Skip to main content
Vesti

Muzički miks Balkana!

Piše: 30.03.2016jun 16th, 2019Nema komentara

British Council i EXIT Festival su pozvali britanskog muzičara Ghostpoeta i 12 lokalnih izvođača sa celog Balkana da bi stvorili jedinstveno muzičko iskustvo koje će ispričati neočekivanu priču o našem regionu, podstaći razgovor među ljudima i učvrstiti prijateljske odnose među njima. Ova inicijativa, nazvana „Mix the City – the Balkans“, pozvala je i  publiku da se uključi u interaktivnu platformu na kojoj svako na svom kompjuteru ili bilo kom mobilnom uređaju može da napravi muzički video miks Balkana i podeli ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

Ghostpoet je bio u potrazi za afirmisanim izvođačima i neotkrivenim talentima koji bi kroz svoju muziku pokazali kako vide Balkan, njegove gradove, ljude i kulturu. Uzbudljivo putovanje kroz Banja Luku, Beograd, Budvu, Novi Sad, Prištinu, Sarajevo, Skoplje i Tiranu. Tokom turneje, Ghostpoet je snimio semplove sa 12 lokalnih izvođača i zabeležio video materijal koji otkriva talente, bogatstvo i različitost regiona. Same lokacije za snimanje izabrali su lokalni muzičari i na taj način pomogli Ghostpoetu i svim korisnicima „Mix the City“ platforme da otkriju neka od neotkrivenih blaga koja Balkan čine posebnim.

Miksovanjem snimljenih audio semplova u izvođenju 12 umetnika koji se fizički možda nikada nisu ni sreli, svako je upotrebio svoju kreativnost da bi približio i povezao osam izabranih balkanskih gradova. Krajnji rezultat svake interakcije sa „Mix the City“ platformom je jedinstveni video klip koji spaja audio miks koji je generisao sam korisnik sa video snimcima izvođača i autentičnih predela snimljenih širom Balkana.

„Zaprepastili su me raznolikost i talenat na koje sam naišao tokom svog istraživanja Balkana. Zaista se radujem početku rada na ovom projektu i tome što ću na ovaj način moći da zabeležim duh svih mesta koje ću posetiti,“ rekao je Ghostpoet pre polaska na prvu lokaciju koju je posetio na Balkanu.

„Mix the City – the Balkans“ je dostupan globalnoj publici na adresi Mixthecity.com od jula 2016. U međuvremenu, na istoj internet adresi, korisnici mogu da istraže i iskuse Tel Aviv i Istanbul kroz miksove YouTube zvezde Kutimana.

Nakon velikog uspeha projekta „Mix the City“ u Tel Avivu i Istanbulu, „Mix the City – the Balkans“ nastao je u produkciji British Council-a i EXIT Festivala. Projekat se realizovao u saradnji sa britanskim kreativnim agencijama Flying Object i Roll Studio.

Kustos projekta

Obaro Ejimiwe je britanski izvođač koji nastupa pod imenom Ghostpoet. Njegov prvi album, Peanut Butter Blues & Melancholy Jam je 2011. godine nominovan za Mercury music Prize. Nakon ovog uspeha, 2013. godine nastavlja sa albumom Some Say I So I Say Light koji je naišao na pohvale kritike, da bi za album Shedding Skin 2015. ponovo bio nominovan za Mercury Prize. Različiti uticaji i sklonost ka eksperimentisanju izgradili su njegov mračni i apstraktni muzički stil. Ghostpoetovi tekstovi se bave širokim spektrom složenih osećanja i teškim društvenim temama koje donosi sa osvežavajućom iskrenošću i veštinom. Više informacija na Ghostpoet.co.uk.

Ko stoji iza ‘Mix the City – the Balkans’?

British Council stvara međunarodne prilike za ljude iz Velike Britanije i drugih zemalja širom sveta i između njih uspostavlja odnose zasnovane na poverenju. Ova organizacija svakodnevno stvara prilike za međunarodna iskustva u preko 100 zemalja sveta. Svake godine, British Council radi sa milionima ljudi, povezujući ih sa Velikom Britanijom, stvarajući veze između različitih kutura radeći u oblastima engleskog jezika, umetnosti, obrazovanja i društva. Na Balkanu, British Council ima više od 75 godina iskustva u oblasti kulturnih odnosa. Više informacija na Britishcouncil.org.

Flying Object, partner koji pruža digitalne sadržaje za „Mix the City“, je londonska kreativna agencija specijalizovana za razvoj interaktivnih alata na internetu. U srži njihovog poslovanja je ideja da sama tehnologija nije dovoljna za uspeh u digitalnom svetu, već da su neophodne inovativne ideje sprovedene u delo koristeći video, društvene mreže, interaktivne platforme i druge alate. Pokrenuta u septembru 2013, ova agencija iza sebe ima projekte kao što su „School of YouTube“ za Comic Relief i „Bar Coder“ za Google. Više informacija je dostupno na Weareflyingobject.com.

Roll Studio, tehnički partner, je kreativna digitalna agencija sa sedištem u Londonu i Avelinu u Italiji, specijalizovana za dizajn, razvoj i digitalne usluge. Ima više od deset godina iskustva u osmišljavanju i programiranju nekih od najinovatinijih internet iskustava. Roll Studio pomaže brendovima da na što bolji način iskoriste mogućnosti koje pružaju digitalni alati i pritom se dobro zabave. Više informacija je dostupno na Rollstudio.co.uk