Skip to main content
Vesti

EXIT i ove godine centralno mesto dijaloga uz brojne društvene i humanitarne aktivnosti!

Piše: 09.07.2018jul 13th, 2018Nema komentara

Na OPENS State of Exit zoni predstaviće se oko 50 organizacija civilnog sektora iz celog regiona, koje će  četiri dana na najkreativniji i najzabavniji mogući način, zajedno sa posetiocima, pokazati šta znači sloboda, kao moto ovogodišnjeg EXIT festivala.

OPENS „nevladinog kraljevstva“ biće podeljeno u zone koje će predstaviti odličnu zabavu kao što je mali bioskop, OPENS VR svet i photo booth, košarkaški teren, na kom će publika moći da  odmeri snage sa najboljim basketašima – Liman 3×3 Tesla voda, a tu je i XBOX zabava na lejzi-begovima. Zainteresovani će gledati kratke filmove u dnevnoj sobi, prisustvovaće oslikavanju murala, filmskim radionicama, časovima plesa i beat boxa. Organizovane su četiri panel diskusije, za najromantičnije je postavljen teleskop za gledanje u zvezdani svod, a savesni čuvari prirode učestvovaće u pravljenju „Pixelate”, šest metara dugog murala od konzervi.

 

„YOUTH FAIR” muzičke konferencije i „DANAS – Magija dijaloga” panel diskusije

Prva „Youth Fair“ muzička konferencija, koja će biti održana u četvrtak, prvog dana Exita, za temu će imati iskustva domaćih izvođača koji su uspeli da naprave međunarodnu karijeru i nastupaju širom sveta, dok će se druga, u subotu, baviti sistemskim merama za pravljenje povoljnog ambijenta za plasiranje domaćih muzičkih talenata na međunarodnoj sceni. Petak i nedelja rezervisane su za panel diskusije „DANAS – Magija dijaloga”. Tema prve glasi „Zapošljavanje mladih na Zapadnom Balkanu i pridruživanje Srbije EU”, a druga je „Sloboda medija – mit ili ideal?”.

Neki od gostiju na muzičkoj konferenciji i panel diskusijama, koje će biti održane u Ateljeu Radošević, ispod VIP terase, svake večeri 21-22h, biće:  Ana Ilić, savetnica predsednice Vlade za digitalne i kreativne industrije, film i turizam, Dragan Ambrozić, odgovorni urednik programa Doma omladine Beograda, Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik „Danasa”, poznati domaći muzičari sa međunarodnom karijerom i drugi akteri na muzičkoj sceni. Prijava za učešće na tribinama je u toku putem mejla exitfoundation@exitfest.org, a broj mesta je ograničen.

EXIT DECI – akcija „STAR4KIDS’’

Nakon uspešno završenih humanitarnih akcija poput „Asova za decu”, koje su rezultirale otvaranjem bolničkog krila za decu obolelu od raka u Nišu u maju ove godine, Exit fondacija će i ovaj četvorodnevni muzički spektakl iskoristiti da nastavi „Star4kids” akciju prikupljanja stvari od izvođača u humanitarne svrhe. Neki od istaknutih učesnika i donatora su David Guetta, Skrillex, Motorhead, Killers, a u red dobrotvora će se upisati i ovogodišnje zvezde festivala. Plemenitoj misiji Exit fondacije priključiće se i međunarodna oranizacija „Youth Cancer Europe”, koja na celom kontinentu okuplja i pomaže mlade, koji su se izborili sa najtežom bolešću. Mladim borcima biće priušteno nezaboravno iskustvo, jer će zahvaljujući saradnji Exita i„Youth Cancer Europe” imati priliku da se upoznaju sa svojim omiljenim izvođačima Exita.

Društvo, ko vozi kući?

Za bezbedan dolazak na Tvrđavu i povratak sa nje pobrinule su se kompanija  HEINEKEN Srbija, Agencija za bezbednost saobraćaja i Exit Fondacija, koji će omogućiti posetiocima jednog od najboljih muzičkih festivala u Evropi besplatan taksi prevoz na teritoriji Novog Sada. Taksi vaučere za dolazak ili odlazak sa Petrovaradinske tvrđave, festivalska publika moći će da preuzme na Enjoy Responsibly zoni u okviru samog festivala, nakon učešća u kvizu. Festivalci će kroz različite igrice moći da saznaju mnogo toga u vezi sa ispravnim ponašanjem u saobraćaju, a svi koji budu učestvovali u ovim zanimljivim edukativnim sadržajima na Enjoy Responsibly zoni biće nagrađeni korisnim poklonima, koji će ih podsećati na najznačajnije poruke ove aktivnosti.

EXIT bez duvanskog dima

Exit će ove godine, uz podšku kompanije Filip Moris, po prvi put biti i festival koji se zalaže za svet bez duvanskog dima. „Ove godine želimo da omogućimo svim posetiocima Exita da svoj omiljeni festival isprate u što prijatnijoj atmosferi, atmosferi bez duvanskog dima,  a svim pušačima koji ne žele da ostave pušenje da tradicionalne cigarete zamene IQOS-om, kao potencijalno manje štetnom alternativom, koja ne emituju dim, vec duvansku paru koja sadrži do 90 odsto niži nivo štetnih materija u poređenju sa cigaretama. Verujemo da ćemo, ako svaka kompanija iz svog ugla počne odgovorno da se ponaša, svi zajedno učiniti da kreiramo jedno novo, još bolje i prijatnije festivalsko iskustvo, ali i kulturu”, rekla je Tamara Stanković, direktorka korporativnih komunikacija kompanije Filip Moris.

Take a break – feel the art – saradnja sa Galerijom matice srpske

Tokom trajanja EXIT festivala Galerija Matice srpske organizuje program „Take a break, feel the Art in the Gallery of Matica srpska” sa željom da promoviše srpsku umetnost u evropskom kontekstu i na taj način je približi stranim turistima. Pored izuzetnog programa koji nudi festival, posetioci će biti u prilici da se u popodnevnim satima upoznaju sa srpskom nacionalnom umetnošću i uživaju u prijatnom ambijentu Galerije Matice srpske. Ova ustanova kulture od nacionalnog znčaja će se predstaviti i na samom festival, na OPENS State of Exit zoni gde će biti organizovana akcija „Umetnost slobode!”. Posetioci će imati interesantnu priliku da uz reprodukcije umetničkih dela dodaju svoje poruke o slobodi i podele ih na društvenim mrežama.

EXIT – glavna zvezda novog dokumentarca udruženja „Balkanac”

Udruženje mladih „Balkanac”, koje okuplja mlade ljude u cilju povezivanja, promocije pozitivnih primera tolerancije i mira, neformalne edukacije, kulture i  ekologije, nakon posete Festivalu 84 na Jahorini i Sea Star festivala u Umagu, nastavlja snimanje materijala  za svoj novi dokumentarac koji će slaviti saživot i dobre međususedske odnose.