Skip to main content
Vesti

Briga o mentalnom zdravlju, ekološke i humanitarne aktivnosti na Sea Dance festivalu

Piše: 24.08.2022avgust 26th, 2022Nema komentara

Osmo izdanje Sea Dance festivala, koje će biti održano od 26. do 28. avgusta na budvanskoj plaži Buljarica, donosi bogat muzički program, ali i pregršt dodatnih interesantnih sadržaja i zona. Oni će biti realizovani u duhu društvenog aktivizma kome je Fondacija EXIT verna godinama unazad kroz sve svoje festivale, a u cilju podizanja svesti mladih i rešavanju pitanja od značaja za sve nas.

U fokusu ovogodišnje zone društvenog aktivizma na Sea Dance festivalu je ekološka misija za očuvanje i zaštitu naše planete, kao i celokupnog života na njoj, pa će tako raznovrsni sadržaji promovisati očuvanje životne sredine sa akcentom na podizanju svesti o značaju svakog pojedinca u tom procesu. Posetioci festivala će imati jedinstvenu priliku da kroz sadržaje na Eko zoni učestvuju u nekoliko kampanja i akcija koje su rezultat dugogodišnje saradnje Fondacije EXIT i drugih organizacija, a imaju zajednički cilj – ukazivanje na očuvanje planete kao gorućeg i najvažnijeg pitanja modernog doba.

I ove godine u sklopu ekološkog segmenta festivala je saradnja sa Recan fondacijom, koja se kroz sve festivale iz EXIT porodice uspešno realizuje godinama unazad, a na ovogodišnjem Sea Dance festivalu kroz dva projekta: „Pixelata“ i „XO box”.

Jedna od najvećih ekoloških festivalskih atrakcija “Pixelata”, kao deo programa “Svaka limenka se računa”, imaće svoje mesto i ove godine na Sea Dance festivalu. U pravljenju velikog murala od limenki, koji će biti svojevrsno umetničko delo, jedinstven spoj umetnosti i reciklaže, moći će da učestvuju svi posetioci festivala i da na taj način, recikliranjem konzervi, doprinesu zaštiti životne sredine. Svaka limenka, koju će posetioci sami ili uz pomoć grafitera dodatno iscrtavati, naći će svoje mjesto na ovom jedinstvenom muralu i postati jedan piksel na zidu koji je širok šest metara, a visok dva metra. Ova kampanja očuvanja planete sa ciljem podizanja svijesti o značaju zaštite životne sredine realizuje se od 2018. godine.

XO box – Interaktivni XO je replika “iks-oks” igre. Za XO box igru koriste se prazne limenke za reciklažu. MAGIC BOX je jedinstveni projekat, spoj reciklaže i zabave i na taj način doprinosi da muzički festivali imaju što manji negativan uticaj na životnu sredinu.

Volonteri Recan fondacije će za vreme trajanja festivala patrolirati sa reciklažnim rančevima na leđima i sakupljati limenke. Volonteri su vrlo lako uočljivi, te će posetioci lako moći da svoje limenke bace u jedan od rančeva volontera. Sakupljene limenke će biti reciklirane i u veoma kratkom roku će se ponovo naći u radnjama.

Mentalno zdravlje

Kroz poruke o mentalnom zdravlju, koje će se nalaziti širom festivala, cilj je da se ukaže na veoma veliki značaj mentalnog zdravlja, kao i na značaj sveprisutne podrške.

„Razumevanje je čin ljubavi“, „Povezivanje je razlog zbog kojeg smo ovde“, „Čuvajte jedni druge“, „Budite ljubazni“, „Saosećanje će spasiti svijet“, „Zajedno. Uvek!“, samo su neke od brojnih motivacionih poruka koje će se nalaziti širom festivalskog prostora. Imajući u vidu izražen uticaj koji na čovečanstvo i dalje ostavljaju pandemija, ekonomska kriza, kao i rat u Ukrajini, tokom ovogodišnjeg festivala EXIT organizacija je nastojala da više nego ikad bude tu za posetioce i ukaže posebnu pažnju mentalnom zdravlju, što će se nastaviti i na Sea Dance-u. Cilj poruka koje će biti postavljene i emitovane kroz festival je da osobe koje vode unutrašnje bitke budu ohrabrene da se osećaju prihvaćeno i da pripadaju.

Stars4Kids

Višegodišnji projekat koji se primenjuje na svim događajima EXIT-ove festivalske porodice je projekat prikupljanja stvari ili predmeta od izvođača u humanitarne svrhe. U akciji Stars4Kids zvezde koje nastupaju na festivalima doniraju svoju ličnu stvar ili predmet (instrument, odeća…) i potpisuju ga kako bi se prikupljene stvari mogle naći na internet aukciji. Aukcija će se provesti u bližoj budućnosti i to na globalnom nivou, a sav prikupljeni novac bit će namenjen za lečenje bolesne dece.