Skip to main content
Vesti

Novi Sad podneo Kandidaturu za Omladinsku prestonicu Evrope 2018.

Piše: 27.02.2017maj 11th, 2018Nema komentara

U organizaciji EXIT fondacije uz učešće omladinskih organizacija i podršku Grada Novog Sada na današnjoj svečanosti, održanoj u Svečanoj sali Gradske kuće, zvanično je podnošena kandidatura Novog Sada za Evropsku prestonicu mladih 2018. godine.

Evropska prestonica mladih je jednogodišnja titula koja predstavlja određeni grad kao prestonicu omladine sa svim sadržajima i programima iz oblasti društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog života mladih.

Do sada su Evropske prestonice mladih bili gradovi koji po mnogo čemu podsećaju na Novi Sad, a prema rečima Predraga Svilara, člana Gradskog veća Grada Novog Sada za sport i omladinu, Novi Sad je po mnogo čemu odavno prestonica mladih. – Grаd Novi Sаd imа dugu trаdiciju kаko formаlnog tаko i neformаlnog orgаnizovаnjа mlаdih. Tа trаdicijа dаtirа još od prvih Tribinа mlаdih, okupljаnjа kod legendаrne Žute kuće, konačno do EXIT festivala. U slučaju dobijа titule Evropske prestonice mladih 2018. godine Grаd Novi Sаd i svi pаrtneri u tom projektu, odnosno sve omlаdinske i studentske orgаnizаcije i udruženjа biće još vidljiviji dаleko vаn grаnicа nаše zemlje, što sа sobom donosi brojne benefite – rekao je Svilar.

Kandidatura Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope je jedan od retkih projekta koji je uspeo da okupi toliko različitih aktera. – EXIT je jedini festivala na svetu te veličine i značaja koji je nastao iz društvenog aktivizma mladih i kao takav, još jednom je potvrdio da je i dalje pokretač, inspiracija i ohrabrenje mladim ljudima da istraju u onome ka čemu streme. Promovišući ideju kandidature, okupljajući ključne aktere i direktnim učešćem u ovom velikom zajedničkom poduhvatu EXIT fondacija je ponosna na sve mlade učesnike, grad, pokrajinu i državu, na isti način na koji su oni ponosni na EXIT – zaključio je Nemanja Milenković predsednik UO EXIT fondacije.

Ideja Evropske prestonice mladih nastala je 2009. godine iz potrebe da mladi, kao jedna od ugroženih niša tokom i posle svetske ekonomske krize, postanu katalizatori koji treba da dovedu do ozbiljnih promena u društvu.
– Kandidatura je jasna podrška stvaranju podsticajnog okruženja za mlade na lokalu i jačanju omladinske politike u Srbiji. Ovo može biti značajan doprinos pomeranju mladih sa ivica našeg društva i još jedna mogućnost da se čuje glas mladih – izjavio je Marjan Cvetković, predsednik Krovne organizacije mladih Srbije i član Nacionalnog odbora projektnog konzorcijuma Novi Sad Evropska omladinska prestonica.

Da su mladi ljudi, posebno studenti spremni da preuzmu odgovornost i uključe se tako veliki i značajan poduhvat kao što je projekat Evropska omladinska prestonica potvrđuje i Nikola Srdić, predsednik Studentske unije Srbije. – Mladi su energija, sve češće zarobljena i sputana. Mi, mladi, imamo posebno veliku odgovornost u ovom i sličnim projektima, a posebno u vremenu koje dolazi. Sa ponosom i poštovanjem prema gradu koji volimo i sa empatijom ka svim građanima, koji u njemu žive, uče i rade, prihvatamo ovu odgovornost – kazao je Nikola Srdić.

Posle potpisanog Memoranduma o saradnji svih ključnih aktera u kandidaturi, sa današnjeg skupa upućen je poziv za saradnju svim omladinskim organizacijama i udruženjima koji imaju kvalitetne, kreativne i originalne ideje da budu deo tima koji će realizovati projekat Novi Sad Evropska omladinska prestonica 2018. godine. To će, kako je poručeno sa današnje promocije, obezbediti razvoj kreativnih industrija, najpozitivnije izbrendirati Novi Sad, privući preduzetnike i investitore, a svim mladim ljudima koji u Novom Sadu žive, studiraju ili dolaze kao turisti obezbediti značajnu komparativnu prednost i kvalitetnije uslove za život, rad i zabavu.