Skip to main content
Vesti

Tvoj doprinos je važan: Na Svetski dan mentalnog zdravlja, EXIT te poziva da stvaraš i širiš poruke podrške i ljubavi

Piše: 10.10.2023oktobar 11th, 2023Nema komentara

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra, EXIT festival i Fondacija putem svih svojih kanala podstiču ljude da stvaraju i šire poruke podrške, ljubavi, razumevanja, tolerancije i saosećajnosti, kao i da takve poruke upute samima sebi.

EXIT je danas na svojim društvenim mrežama pozvao sve da napišu poruku podrške i ljubavi, i dele je dalje, dajući tako svoj doprinos u kreiranju okruženja u kojem se osećamo bezbedno, prihvaćeno, voljeno i slobodno. Simbolično, oni koji to učine, mogu osvojiti i ulaznice za EXIT 2024!

Svetski dan mentalnog zdravlja je tu kao podsetnik, da nam na duže staze podigne svest i ukloni stigmu koja prati mentalne teškoće. Ovaj dan je prilika da temu mentalnog zdravlja učinimo vidljivijom, da osnažimo sebe i druge jednostavnim postupcima, edukujemo se, podsetimo na kapacitete koje posedujemo i na krug dragih ljudi koji imamo oko sebe.

„Zajedno smo u ovome! Na Svetski dan mentalnog zdravlja, ujedinimo se u ljubavi, podršci i razumevanju. Reci šta ti je na srcu, upali iskru ljubaznosti i saosećanja, znajući da tvoje reči poseduju magiju isceljenja i moć da inspirišu. Pridruži nam se, podeli svoju toplu i osnažujuću poruku i imaš šansu da osvojiš ulaznice za EXIT 2024! Pokaži svima oko sebe koliko ti je stalo do njih i ne zaboravi da živiš uživo“, napisali su EXIT festival i Fondacija u objavi, uz nadu da će doći do svih pratilaca na njihovim društvenim mrežama, kojih ima preko milion.

Briga o mentalnom zdravlju je jedna od najznačajnijih tema današnjice. Zato su na magičnoj Petrovaradinskoj tvrđavi u vreme EXIT festivala ove, kao i prethodne godine, posetioci imali priliku da vide važne i moćne poruke: „Živi uživo“, „Saosećanje će spasiti svet“, „Razumevanje je čin ljubavi“, „Budi nežan/a prema sebi“ i „Budi pažljiv/a prema sebi i drugima“, „Pokaži svoj sjaj“, „Reci sebi nešto lepo“, „Tvoja osećanja su važna“, „Poveži se, tu magija počinje“ i mnoge druge koje ističu najvažnije ljudske vrednosti.

EXIT i UNICEF su u junu, uz podršku marketinške agencije McCann Beograd, pokrenuli kampanju kojom nastoje da ukažu na ogroman značaj kontakta uživo za važnost očuvanja mentalnog zdravlja, pogotovo u digitalnom dobu. Prva faza kampanje, pod nazivom „Živi uživo“ („Life Is Live“), fokusirana je na digitalnu zavisnost i hitno skretanje pažnje na alarmantne razmere koje je ona dostigla.

Story istekne, a prava priča je tu za ceo život“ („A true story lasts a lifetime“) slogan je prve faze kampanje. Njen cilj je da ukaže na sve one nezamenjive trenutke koje provodimo sa bliskim ljudima i nasamo, a koji život čine autentičnim i stvarnim, i jedino se uživo mogu iskusiti. Sama suština muzičkih festivala je upravo da pruže pravo ljudsko iskustvo na najvišem nivou. S druge strane, prekomerno provođenje vremena pred ekranima, na društvenim mrežama, kao i u svetu video igara, povezano je sa brojnim mentalnim problemima i poremećajima, dok digitalni identitet i digitalni svet postaju važniji od stvarnog života, pogotovo kod mladih ljudi. Kampanja je usmerena pre svega ka mladima, ali i svima koje zanima tema mentalnog zdravlja, a u vezi s tim i digitalne zavisnosti. Već sada postaje sasvim jasno da se ove dve teme ne mogu odvojiti, niti se može pričati o mentalnom zdravlju mladih, a da se ne uvaži realnost, odnosno virtuelni svetovi u kojima takođe živimo.

Ovom saradnjom, EXIT i UNICEF nastoje da mladima pokažu da su prepoznati i da imaju podršku u uspostavljanju ravnoteže u mentalnom zdravlju, ali i u nephodnom pravljenju balansa između virtuelnog i stvarnog života. Sajt lifeislive.org će tokom ove višegodišnje kampanje biti na raspolaganju svima koji su voljni da se edukuju, da pruže ili potraže pomoć.