Skip to main content
Vesti

Sea Dance festival i njegovi izvođači poslali jasnu poruku: Muzika i umetnost trijumfovali nad politikom

Piše: 07.09.2022Nema komentara

Nakon niza prepreka i ultimatuma, izvođači i organizatori Sea Dance-a su na ovogodišnjem izdanju festivala, održanom poslednjeg vikenda avgusta, još jednom naglasili ključne vrednosti za koje se zalažu.

„Stop this war“, „Stop all wars“, „Peace on Earth“, „Peace with Earth“, i „Мир” – reč koja se isto izgovara i piše na jezicima našeg podneblja, kao i na ukrajinskom i ruskom – mirovne su poruke koje su posetioci mogli da vide na videowall-ovima glavne bine Sea Dance festivala i na profilima društvenih mreža izvođača. Jedinstven stav i jedna od osnovnih misija delovanja Exita još jednom su pokazali da umetnost,  muzika i univerzalne vrednosti trijumfuju nad politikom zasnovanom na podelama i propagiranju mržnje.

Mirovne poruke su prikazivane na nastupima niza izvođača na glavnoj bini, ali su posebno dobile na značaju tokom nastupa Nine Kraviz, koja se najviše našla na udaru u prethodnom periodu. Podsetimo, ukrajinski bend Kalush Orchestra je početkom avgusta na zvaničnom Instagram profilu pozvao fanove da podrže „čišćenje scene“, i istakao da od Sea Dance festivala očekuje otkazivanje nastupa izvođača iz Rusije, jasno aludirajući na Ninu Kraviz. Ovaj ultimatum su  organizatori odmah odbili. Tom prilikom je istaknuta jasna mirovna misija svih Exitovih festivala, kao i to da je diskriminacija bilo kog čoveka i umetnika na osnovu njegove nacije, rase, jezika, vere ili bilo koje druge osnove u potpunosti neprihvatljiva. Jasno je ukazano i na to da je neophodno uspostaviti mir, kako u Ukrajini, tako i u konfliktima širom sveta.

Nakon izuzetno turbulentnog razdoblja proteklih meseci, Sea Dance je opet pokazao zbog čega ga smatraju najvažnijim crnogorskim festivalom i jednim od najprepoznatljivijih muzičkih događaja na Jadranu. Kroz kapije na plaži Buljarica tokom tri dana prošlo je više od 40.000 posetilaca iz mnogih evropskih zemalja, a njihova sinergija sa inspirativnim nastupima brojnih headlinera, poput Konstrakte, Mind Against, Senidah, Anfise Letyago, Dubioze Kolektiva i Nine Kraviz, rezultirala je idealnim finalom festivalskog leta.