Skip to main content
Vesti

Istraživanje pokazalo: Za 20 godina EXIT doneo domaćoj privredi više od 200 miliona evra!

Piše: 10.11.2021Nema komentara

U sezoni u kojoj je EXIT bio prvi veliki festival na svetu koji je održan nakon godinu i po dana od početka pandemije, celokupan dosadašnji doprinos našeg najvećeg festivala domaćoj privredi prešao je 200 miliona evra, zahvaljujući nekim od presudnih parametara, kao što su većinska inostrana poseta i visoka potrošnja.

Istraživanje koje „TIM Centar“ iz Novog Sada sprovodi svake godine za vreme festivala ovog leta je pokazalo da je EXIT na proslavi svoje dve decenije doneo novih 18,8 miliona evra turističkoj privredi Novog Sada i Srbije. Od osnivanja do danas, domaća privreda ostvarila je preko 200 miliona evra ekonomske koristi od Exita, dok se na navedeni iznos može dodati i nekoliko puta veća vrednost međunarodne promocije grada i cele države.

Proteklo izdanje EXIT festivala imalo je izuzetnih 61 odsto inostranih posetilaca, čime je izjednačen rekord sa 2009. godinom. Publika iz Zapadne Evrope (23,5 odsto) preuzela je primat u odnosu na posetioce iz Istočne Evrope (10,6 odsto) i s drugih kontinenata (8,1 odsto). Tokom četiri dana kroz festivalske kapije prošlo je više od 180.000 posetilaca iz 70 zemalja sveta, pri čemu je najviše inostranih gostiju stiglo iz Francuske, Nemačke, Mađarske, Turske, SAD, Italije, kao i iz zemalja regiona. Zanimljivo je da je došlo do porasta broja posetilaca iz Francuske od gotovo 1.000 odsto, te da ih je bilo oko 2.000, čime su preuzeli primat od posetilaca iz Velike Britanije, kojih je ove godine bilo manje zbog restrikcija u putovanjima.

EXIT 2021 infografik

Infografik

Kao i prethodnih godina, preko 90 odsto posetilaca je u Novi Sad došlo isključivo zbog festivala, dok je čak 97 odsto posetilaca odgovorilo da im se utisak o gradu popravio (47.8 odsto) ili ostao isti (48.5 odsto), što je dokaz direktnog uticaja Exita na imidž i turizam destinacije Novog Sada i Srbije.

Celokupan festival ocenjen je rekordno visokom ocenom od 4,53. Publika je davala ocene za čak deset aspekata organizacije – od bina, programa i organizacije ulaza (sa kovid merama) do čistoće, kešles sistema, ponude pića, hrane i zabavnih sadržaja, kao i regulisanja gužvi i signalizacije. Zanimljivo je da su inostrani posetioci EXIT ocenili sa čak 4,83 od maksimalnih 5!

Posetioci su tokom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosečno trošili 451 evro, što je skok u odnosu na potrošnju iz 2019. godine, koja je iznosila 420 evra. Najviše novca su trošili gosti sa drugih kontinenata – u proseku čak 755 evra (porast od 150 evra u odnosu na 2019), a odmah za njima i gosti iz Zapadne Evrope sa oko 679 evra po osobi. Ova brojka u istraživanju obuhvatala je isključivo troškove koji ostaju kompanijama u Srbiji (smeštaj, hrana, putni troškovi u zemlji, ulaznica i slično). U odnosu na prethodne festivale, nastavio se trend rasta iznajmljivanja privatnih stanova,odnosno 46 odsto od ukupnog broja svih vrsta smeštaja (skok za skoro 10 odsto).

Prosek godina posetilaca u ovoj anketi bio je 26,1 godinu, što je smanjenje u odnosu na prosek od 27 godina iz prethodnog istraživanja. Visokoobrazovani posetioci, uključujući tu i studente, činili su 80 odsto publike, dok je ove godine njih 58 odsto bilo zaposleno.

Više od polovine ispitanika EXIT su posetili prvi put, pri čemu je više od 70 odsto premijernih dolazaka inostranih posetilaca. Osnovni razlog za dolazak je muzički program festivala, dok je više od jedne trećine navelo kao motive i želju da dožive EXIT i posete Novi Sad i Srbiju.

Deo ankete posvećen je i gorućoj temi izuzetno negativnog uticaja pandemije na mentalno zdravlje mladih ljudi. Ovde se vidi koliko muzički festivali mogu biti ključan saveznik u toj borbi. Na pitanje „Kako dolazak na EXIT utiče na tvoje mentalno zdravlje?“ čak 82 odsto ispitanika se izjasnilo pozitivnim odgovorom. Posetioci su odgovarali i na pitanja u vezi sa viđenjem društvene dimenzije Exita.

Čak 78 odsto ispitanika smatra da muzički festivali mogu da naprave društvene promene, ali se veoma protive uključivanju Exita u političko-stranačko delovanje – čak njih 89 odsto, od čega je visok procenat od 92 odsto domaćih posetilaca izrazilo takav stav. Od raznovrsnih tema na koje bi publika želela da se usmeri Exitov društveni aktivizam, najviše glasova je dobila tema razvoj i podrška mladima, a za njom slede promocija mira na Balkanu, podrška domaćoj muzičkoj sceni, kao i promocija pozitivnog imidža Srbije u inostranstvu.

Istraživanje je obavio novosadski „TIM Centar“, a rađeno je na reprezentativnom uzorku od 1162 posetilaca festivala, tokom njegovog trajanja. Anketirani su isključivo posetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija, sponzora i drugih institucija izuzeti iz istraživanja.