Skip to main content
Vesti

Veliki broj mladih se odazvao na Exitovu akciju vakcinisanja na Trgu slobode u Novom Sadu

Piše: 29.05.2021Nema komentara

Na Trgu Slobode u Novom Sadu EXIT festival je danas simbolično u 11:55 organizovao javnu akciju vakcinisanja, u okviru nacionalne kampanje za vakcinaciju mladih. Na mobilnom punktu, adaptiranom autobusu GSP-a, vakcinisano je više od 100 mladih osoba. 

 U okviru ove akcije vakcinisali su se i članovi Exitovog tima, koji do sada nisu bili vakcinisani, a među njima i osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević, nakon što je u aprilu preležao koronu. Kovačević je izjavio da su velikim odzivom na današnju akciju mladi pokazali da im je samo potreban afirmativan pristup i podsticaj. „Ova akcija, ali i povećan broj mladih koji se vakcinišu prethodnih dana, pokazuju da je tačno sve što ranije govorili – da je omladini potrebno davati motivaciju kroz viziju povratka normalnom životu, a ne kroz poruke straha, kojima su, nažalost, i dalje izloženi. Pozivam sve da iskoriste mogućnost i vakcinišu se, kako bismo što pre došli do nivoa od 50 odsto punoletnih vakcinisanih, i vratili sve ono što najviše volimo, u šta svakako spadaju koncerti i festivali“, rekao je Kovačević.

Prvih 20 vakcinisanih dobili su ulaznice za prvi dan velike proslave dve decenije Exita, 8. jula. Današnja akcija deo je velike nacionalne kampanje za vakcinaciju mladih, koja deluje u dva pravca: „Neću više da igram sam(a)“, usmeren prema svima kojima nedostaju koncerti i festival, i „Ima li neko bolju ideju“, namenjen onima koji nisu sigurni da je vakcinacija najbolji put za izlaz iz pandemijske krize. Zajedničko za oba smera je slogan „Vakcina je jedini način da ponovo budemo zajedno“. Cilj je motivacija mladih da se vakcinišu, zaštite sopstveno zdravlje i zdravlje ljudi oko sebe, ali i daju svoj doprinos što skorijem vraćanju normalnog života. Kao datum za to postavljen je 21. jun, do kada se mora vakcinisati još oko pet odsto punoletnog stanovništva Srbije, s obzirom da je premijerka Ana Brnabić iznela podatak da je za sada vakcinisano oko 45,3 odsto.

Vodeći srpski muzički festivali su nedavno predstavili protokol, kreiran u skladu s poslednjim naučnim istraživanjima širom Evrope, koja potvrđuju da je, uz određena ograničenja ulaska na događaje, rizik od širenja zaraze gotovo zanemarljiv. Protokol predviđa da će na festivale moći da uđu oni koji su vakcinisani, imaju potvrdu da su preležali Covid-19, koji poseduju negativan PCR ili antigenski test. Uz poštovanje ovog protokola festivali će biti najbezbednija mesta okupljanja u zemlji. Krizni štab se na sednici održanoj u petak, 14. maja, pozitivno izjasnio o protokolu, kojim je 21. jun određen kao datum popuštanja mera, uz uslov da 50 odsto punoletnog stanovništva bude vakcinisano, i epidemiološka situacija stabilna.