Skip to main content
Vesti

„Karmina Burana“ dodata u program velikog koncerta „Muzička vizija Balkana“ na Ušću

Piše: 31.08.2022Nema komentara

Nekoliko stotina izvođača na sceni, nakon čega slede nastupi Satorija, Dejan Petrović Big Benda, Marka Louisa i Esma’s Benda.

Jedinstven muzički spektakl na otvorenom, delo Karla Orfa „Karmina Burana“, biće izvedeno na Ušću u petak, 2. septembra, sa početkom u 20 časova. Izvođenje „Karmine Burane“ se tako dodaje programu velikog koncerta „Muzička vizija Balkana“, na kojem će nastupiti ranije najavljene svetske i regionalne zvezde Satori, Dejan Petrović Big Band, Marko Louis i Esma’s Band feat. Zahir Ramadanov Brass band. Ulaz je slobodan!

Zbog atraktivnosti ovog koncerta i velikog interesovanja publike, prihvaćen je poziv Exitove platforme World Music Balkans (WOMBA), uz podršku Fondacije za otvoreno društvo i inicijative Otvoreni Balkan, da opera „Karmina Burana“ bude izvedena pred početak „Muzičke vizije Balkana“. Zato se izvođenje „Karmine Burane“ premešta na Ušće sa prvobitno planiranog beogradskog Trga republike. Ovaj muzički spektakl je premijerno izveden u Novom Sadu u maju 2022, na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, na oduševljenje mnogobrojne publike.

„Karmina Burana“ biće izvedena na beogradskom Ušću uz hor i orkestar Srpskog narodnog pozorišta i Umetnički Ansambl Binički, te uz soliste. Na sceni će biti nekoliko stotina izvođača. Dirigent će biti Maestro Aleksandar Kojić, a solisti su: sopran Marija Jelić, tenor Stevan Karanac i bariton Vasa Stajkić. Ovaj spektakl na otvorenom, kao deo CEBEF-ovih „Classical Sessions“ programa, organizuje Centar beogradskih festivala u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem i Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički“.

Od 19:00 će biti moguć ulazak na događaj, a izvođenje „Karmine Burane“ počinje u 20:00. U 21:20 počinje koncert „Muzička vizija Balkana“, na kojem će svetske i regionalne zvezde promovisati zvuk Balkana kroz etno i elektronsku muziku, trube, soul, pop, jazz i druge muzičke pravce. Esma’s Band feat. Zahir Ramadanov Brass band nastupaju od 21:20, Dejan Petrović Big Band u 22:00, Marko Louis od 23:10 i za kraj Satori, od ponoći.

Koncert „Muzička vizija Balkana“ promoviše autentičan zvuk i energiju zemalja Balkana, a donosi ga Exitova WOMBA (World Music Balkans) plaftorma, čiji je cilj da balkanski zvuk dobije svetsku prepoznatljivost. Naše podneblje je ujedinjeno tradicionalnom muzikom, koja u modernoj produkciji može da postane svetski brend.

Koncert će biti održan u okviru četvorodnevnog sajma vina u Beogradu „Wine Vision by Open Balkan 2022“, koji će okupiti najbolje proizvođače vina iz Albanije, Severne Makedonije, Srbije i zemalja u okruženju. Osim na štandovima preko 400 izlagača, vinski potencijali Balkana biće predstavljeni i na brojnim masterklasovima, radionicama i specijalnim degustacijama. Brojni vinski eksperti, trgovci, distributeri, nosioci titula Master of Wine, kritičari, blogeri i predstavnici globalno najznačajnjih medija biće gosti prvog „Wine Vision“ sajma.