Skip to main content
Vesti

TAKE A BREAK – FEEL THE ART IN THE GALLERY OF MATICA SRPSKA

Piše: 29.06.2022Nema komentara

Srbija i EXIT festival u Novom Sadu poznati su po dobroj zabavi. Nakon sjajanog provoda na Petrovaradinskoj tvrđavi, posetite Galeriju Matice srpske i upoznajte se sa likom Jovanke Broz, prve dame Jugoslavije! Kroz vođenje na engleskom jeziku saznaćete više o društvenim i umetničkim prilikama u socijalističkoj Jugoslaviji.

Stručna vođenja kroz ovu atraktivnu novu izložbu na engleskom jeziku organizuju se u periodu trajanja EXIT festivala od srede 6. jula do nedelje 10. jula u dva termina: 13.00 i 17.00 sati. Ulaznica sa vođenjem i osveženjem je 250,00 dinara.

Galerija Matice srpske organizuje program Take a break – feel the Art in The Gallery of Matica srpska sa željom da tokom trajanja EXIT festivala 2022 promoviše umetnost i kulturnu baštinu koja se čuva u Galeriji Matice srpske i na taj način je približi stranim turistima. Pored izuzetnog programa koji nudi festival, posetioci imaju mogućnost da se u popodnevnim satima upoznaju sa istorijom Jugoslavije i uživaju u prijatnom ambijentu Galerije Matice srpske. Pričom o kolekciji slika Jovanke Broz, posetioci će imati priliku da vide 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lične predmete, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza Tita. Izlaganje ovih dela ima dvostruki značaj: s jedne strane radi se o umetničkim predmetima koje publika do sada nije imala priliku da vidi, a s druge ona predstavljaju imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz kroz koji se mogu rekonstruisati delovi i detalji njenog života.