Skip to main content
Vesti

Novi Sad može biti Omladinska prestonica Evrope

Piše: 09.07.2014april 30th, 2018Nema komentara

Ovogodišnja AGORA, projekat EXIT fondacije, počeo je danas konferencijom „Omladinska prestonica Evrope kao brend“, u Galeriji Matice srpske. Projekt-menadžeri iz Maribora, koji je prošle godine bio Omladinska prestonica Evrope, i Kluž Napoke, koji će to biti 2015. godine, preneli su svoja iskustava u oragnicaziji dobijanja te laskave titule. Izvršni producent i koordinator projekta iz rumunskog grada Kluž-Napoka, koji će biti Omladinska prestonica Evrope 2015. godine, Androš Farkaš smatra da Novi Sad ima sve predispozicije da bude Omladinska prestonica Evrope 2018. godine.

– Zahvaljujući EXIT-u, najboljem muzičkom festivalu Evrope, Novi Sad se nalazi na svim karatama Evrope i sveta koje imaju direktnu ili indirektnu vezu sa mladima i omladinskim organizacijama – rekao je Farkaš.
Prema njegovim rečima najvažnije je znati šta se želi postići dobijanjem titule Omladinska prestonica Evrope i šta će se na osnovu nje popraviti u politici i odnosu prema mladima, ako i kako je iskoristiti za promociju. Od velikog značaja je pravilno iskomunicirati poruku projekta Omladinska prestonica Evrope sa svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima kako bi je oni razumeli, prihvatili i učestvovali.

Peter Tomaž Dobrila iz agencije „Code Blue production“ koja je učestvovala u organizaciji projekta „Maribor Omladinska prestonica Evrope“ istakao je da je ogroman broj različitih organizacija i NGO iz više slovenačkih gradova bilo uključeno u osmišljavanje, pripremu i realizaciju celog projekta koji je Mariboru obezbedio značajnu ekonomsku, socijalnu i društvenu korist.

Grad Novi Sad prihvatio je poziv EXIT fondacije da podnese kandidaturu za titulu Omladinska prestonica Evrope 2018. godine.  Evropska prestonica mladih može biti grad koji nije glavni grad zemlje, a koji može da simbolizuje „glavni grad mladih Evrope“ sa svim sadržajima važnim i interesantnim za njih. Prvi grad Omladinska prestonica Evrope bio je 2009. Roterdam (Holandija). Potom su to bili Torino (Italija), Antverp (Belgija), Braga (Portugal) i Maribor (Slovenija). Ove godine Omladinska prestonica Evrope je Solun (Grčka). Sledeće godine to će biti Kluž-Napoka (Rumunija), a 2016. godine Ganca (Azerbejdžan).