Skip to main content
Vesti

EXIT Strategy panel: Agentkinja Davida Guette i organizatori Lowlandsa i Exita o iskustvima iz 2021. i festivalskom letu pred nama

Piše: 22.02.2022Nema komentara
1200x750_EXIT-Strategy_lineup-v (1)

Iako je od izbijanja pandemije prošlo skoro dve godine, muzička industrija u mnogim državama širom sveta stagnira, čekajući rešenja i odluke vlasti o organizovanju događaja. Upravo su posledice ovakve situacije tema panela „Muzička industrija protiv Kovida-19: Šta očekivati u 2022?“, koji organizuje EXIT festival u okviru konferencije „EXIT Strategy“, gde će govoriti ključni akteri globalne muzičke scene.

Govornici su agentkinja jedne od najvećih buking agencija na svetu CAA Maria May, direktor festivala Lowlands Eric van Eerdenburg, tur menadžerka Suzi Green i osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević. Moderator panela je urednik vodećeg svetskog magazina o koncertnoj industriji Pollstar Gideon Gottfried.

Panel će biti održan 24. februara u 18 časova i emitovan na Fejsbuk stranici EXIT festivala.

Maria May je agentkinja vodeće svetske agencije CAA (Creative Artists Agency) i zastupa svetske zvezde kao što su David Guetta, Black Eyed Peas, Roisin Murphy, Robin Schulz, The Chainsmokers, Nicky Romero, Lee Burridge, Paul Kalkbrenner i mnogi drugi. Deo je Savetodavnog odbora AFEM-a, udruženja koje zastupa interese elektronske zajednice, a uključena je i u kampanju kojom se od britanske Vlade traži veća podršku muzičkoj industriji tokom pandemije.

Eric van Eerdenburg je direktor najvećeg holandskog muzičkog festivala Lowlands i deo menadžmenta koncertne agencije Mojo Concerts, koja organizuje 12 velikih festivala, više od 200 koncerata i preko 2.000 klupskih događaja godišnje. Učestovao je u prošlogodišnjim protestima „Unmute Us“, koji su održani u gradovima širom Holandije, sa zahtevima da Vlada jednako tretira sportske i kulturne događaje, te da bude dozvoljeno održavanje festivala, a klubovi otvoreni.

Suzi Green je tur menadžerka, a neki od izvođača s kojima sarađuje su Placebo, Katie Melua, PJ Harvey, The Chemical Brothers. Fokusirana je na to da podigne svest o mentalnom i fizičkom zdravlju izvođača i zaposlenih u muzičkoj industriji, što je i sastavni deo njene saradnje sa muzičarima.

Dušan Kovačević je na čelu najveće organizacije muzičke industrije Jugoistočne Evrope, koja organizuje devet festivala u sedam država. Osnivač je i direktor EXIT festivala, višestrukog dobitnika titule za najbolji evropski festival, a osnovao je i EXIT fondaciju, koja se bavi važnim društvenim temama.

Gideon Gottfried je urednik prestižnog magazina Pollstar za Evropu i Veliku Britaniju, a njegovi tekstovi su objavljivani i u Billboard-u, IQ magazinu, kao i u Vice Germany. Suosnivač je izdavačke kuće Crispy Crust Records i aktivista.

Šta zaposleni u koncertnoj/muzičkoj industriji mogu da urade? Kako prebroditi situacije u kojima, umesto otvaranja zemalja, dolazi do novih zabrana i nemogućnosti da se u takvim uslovima koncerti, festivali i drugi događaji organizuju? Koliko mentalno zdravlje trpi zbog trenutne krize? Na ove i druge teme osvrnuće se govornici s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom u muzičkoj industriji.

U proteklih godinu i po dana zaposleni u muzičkom sektoru nisu sedeli skrštenih ruku – u saradnji sa zdravstvenim ekspertima i naučnicima sprovodili su istraživanja o tome kako bezbedno organizovati događaje tokom pandemije. Nalazi ovih studija su nedvosmisleno pokazali da, kada se poštuju kovid protokoli, okupljanja nisu mesta masovnog širenja virusa. U nekim od studija su čak učestvovali državni zvaničnici, ali rezultate istraživanja nisu priznavali kada su donosili odluke.

Podsećamo da je EXIT 2021. godine održan upravo uz kontrolisan ulazak posetilaca, koji su morali da imaju negativan PCR ili brzi antigenski test na koronavirus, potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu da su preležali Kovid-19. Tokom festivala je sprovedeno istraživanje koje je pokazalo da festival nije bio mesto masovnog širenja virusa.

Iako situacija za mnoge zemlje na svetu deluje obeshrabrujuća – ona može da se promeni. Ovaj panel istražuje kako.