Skip to main content
Vesti

Vodeći stručnjaci regiona na panelu „Turizam na respiratoru“ u okviru međunarodne konferencije „EXIT strategy“

Piše: 06.05.2020Nema komentara

U svetlu nadolazećih, veoma teških ekonomskih posledica, a koje postaju sve očiglednije kako pandemija korona virusa jenjava u brojnim zemljama sveta, EXIT pokreće međunarodnu onlajn konferenciju pod nazivom „EXIT strategy“. Konferencija će pod sloganom „Izlaz iz pandemije stvaramo zajedno”, trajati više nedelja tokom kojih će se u nekoliko panela okupiti neki od vodećih svetskih i regionalnih aktera iz oblasti turizma, kulture, manifestacija, medija i drugih sfera javnog života. Prvi u ovoj seriji razgovora biće regionalnog karaktera i nosi naziv „Turizam na respiratoru“. Ova tribina biće održana na daljinu, a učesnici i publika će se okupiti 7. maja 18 časova, u direktnom prenosu na fejsbuk stranici EXIT festivala.

EXIT Strategy – Izlaz iz pandemije stvaramo zajedno: 

Učesnici panela biće prof. dr Renata Pindžo  pomoćnik ministra zadužen za turizam, pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Damir Davidović – Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore, Boris Žgomba – predsednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), vlasnik turističke kompanije Uniline i predsednik ECTAAe (Evropskog udruženja putničkih agencija i turoperatora), Žarko Radulović – predsednik crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik lanca hotela „Montenegro stars“ i Dušan Kovačević – osnivač i direktor EXIT festivala.

Moderator panela je Silvija Ilišković Balagović, konsultant za hotelske i turističke investicije, Hotelis d.o.o.

Oni će u razgovoru pokušati da odgovore zašto je turizam najugroženija privredna grana usled pandemijske krize, koje su mere neophodne kako bi se turistička industrija što pre oporavila u narednom periodu, te kako da turizam nakon krize zauzme mesto koje zaslužuje u društvu, kao možda i najvažnija privredna grana, koja ima potencijal da bude motor sveukupnog ekonomskog razvoja regiona.

EXIT, kao regionalni lider u oblasti manifestacionog turizma, organizuje neke od vodećih i višestruko nagrađivanih festivala u Evropi, na kojima se svake godine okupi gotovo pola miliona posetilaca iz preko 100 zemalja sveta.

„Deluje da kao nikada do sada nije bilo važnije imati otvoren i direktan razgovor između privatnog i javnog sektora, kako bi se u što skorijem roku otklonili ogromni negativni ekonomski efekti izazvani pandemijom, U slučaju potpunog urušavanja turizma, koji je izvestan ako se ne preduzmu hitne sistemske mere, došlo bi do nesagledivih posledica i gubitka posla za stotine hiljada radnika. Veliki broj svetskih zemalja već je pokrenuo niz mera za oporavak turizma i manifestacione privrede, a verujemo da će ovaj dijalog pomoći da zemlje regiona ne samo ne budu u zaostatku, već i da pokažu preduzimljivost i inovativnost nekada svojstvenu ovim prostorima, kako bi hrabrim rešenjima dali primer koje će druge zemlje pratiti“, izjavio je Dušan Kovačević, osnivač EXIT festivala.

Konferencija „EXIT strategy“ će jednom nedeljno donositi novi panel koji će moći da se gleda uživo ili u snimku na sajtu Exitfest.org, na fejsbuk stranici EXIT festivala, kao i na fejsbuk stranici Radio-televizije Srbije, a biće realizovana uz podršku brojnih vodećih stranih, regionalnih i domaćih medija.