Skip to main content
Vesti

Novi Sad u finalu izbora za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine!

Piše: 29.04.2015april 30th, 2018Nema komentara

Novi Sad je ostvario istorijski uspeh ušavši u prvih pet gradova kanditata za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine. Srpska Atina našla se tako u odabranom društvu gradova kao što su britanski Mančester, italijanska Peruđa, mađarski Kečkemet i portugalski Kaškajiš.

Ovaj uspeh utoliko je veći, jer je Novi Sad jedini u prvih pet koji nije iz zemlje članice Evropske Unije! Ove godine je tri puta više gradova podnelo kandidaturu, njih čak 20 iz 12 evropskih država, a Novi Sad se bolje plasirao od gradova kao što su turska prestonica Ankara, te Istanbul koji je obezbedio izuzetno velika sredstva za ovu kandidaturu!

Na listi gradova koji će morati da sačekaju sledeći ciklus nalaze se Bristol, Bratislava, Larnaka, Poznan, gruzijski glavni grad Tbilisi, portugalski gradovi Angra do Eroizmo i Koimbra, francuski Amjen, italijanski Napulj i drugi.

Kandidatura za omladinsku prestonicu Evrope podneta je na inicijativu EXIT fondacije uz učešće najvećih omladinskih organizacija u zemlji i podršku Grada Novog Sada.
– Izuzetna je privilegija videti Novi Sad u ovakvom društvu evropskih gradova, a dodatno zadovoljstvo kad vidimo da smo se plasirali bolje od mnogih evropskih metropola. U ime Grada Novog Sada, kao podnosioca ove kandidature, zahvalio bih se na viziji i trudu svim predlagačima iz deset omladinskih organizacija, na čelu sa Exit Fondacijom – rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Vođa projektnog tima kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope, ispred Exit Fondacije, Nemanja Milenković zahvalio se svim učesnicima u ovom projektu.
– Želim da se zahvalim svim organizacijama i udruženjima koji su uložili ogromnu energiju i čije je sinergetsko delovanje omogućilo da se Novi Sad nađe u finalu izbora za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine. Ovo je prvi put da je jedan projekat okupio toliko učesnika i time smo pokazali da zajedničkim snagama možemo da postignemo velike rezultate – izavio je Milenković i naglasio da je Novi Sad još jednom dokazao da je grad mladih, kreativnih ljudi.

Evropska prestonica mladih je jednogodišnja titula koja predstavlja određeni grad kao prestonicu omladine sa svim sadržajima i programima iz oblasti društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog života mladih. Kandidatura Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope je jedan od retkih projekta koji je uspeo da okupi toliko različitih aktera.

Ideja Evropske prestonice mladih nastala je 2009. godine iz potrebe da mladi, kao jedna od ugroženih niša tokom i posle svetske ekonomske krize, postanu katalizatori koji treba da dovedu do ozbiljnih promena u društvu.