Skip to main content
Vesti

Šansa za afirmaciju mladih bendova i muzičara

Piše: 21.04.2015april 30th, 2018Nema komentara

Exit festival i Studentski kulturni centar Novi Sad, pokrenuli su novi, dosad najveći konkurs za mlade muzičare kojima se pruža šansa da nastupe na nekoj od vodećih bina na Petrovaradinskoj tvrđavi od 9. do 12. jula.
Bendovi, disk džokeji i svi muzičari već od danas mogu da se prijave putem aplikacije na sajtu www.exitmusic.rs, a konkurs će trajati zaključno sa ponedeljkom, 4. maja, kada je poslednji dan za popunjavanje prijave. Neophodno je da svi zainteresovani otvore profil i postave najmanje dve svoje numere ili DJ miksa putem svetskog striming servisa SoundCloud, te da ih uz prateću biografiju, fotografije i naznačen muzički žanr uvrste u svoju prijavu na sajtu www.exitmusic.rs. Za sve izvođače koji već imaju svoje profile na ovom sajtu, dovoljno je da na svojoj ličnoj stranici kliknu na prijavu za 2015. godinu.

Šansu za afirmaciju mladi bendovi u našoj zemlji nažalost vrlo retko dobijaju, a direktor Exit festivala Dušan Kovačević kaže da je promocija aktuelne muzike i ohrabrivanje novih umetnika vrlo važan segment društvene odgovornosti.

– Pokušavamo da neke od naših bendova predstavimo evropskoj sceni, da sviraju i na drugim festivalima, da gostuju na festivalskim konferencijama gde se upravo takvi bendovi i biraju. To vidimo kao jednu važnu misiju kojom Exit treba da se bavi u narednom periodu, a to je ne samo da uvozimo svet u Srbiju, nego i da izvozimo naše bendove u svet – smatra Kovačević. Muzička novinarka Branka Glavonjić izražava nadu da je ovo početak stvaranja neke nove srpske rok scene i da mladim ljudima treba dati šansu. Njen kolega Dušan Majkić ističe da je ova akcija Exit-a upravo infrastruktura i temelj, jer je ona jako konkretna da da povod da neko svira ne samo da svira nego i da stvara, bude viđen i da tako dođe do šire publike.

Proteklih godina na ovaj konkurs prijavljivalo se u proseku oko 4.000 izvođača, a ove godine, više nego ikad pre, čak 40 izvođača sa konkursa dobiće priliku da nastupe na Exitu. Selektorski tim čine potvrđene ličnosti na domaćoj muzičkoj sceni kao što su muzička novinarka RTS-a i autorka emisije „Bunt“ Branka Glavonjić, muzički urednik MTV Adria i osnivač izdavačke kuće „Lampshade Media“ Nikola Jovanović, suosnivač novosadskog „Koncerta godine“ i muzički urednik Radija Novi Sad, Obrad Boba Škrbić, muzički novinar RTV-a i emisije „Gruvanje“ Dušan Majkić i programski urednik Studentskog kulturnog centra Novi Sad, Igor „Zgro“ Todorović.

Pored glasova programske produkcije Exit festivala i selektorskog tima, publika će dati i svoj glas, jer će oni sa najviše lajkova i podrške na društvenim mrežama Facebook, Twitter i SoundCloud, imati i veće šanse da budu odabrani za nastup na Exitu!

Najveći broj izvođača nastupiće na kultnoj Future Shock bini, a nekima će biti pružena prilika da nastupe i u atraktivnim terminima na binama kao što su Fusion, Explosive, Happynovisad, Urban Bug i Trance Stage.
Cilj Exita i Studentskog kulturnog centra Novog Sada je da neke od prijavljenih izvođača kroz programsku i institucionalnu saradnju, u budućnosti predstave na glavnim festivalskim binama kao što su Main Stage i Dance Arena, kao i da ih putem međunarodne razmene plasira i na druge najveće festivale u Evropi i svetu. Konkurs za nastup na Exitu realizuje se i ove godine uz veliku podršku muzičke platforme SoundCloud, koja će dodatno da promoviše sve prijavljene izvođače milionima svojih korisnika, bez obzira na krajni plasman ove godine!