Skip to main content
Vesti

Pokrenuta jedinstvena turistička tura „Kreativna istorija Balkana”

Piše: 04.05.2019maj 22nd, 2019Nema komentara

Predstavljanje budvanskog Starog grada u novom svetlu

 

Stari grad i Citadela u Budvi postali su deo nove turističke rute, kojom se promovišu balkanske tvrđave, kao neke od najvažnijih kulturno-istorijskih aktrakcija u regionu. Ovo do sada nedovoljno istraženo i na savremen način promovisano utvrđenje postaće vidljivije za sve turiste koji se zainteresuju za istorijsko i kulturno nasleđe Balkana i to zahvaljujući projektu „Creative History Balkans Tour“ (CHBT). Projekat, koji je pokrenula EXIT fondacija uz podršku Evropske unije i Saveta za regionalnu saradnju, ima za cilj da brendira i promoviše četiri istorijske tvrđave u četiri balkanske zemlje, oslanjajući se na kreativne industrije i kulturno nasleđe: budvanski Stari grad u Crnoj Gori; Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu u Srbiji; Tvrđavu Kastel u Banja Luci u Bosni i Hercegovini; i Tvrđavu Rozafa u Skadru u Albaniji.

Danas je, prvim u nizu događajem, održanim u Budvi u Crnoj Gori, započeto predstavljanje ove inicijative, a ujedno je i prezentovana jedinstvena internet platforma, koja će na kreativan i savremen način turistima širom sveta predstaviti turističke bisere kulturnog nasleđa Balkana.

 

Creative History Balkans Tour: creativehistorybalkans.com

 

Na predstavljanju projekta danas u Budvi predsednik UO Exit fondacije Ivan Petrović naglasio je da Balkan poseduje izuzetno bogato kulturno nasleđe kojem je neophodno brendiranje i savremena promocija putem kreativnih industrija, ali i očuvanje i održivost kroz razvoj kulturnog turizma: „EXIT tim veruje i radi na tome da Balkan postane jedan od najatraktivnijih regiona sveta u oblasti turizma i kreativnih industrija. Ovim projektom želimo da kroz priču o četiri tvrđave Balkana, predstavimo milionima turista širom sveta da je ovaj region kolevka i mesto susreta brojnih civilizacija koje su postojale na ovim prostorima od pamtiveka.“

 

Projekat „Creative History Balkans Tour“ dovešće do kreiranja, promocije i razvijanja regionalnog turističkog proizvoda na inovativan način, koristeći specijalizovanu internet platformu, koja će privlačiti nove generacije. Predstavljanje najlepših legendi i mitova, otkrivanje istorije ovih viševekovnih utvrđenja i razvijanje njihovog turističkog potencijala kroz atraktivne internet sadržaje će doprineti turističko-ekonomskom rastu Balkana.

Dr Predrag Zenović ispred Opštine Budva veruje da će ovaj projekat otvoriti mostove između društava i država i njihovih nekad, naizgled, nepomirljivih prošlosti: „Budvanska Citadela je, na primjer, prostor nastanka antičkog akropolisa, jedno vrijeme sjedište zetskog mitropolita, kasnije Austrougarsko vojno utvrđenje. Tvrđave predstavljaju svjedočanstva prošlih vremena, ali svojim odnosom prema prostoru u sadašnjosti predstavljaju pokretače stvaralačkog i mjesta umjetničke razmjene“, izjavio je Zenović i dodao da  Služba menadžera Opštine Budva kao jedan od svojih prioriteta ima valorizaciju fortifikacione arhitekture u Budvi i njenoj okolini, te da projekat “Creative History Balkan Tour” predstavlja jednu odličnu smernicu.

 

Za Akademsku slikarku iz Budve, Jelenu Papović, Stari Grad predstavlja posebno mesto, jer upravo tu stvara umetnička dela i  smatra da boravak u starim utvrđenjima daje privilegiju života u vremeplovu, te da svaki kamen predstavlja portal u novi svet.: „Pojačana senzitivnost umetnika može sabrati energiju takvog mesta i svevremenost jednog umetničkog dela pretočiti u neprolaznost. Zato možda delujemo i romantično i zaneseno onima koji znaju da iznova prolazimo istim ulicama, a iznova se oduševljavamo balkonima, crtežima vremena u kamenu, igri krovova i plavetnilu neba“, rekla je Papovićeva.

Prisutnima je na promociji  projekta „Creative History Balkans Tour“ prikazan novi pristup afirmisanja budvanskog Starog grada, jednog od najvažnijih i najznamenitijih utvrđenja na Balkanu.