Skip to main content
Vesti

Dr Nele Karajlić: „Srbija je danas u svetu poznata po EXIT-u!“

Piše: 13.07.2018Nema komentara

Govornici „Opens Youth Fair“ muzičke konferencije održane u Ateljeu Radošević prve večeri Exit festivala ujedinjeni su u stavu da su u proboju domaćih izvođača na inostrano tržište ključni menadžment, logistička podrška, autentičnost ali i pomoć države.

Legenda jugoslovenskog roka Dr Nele Karajlić, koji je koncertima i energičnim nastupima oduševljavao publiku širom Južne Amerike,  kaže da je internacionalni uspeh „No smoking orchestra“ baziran na hitovima, kao i na popularnosti filma Emira Kusturice.

-Mi smo sve velike turnije, radili bez ijednog dinara pomoći države. Najveća pobeda Zapada nad Istokom u prošlom veku nije u oružju, već zato što su imali Bitlse. Bez pomoći države takvi uspesi nisu mogući. Ljudi su zahvaljujući našim svirkama  čuli za Srbiju, što je dobro, jer se tako opet može napraviti brend. To je Exit dobro iskoristio. Naša država  je u svetu sada poznata po Exitu, i ovaj festival je na neki način dužan da takve stvari inicira u institucijama – rekao je dr Nele Karajlić.

Na pitanje moderatora konferencije i urednika „Nedeljnika“ Branka Rosića šta je recept za proboj na inostrano tržište, DJ Tijana T  je odgovorila da su za to ključni autentičnost i sreća.

-Bila sam jako tvrdoglava i uporna, a trebalo mi je 12 godina da dođem na svetsko tržište, ali kao izvođač svašta iskusiš u Srbiji,  i onda ti u inostranstvu ništa nije problem. „If I can make iz there, I can make it anywhere“ – sa osmehom je zaključila DJ Tijana T i kaže da je u muzici uspela tek kada je odlučila da se posveti samo njoj.

Sa tim stavom se usaglasio i Goran Milošević iz grupe „Naked“, koja je napravila internacionalnu karijeru.

-World Wide karijera je lična odluka i muzika ne može biti samo hobi. Zadnje četiri  godine putujemo svetom i na taj način predstavljamo Srbiju. Pre deset godina smo doneli odluku da nećemo da se ograničimo na region i već smo bukirani u inostranstvu do februara. Sviramo u Indiji, Brazilu, Čileu, Meksiku. Proboj smo napravili preko mađarskog izdavača, i tako nam se otvorio ceo svet – rekao je Goran.

DJ i producent elektronske muzike Mladen Tomić kaže da je njegov uspeh prvo počeo na lokalnom, pa na regionalnom nivou.

-Sreća je što moj prvi hit je bio prepoznat, i onda su počeli da me bukiraju svetski festivali. Industrija je toliko jaka i kompliokvana da nije dovoljno imati hit, već i menadžment, promociju – smatra Tomić.

Panel diskusija „Danas – magija dijaloga“, koja će biti održana drugog dana festivala, u 21h u Ateljeu Radošević, ispod VIP bine, ticaće se zapošljavanjem mladih na Zapadnom Balkanu i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji. Govornici su osnivač i direktor Eipixa  Mirko Topalski, predsednik Upravnog odbora Exit fondacije Ivan Petrović, koordinatorka za međunarodnu saradnju OPENS2019 Valentina Antić i predstavnica Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) Marija Bulat. Moderator će biti potpredsednik IO Evropskog pokreta Srbije Aleksandar Simurdić.