Skip to main content
Vesti

Exit fondacija dobila grant za unapređenje kulturnog turizma na Zapadnom Balkanu

Piše: 09.11.2018novembar 16th, 2018Nema komentara

Savet za regionalnu saradnju u Sarajevu (RCC), koje je uoči Festivala 84 Exit festivalu dodelilo nagradu „Šampion regionalne saradnje“, još jednom je prepoznalo značaj aktivnosti Exit tima.

 

Exit fondacija je dobila grant za realizaciju projekta, koji će unaprediti razvoj i povezivanje regiona. RCC je, iz projekta koji finansira Evropska unija, dodelio bespovratna sredstva za 12 projekata, koji obuhvataju svih šest zemalja Zapadnog Balkana, i to u ukupnom iznosu od 548 hiljada evra.

 

Sedam od dvanaest grantova koji su dodeljeni u prvom ciklusu biće će iskorišćeni za razvoj i promociju novih regionalnih puteva kulture i proizvoda kulturološkog turizma, uključujući arheološka nalazišta rimskog perioda, spomenike posvećene Drugom svetskom ratu, utvrđenja i kulturno nasleđe glavnih gradova. Ostalih pet grantova će doprineti daljem razvoju i promociji postojećih staza avanturističkog turizma (Via Dinarica) kao i razvoju novih proizvoda, uključujući regionalni put jahanja.

Smatramo da je turizam veoma važan faktor ekonomskog razvoja za Evropsku uniju. Udruživanjem sa ciljem da se razviju i promovišu turistički proizvodi, zemlje Zapadnog Balkana mogu da razgranaju i poboljšaju svoju ponudu za ljude u regionu, na evropskom tržištu i šire”, rekla je Genoveva Ruiz Calavera, direktorka za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju.

„Grantovi koje smo danas dodelili će naglasiti bogato kulturno nasleđe ovog regiona, što će pomoći da se izgradi vizija budućnosti, a doprineće i pomirenju. Zbog toga sam ponosna što Evropska unija finansira ovakav važan projekat“, zaključila je Genoveva.