Skip to main content
Vesti

EXIT apeluje na javnost i institucije: Zajedno možemo zaustaviti širenje poruka podrške i glorifikacije zločina

Piše: 06.05.2023maj 8th, 2023Nema komentara

„Spavajte anđeli, na planeti je mrak“ – jedna je od ostavljenih poruka ispred osnovne škole „Vladislav Ribnikar“.

Dve nezapamćene tragedije u 48 sati ostavile su nas sve u dubokom šoku, bolno svesni da smo se 3. maja probudili u nekom drugom svetu. Ono što je produbilo bol i izazvalo posebnu zabrinutost su poruke podrške i glorifikacija dečaka koji je ubio đake i radnika obezbeđenja, a koje pokazuju da problem nije koncentrisan u dva pojedinca, već u jednom celom delu društva.

Povodom toga, EXIT poziva celokupnu javnost i institucije na hitnu akciju. Sve poruke podrške na društvenim mrežama i veličanje zločina odmah treba prijaviti Instagramu, TikToku i drugim društvenim mrežama, kako bi u što kraćem roku bile uklonjene. Sve pojave ovog tipa treba nedvosmisleno osuditi. Apelujemo i na roditelje da provere aktivnosti svoje dece na društvenim mrežama, te da ako uoče ovakve pojave, adekvatno reaguju. EXIT poziva i sve ljude da ovakve neprimerene sadržaje pošalju na mejl answerme@exitfest.org, kako bi i Exitove stranice, kao i stranice svih naših saradnika i zaposlenih poslale odgovarajuće prijave.

Poseban apel EXIT upućuje Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i drugim nadležnim institucijama i stručnjacima, uz poziv da hitno reaguju i ispitaju ima li elemenata krivičnog dela u postupcima glorifikacije zločina i pretnjama novim.

Exitov tim sa saradnicima, muzičarima i javnim ličnostima, pokreće i druge aktivnosti kako bi dometom i uticajem mladima preneli vrednosti nenasilja, tolerancije, empatije, prihvatanje drugačijeg, zajedništvo i razumevanje – jedine koje mogu ukloniti mrak koji je postao vidljiviji nego ikad.