i promovisanje zajedničke ponude vezane za regionalnu kulturu i rekreativni turizam.