Skip to main content
Vesti

Petrovaradinska tvrđava u saradnji Exita i Joko Ono postaje „Tvrđava mira“

Piše: 05.06.2019jun 7th, 2019Nema komentara

Petrovaradinska tvrđava u Novom Sadu postala je deo nove turističke rute, kojom se promovišu balkanske tvrđave, kao neke od najvažnijih kulturno-istorijskih atrakcija u regionu. Druga najveća evropska tvrđava na Dunavu, širom sveta postala je poznata po održavanju EXIT festivala, koji na njenoj turistifikaciji radi intenzivno već godinama, a od ove biće još vidljivija u svetskim okvirima. Svi turisti koji se zainteresuju za istorijsko i kulturno nasleđe Balkana, moći će bliže da se upoznaju sa Petrovaradinskom tvrđavom zahvaljujući projektu „Creative History Balkans Tour”, koji je pokrenula EXIT fondacija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj kući u Novom Sadu, prilikom predstavljanja programske platforme „Tvrđava mira“ projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Povodom obeležavanja sto godina od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma 1919. godine i zvaničnog završetka Prvog svetskog rata, EXIT fondacija će u saradnji sa legendarnom multimedijalnom umetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono 28. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoriti i konceptualnu instalaciju pod imenom „One day…“. Pored Exita, ova instalacija će dodatno promovisati Petrovaradinsku tvrđavu, ali i ceo Novi Sad na međunarodnoj sceni kao grad tolerancije, saradnje i kulture.

“Veoma smo srećni što zajedno sa ikonom mirovnog pokreta i savremene umetnosti Joko Ono donosimo prvi veliki spomenik miru na ovim prostorima koji će biti nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije. Kao i projekat “Kreativna istorija Balkana” koji promoviše kulturni turizam i 4 tvrđave Balkana kroz spoj kreativnih industrija i kulturnog nasleđa, i u slučaju saradnje sa Joko Ono imamo istu fuziju modernog i tradicionalnog. Instalacija koju je uradila Joko Ono urađena je po motivima tradicionalnog broda “Šajka” koji su koristili vojnici-graničari Vojne krajine, i koji je deo srpskog kulturnog nasleđa.”, izjavio je Ivan Petrović, Predsednik UO Exit fondacije.

Projekat “Creative History Balkans Tour”, koji je EXIT fondacija pokrenula uz podršku Evropske unije i Saveta za regionalnu saradnju, ima za cilj da brendira i promoviše četiri istorijske tvrđave u četiri balkanske zemlje, oslanjajući se na sinergetski spoj kreativnih industrija i kulturnog nasleđa: Tvrđavu Kastel u Banja Luci u Bosni i Hercegovini; budvanski Stari grad u Crnoj Gori; Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu u Srbiji; i Tvrđavu Rozafa u Skadru u Albaniji. Na konferenciji je prezentovana i jedinstvena internet platforma, koja će na kreativan i savremen način turistima širom sveta predstaviti turističke bisere kulturnog nasleđa Balkana.

(više info na www.creativehistorybalkans.com)

„Ideja Saveta za regionalnu saradnju, koja je implementirana i finansirana od strane EU projekata razvoja turizma i promocije, jeste da se odaberu najbolje kulturne i avanturističke turističke ponude Zapadnog Balkana i da se pretvore u jedan zajednički regionalni turistički proizvod koji će privlačiti više posetilaca u region, zadržati ih duže, i da posete ne jednu već nekoliko lokacija. Projekat „Kreativna istorija Balkana” implementiran uz podršku Saveta za regionalnu saradnju upravo to i radi, a uz sebe ima i najbolji evropski muzički festival EXIT”, rekao je predstavnik Saveta za regionalnu saradnju Nikola Gaon.

Konceptualna instalacija „One day…” legendarne Yoko Ono biće realizovana u okviru projekta „Novi Sad 2021 Evropska prestonica kulture”, a u sklopu programskog luka „Tvrđava mira”, koji se bavi afirmisanjem Novog Sada kao promotera regionalnog pomirenja i stabilnosti, i to kroz umetnost i kulturu, to jest kroz realizaciju umetničkih i kulturnih programa koji promovišu pomirenje ili uključivanje umetnika iz regiona. Inicijativa Exit fondacije „Prvi svetski mir” (#FirstWorldPeace) se realizuje uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021”, Grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program „Zajednici zajedno”.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije Novi Sad 2021 istakao je da fondacija predstavlja most i poveznicu između ustanova kulture, obrazovnih institucija, vaninstitucionalne scene, kulturnih i kreativnih industrija: „Približavanje ovih različitih aktera može da iznese neku novu snagu pomoću koje će se Novi Sad predstaviti internacionalnoj publici kao prestižan grad u Srbiji koji je važan i u regionu i u Evropi kao Tvrđava mira. Ono što će Fondacija Novi Sad 2021 iza sebe ostaviti, jesu ljudi, procesi, prostori i programi, a ovaj program je jedan od legata Evropske prestonice kulture“

Savetnica premijerke Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam Ana Ilić rekla je da Podrška „Tvrđavi mira“ i događajima koji će u narednih mesec dana biti održani u Novom Sadu, ali i celokupnom projektu Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, jeste nastavak podrške Predsednice Vlade svim inicijativama koje nastaju u našoj zemlji, a koje dovode do podsticanja kreativnosti i izgradnje jedne drugačije slike Srbije u svetu. S tim ciljem je nastala i platforma „Srbija stvara“, u okviru koje se radi na razvoju sistemskih mera za razvoj sektora kreativnih industrija i inovacija, kao i na jačanju kulturne diplomatije i percepcije naše zemlje u inostranstvu.

Podršku projektima dao je i Dalibor Rožić, člаn Grаdskоg vеćа zа kulturu Novog Sada, koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog toga što se projekti realizuju u skladu sa Strategijom kulturnog razvoja.

Aktivnosti se realizuju zahvaljući bespovratnim sredstvima koje je obezbedio Savet za regionalnu saradnju u okviru Projekta za razvoj i promociju turizma. Projekat finansira Evropska Unija, a sprovodi ga Savet za regionalnu saradnju u cilju doprinosa rastu i konkurentnosti privrede u šest Zapadno balkanskih zemalja, kroz podršku i promovisanje zajedničke ponude vezane za regionalnu kulturu i rekreativni turizam.