Skip to main content
Vesti

EXIT fondacija učestvovala na najvećoj world music konferenciji – WOMEX

Piše: 11.11.2021novembar 16th, 2021Nema komentara

EXIT fondacija je kroz projekat „MOST“ učestvovala na 27. izdanju prestižne konferencije muzike sveta (world music) WOMEX 2021 – Worldwide Music Expo 2021, koja je održana od  27. do 31. oktobra u Portu.

EXIT fondacija je 29. oktobra učestvovala u panelu „The Up and Rising Balkan Festival Landscape“ („Rast balkanske festivalske mape“), na kojem su, osim predsednika Upravnog odbora EXIT fondacije Ivana Petrovića, govorili i predstavnica Bugarske muzičke asocijacije Mila Georgieva i predstavnik kompanije Password Production i D festivala iz Severne Makedonije Login Kočinski.

The Up and Rising Balkan Festival Landscape – Conference Panel © Yannis Psathas - WOMEX

Panel su vodili novinar i predstavnik world music festivala Todo Mundo Bojan Đorđević i programski direktor projekta „MOST“ Balaž Vejer. Panelisti su diskutovali o balkanskim festivalima i njihovoj atraktivnosti, poslovanju tokom pandemijskog perioda, kao i usponima i padovima sa kojima se festivalska industrija suočava. Osim na panelu, EXIT fondacija je učestvovala i na brojnim sastancima i konferencijama.

Kao deo festivalskog šoukejsa i offWOMEX programa, a u okviru projekta „MOST“, predstavljen je i srpski bend Naked. Oni su kao predstavnici world music scene Srbije i pobednici na internacionalnom konkursu „MOST“ nastupili 30. oktobra na jednoj od sedam festivalskih bina, i na taj način se predstavili publici najvećeg svetskog muzičkog događaja.

NAKED 3 © Eric van Nieuwland

Kako bi doprinela razvoju muzičke industrije na Balkanu i promovisanju domaćih izvođača na internacionalnom tržištu, EXIT fondacija se kao partner priključila četvorogodišnjem projektu „MOST“. „MOST“ okuplja značajne aktere muzičke industrije ovog područja i kroz četiri različita konkursa (za izvođače, organizatore festivala, muzičke profesionalce i urbane kreativce) povezuje devet zemalja. Zajednički cilj svih zemalja je predstavljanje Balkana kao plodnog i kreativnog muzičkog tla, kao i jačanje muzičkog tržišta ovih prostora kroz podršku akterima world music i etno žanra. (više info na mostmusic.eu)

Na narednom izdanju EXIT festivala, u okviru projekta „MOST“ biće održana konferencija na kojoj će učestvovati 100 delegata iz zemalja širom sveta, kao i šoukejs na kojem će biti predstavljeno oko 15 produkcija čija će selekcija biti izvršena na osnovu prijava pristiglih na poslednja dva poziva za umetnike.

WOMEX – Worldwide Music Expo je jedna od najvećih konferencija muzike sveta (world music), koja uključuje sajam, tribine, filmove i koncerte. Na ovogodišnjem izdanju učestvovalo je više od 2.600 muzičkih profesionalaca iz 102 zemlje. Predstavljeno je 290 izvođača na više od 60 šoukejseva, na sedam razlčitih bina. Prikazana su 24 muzička dokumentarca, a 110 govornika i mentora učestvovalo je na konferencijskim sesijama, dok je 620 kompanija izlagalo na 200 štandova na sajmu.

Sledeće izdanje ove prestižne konferencije biće održano od 19. do 23. oktobra naredne godine u Lisabonu.

Foto: Yannis Psathas, Eric van Nieuwland