Skip to main content
Vesti

HEMI panel na No Sleep konferenciji: „The Art of Building an Artist’s Career“

Piše: 17.11.2022Nema komentara

U okviru No Sleep festivala i konferencije, u subotu, 12. novembra, održan je HEMI panel pod nazivom „The Art of Building an Artist’s Career“.

Projekat HEMI podržan je programom Kreativna Evropa, a relevantna imena muzičke industrije dala su korisne savete za muzičare, od izgradnje muzičkog portfolija i građenja zajednice na društvenim mrežama, do okupljanja solidne baze vernih fanova.

Svoja iskustva podelili su Aleksa Nedić, frontmen beogradskog sastava Vizelj i polufinalista za predstavnika Srbije na ovogodišnjim HEMI Muzičkim nagradama, producentkinja i DJ-ica Indira Paganotto, njen menadžer i agent Alessandro Avanzato iz Beatside Bookings agencije, DJ Jock i osnivač i direktor marketinške agencije Voltage Circus Gernot Müller.

Aleksa Nedić, ispred alternativnog sastava Vizelj, podelio je motive benda da konkurišu za Hemi Muzičke nagrade, kao i iskustvo sa tim šta im je učešće u ovom projektu donelo,: „Prijavili smo se za HEMI muzičke nagrade samo da vidimo šta će se desiti – nismo znali šta je to i koliko je veliko, ali sve je delovalo veoma kul. Moj bend je nastupao na EXIT festivalu u okviru HEMI Showcase-a, što je verovatno san svakoga ko ima bend u Srbiji – da dobije šansu da svira na Exitu. Bilo je sjajno iskustvo i drago mi je što imamo EXIT festival i HEMI nominaciju u svom portfoliju“ – objasnio je Aleksa i pozvao mlade alternativne bendove da se prijave na konkurs za HEMI Muzičke nagrade za 2023. godinu.

Alessandro Avanzato, menadžer i agent Beatside Bookings agencije, koji zastupa Indiru Paganotto, istakao je najvažnije elemente za izgradnju karijere i dao savete korisne za svakog ko želi da se bavi muzikom: „Postoji mnogo elemenata koji moraju da se poklope, ali u osnovi su muzika, stav, vizija i posvećenost karijeri. Mislim da je za muzičare najvažnije da prate svoj zvuk, svoj identitet i ekspresiju, da veruju u sebe i ne dozvole bilo kome da im govore šta da rade sa svojom muzikom. Naša je dužnost da prepoznamo gde je svako od njih, i gde ih možemo odvesti“.

Gernot Müller, osnivač i direktor marketinške agencije Voltage Circus, pod čijim su okriljem klub Amnesia na Ibici, Magdalena, Rodriguez Jr., Gery Beck i mnogi drugi izvođači, istakao je značaj prezentacije na društvenim mrežama i povezanosti muzičara sa svojom zajednicom: „Zamislite da odete na dejt i da osoba preko puta vas ne govori ništa, ne pokazuje interesovanje ni za šta. Ne možete zaista ostvariti konekciju i u većini slučajeva nećete želeti da odete na drugi dejt. Društvene mreže vidim kao prostor za „dejtovanje“ fanova – morate da budete zanimljivi. Jako je važno da, osim muzike, zađete malo dublje, ispričate priču, da govorite o sebi, onome što vam se sviđa ili ne sviđa. Na taj način ćete ostvariti iskrenu povezanost sa fanovima“.

Splitski producent i DJ Jock je, nakon prethodno održane radionice muzičke produkcije, okupljenima posavetovao da, pored stvaranja muzike, ne prezaju da istu dele i da potraže podršku: „Stvarajte muziku i šaljite je drugima, to će vas odvesti još dalje. Svima treba podrška i ‘push’ u životu. Možete biti najbolji producent na svetu, praviti sjajnu muziku, ali veoma su važni i kontakti kako bi je neko čuo“.

Isti stav zauzela je i producentkinja i DJ-ica Indira Paganotto, koja je, između ostalog, podelila i svoje iskustvo sa osnivanjem sopstvenog lejbla i izgradnjom snažne baze fanova, odnosno „warriorsa“, kako ih ona zove. Agent i menadžer Alessandro Avanzato naveo je njenu karijeru kao savršen primer i inspiraciju za sve koji žele da se bave muzikom – kao producentkinja sa deceniju dugim stažom, čiji je rad globalno prepoznat tek u poslednjih godinu dana. On je još jednom naglasio najvažniji faktor za uspeh artista, kojim god žanrom se bavili – „Uvek verujte u svoj proizvod, u ono što jeste i zvuk koji kreirate. Sve ostalo će doći vremenom“.

Centar za razmenu muzičke inovacije – HEMI

Centar za razmenu muzičke inovacije (HEMI) je inicijativa 10 muzičkih organizacija iz Centralne i Jugoistočne Evrope, koju sufinansira program Evropske unije Kreativna Evropa. Cilj ove inicijative je razvijanje inovativnih poslovnih modela, koprodukcija i kopromocija novih događaja/proizvoda, stvaranje inkubatora za muzičke profesionalce i podrška izvođačima da zadovolje trenutne potrebe tržišta.

Saznaj više na: www.hemimusichub.eu