Skip to main content
Vesti

POKRENUT DRUGI ZAJEDNIČKI POJEKAT ÓNTE i EXIT Fondacije – „DOGAĐAJI NA NEVEROVATNIM DESTINACIJAMA“

Piše: 21.09.2021Nema komentara

Saglasno stilu, koji neguju EXIT Fondacija i  Nacionalni park baštine iz Opustasera ÓNTE, u četvrtak 16. septembra na splavu na reci Tisi održana je uvodna manifestacija novog zajedničkog projekta ove dve organizacije, gde su saopšteni javnosti osnovni podaci projekta „Događaji na neverovatnim destinacijama”. Uloga Tise ima poseban značaj, jer kako ciljevi projekta nalažu –  povezuje obe regije.

Nacionalni park baštine iz Opustasera ÓNTE  i EXIT Fondacija su prošle godine priveli kraju jednu uspešnu saradnju, gde su bili partneri projekta, koji je ostvaren putem međunarodnog konkursa. Nova saradnja je takođe u skladu sa već započetim zajedničkim dogovorom tj. ostvarivanjem koncepcije izgradnje „Savremene i tradicionalne kulturno-turističke rute“. Kao i prethodni i ovaj projekat ima za cilj, jačanje saradnje turističkih organizacija regije, a pruža se mogućnost građanima Srbije i Mađarske, da učestvuju na stručnim putovanjima i razmene svoja mišljenja iz raznih oblasti.

Na početku manifestacije Peter Kertes, izvršni direktor Nacionalnog spomen parka baštine Opustaser ÓNTE i Ivan Petrović, predsednik Upravnog odbora EXIT Fondacije  su pozdravili prisutne, naglasivši značaj ove saradnje.

Cilj projekta „Događaji na neverovatnim destinacijama” je izrada inovativne platforme, koja će među mladim popularizirati pojedine kulturološke destinacije, motivišući ih na taj način, da posete istaknute kulturno-istorijske spomenike naših susednih zemalja. Tokom realizacije projekta u popularizaciji Nacionalnog parka baštine Opustaser ÓNTE  i Tvrđave u Baču, učestvovaće istaknute muzičke zvezde, izvođači i orkestri, koji će se pojaviti u video materijalima snimljenim na ovim prelepim lokacijama. Video zapisi lokacija uz učešće muzičkih gostiju, emitovaće se na internetu, putem zajedničkih digitalnih kanala komunikacije, gde će biti dostupni milionima gledalaca širom sveta. Nakon realizovanog snimanja na Bačkoj tvrđavi, na konferenciji je najavljeno da će u parku baštine će sledeće godine biti organizovan veliki muzički festival.

O programu InterregIPA CBC MađarskaSrbija
Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru
finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica –Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija izProgramske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji. Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti. Za više informacija, molimo posetite internet stranicu Programa: www.interreg-ipa-husrb.com.