Skip to main content
Vesti

Vrati prirodi – Pridruži se, posadi drvo!

Piše: 07.07.2019Nema komentara

„Briga za prirodu može ići zajedno sa zabavom“

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Upravnog odbora EXIT Fondacije Ivan Petrović posetili su deo OPENS zone na  EXIT festivalu (koji se održava na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu od 4. do 7. jula), gde se promoviše akcija sadnje drveća u nekoliko vojvođanskih opština.

Plan je da bude posađeno 10000 stabala, u čemu će organizatorima biti potrebna pomoć dobrovoljaca sa odgovornim stavom prema životnoj sredini. Do sada se već prijavilo preko 500 volontera i nadamo se da će u narednim danima i nedeljama taj broj biti još veći, poručuje ambasador Fabrici.

„Evropska unija je veoma posvećena zaštiti životne sredine i zajedno sa vlastima u Srbiji učinila je već mnogo. Imamo aktivnosti u vezi sa reciklažom, sa uklanjanjem otpada, sa situacijom na deponijama i sada posebno imamo aktivnosti i u Novom Sadu“, ističe šef Delegacije EU u Srbiji.

On dodaje i da zaštita životne sredine, osim što je dobra za prirodu, stvara i nova radna mesta, kao i da je EU najveći donator u ovoj oblasti, sa uloženih 400 miliona evra.

Pokrajinska vlada partner je Evropskoj uniji u borbi za zaštitu životne sredine i puno može da nauči iz evropskih primera, kaže prvi čovek te institucije Igor Mirović.

„Promovišemo ideje koje nemaju alternativu u našem životu, to su ideje koje generalno moraju da menjaju našu zemlju u oblastima koje se tiču svih nas“, kaže Mirović.

Ovom akcijom na kreativan način privlačimo mlade da se interesuju za zaštitu životne sredine, objašnjava Ivan Petrović iz EXIT fondacije.

Mladi žele da se uključe ako im se pruži prava prilika. Imamo velike akcije u Vojvodini, zato smo večeras ovde. Mi radimo stopostotnu reciklažu plastike i svih limenki na Exitu, a ekološke teme stavilu smo u fokus ovogodišnje festivalske kampanje“, kaže Petrović.

 

Večerašnji gosti EXIT Tree Zone prošetali su preko platna na kojem je nacrtana krošnja drveća i tako simbolično već počeli ozelenjavanje Vojvodine.Nakon toga, obišli su druge štandove u OPENS State of Exit zoni i mogli su da se upoznaju sa radom omladinskih organizacija i drugim zanimljivim sadržajima u ovom delu festivala. Novi Sad je omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu.

Još uvek nije kasno ni da posetioci najvećeg muzičkog festivala u region posete OPENS i Tree zonu, gde se mogu prijaviti za učešće u samoj akciji na jesen. Učesnici sadnje stiču mogućnost da osvoje karte za EXIT 2020.

Platno sa oslikanim drvetom će nakon festivala biti postavljeno u Novom Sadu i drugim gradovima i imaće za cilj da poziva građane i građanke da se pridruže akciji.

OPENS State of EXIT zona nalazi se iznad tunela na Petrovaradinskoj tvrđavi, preko puta Regae bine. Svi zainteresovani za sadnju drveća mogu da se prijave i popunjavanjem elektronskog formulara na linku https://www.exitfondacija.org/treezone.

Vrati prirodi – Pridruži se, posadi drvo!