Skip to main content
Vesti

Banjalučki Kastel na novoj turističkoj mapi

Piše: 21.05.2019maj 28th, 2019Nema komentara

Tvrđava Kastel u Banja Luci postala je deo nove turističke rute, kojom se promovišu balkanske tvrđave, kao neke od najvažnijih kulturno-istorijskih aktrakcija u regionu. Ovo do sada nedovoljno istraženo i na savremen način promovisano utvrđenje postaće vidljivije za sve turiste koji se zainteresuju za istorijsko i kulturno nasleđe Balkana i to zahvaljujući projektu „Creative History Balkans Tour“ (CHBT). Projekat, koji je pokrenula EXIT fondacija uz podršku Evropske unije i Saveta za regionalnu saradnju,  ima za cilj da brendira i promoviše četiri istorijske tvrđave u četiri balkanske zemlje, oslanjajući se na kreativne industrije i kulturno nasleđe: Tvrđavu Kastel u Banja Luci u Bosni i Hercegovini; budvanski Stari grad u Crnoj Gori; Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu u Srbiji; i Tvrđavu Rozafa u Skadru u Albaniji.

Danas je u Banja Luci prezentovana jedinstvena internet platforma, koja će na kreativan i savremen način turistima širom sveta predstaviti turističke bisere kulturnog nasleđa Balkana.

Creative History Balkans Tour: creativehistorybalkans.com

Na predstavljanju projekta u Banja Luci Dijana Grbić, šefica Odsjeka za međunarodnu i regionalnu saradnju i protokola gradonačelnika grada Banja Luke, ukazala je da bi, zahvaljujući ovom projektu, tvrđava Kastel mogla postati znatno primamljivija za organizaciju raznih kulturnih događaja regionalnog i evropskog karaktera: „Grad Banja Luka, sa svoje strane, konstatno radi na promociji tvrđave Kastel i njenog nesumnjivog potencijala. U tom smislu, projekat EXIT fondacije je od izuzetnog značaja, budući da bi mogao da bude pokretač novih, kulturnih dešavanja na ovom, izuzetno vrijednom istorijskom platou“, naglasila je ona.

Projekat „Creative History Balkans Tour“ dovešće do kreiranja, promocije i razvijanja regionalnog turističkog proizvoda na inovativan način, koristeći specijalizovanu internet platformu, koja će privlačiti nove generacije. Predstavljanje najlepših legendi i mitova, otkrivanje istorije ovih viševekovnih utvrđenja i razvijanje njihovog turističkog potencijala kroz atraktivne internet sadržaje će doprineti turističko-ekonomskom rastu Balkana.

Milica Đilas iz Exit fondacije istakla je da je ovo prva internet prezentacija ovih balkanskih tvrđava i veruje da će „Kreativne istorije Balkana“ prikazati utvrđenja na sasvim nov način: „Važno je da budemo svesni turističkog potencijala tvrđava, koji je prepoznala i Evropska unija i Savet za regionalnu saradnju, i da privučemo ljude iz celog sveta da ih posete i dožive neverovatno iskustvo. Prikupili smo najzanimljivije priče i legende ovih magičnih mesta i prilagodili ih savremenom turisti kome je internet prva stanica pre nego što krene na bilo kakvo putovanje.“

Direktor fondacije Evropska kulturna prestonica Banja Luka 2024. Marko Bilbija kaže da im je izuzetno zadovoljstvo da učestvuju u ovakvom međunarodnom projektu: „Učešće u platfomi Creative History Balkans Tour je izuzetna prilika i korak ka široj promociji tvrđave Kastel i grada Banja Luka, pogotovo u kontekstu uvezivanja kroz mrežu gradova koje ova platforma pruža, a sve u cilju jačanja potencijala koji tvrđave imaju u kontekstu razvijanja kulture, turizma i, na kraju krajeva, identiteta grada“, rekao je Bilbija.

Prisutnima je na promociji  projekta „Creative History Balkans Tour“ prikazan novi pristup afirmisanja banjalučkog Kastela, jednog od najvažnijih i najznamenitijih utvrđenja na Balkanu.

Kako bi se podigla  svest o važnosti i veličanstvenosti nevedenih tvrđava, EXIT fondacija objavljuje foto konkurs i poziva sve zaljubljenike u fotografiju da učestvuju u promociji ovih kulturno-istorijskih spomenika. Najbolje fotografije će biti objavljene na internet platformi CHBT projekta i na  Exitovim društvenim mrežama, dok će pobednici konkursa osvojiti vredne novčane nagrade. Više informacija o konkursu možete pronaći na creativehistorybalkans.com

———-

Aktivnosti se realizuju zahvaljući bespovratnim sredstvima koje je obezbedio Savet za regionalnu saradnju u okviru Projekta za razvoj i promociju turizma. Projekat finansira Evropska Unija, a sprovodi ga Savet za regionalnu saradnju u cilju doprinosa rastu i konkurentnosti privrede u šest zapadnobalkanskih zemalja, kroz podršku i promovisanje zajedničke ponude vezane za regionalnu kulturu i rekreativni turizam.