Skip to main content
Vesti

Forum mladih lidera regiona

Piše: 25.03.2015april 30th, 2018Nema komentara

Konferencija „Forum mladih lidera regiona“ (Regional Youth Leadership Forum), u organizaciji Evropskog pokreta NS, koja je počela danas, okupila je u Novom Sadu oko dve stotine učesnika – studenata završnih godina doktorskih i specijalističkih studija, medija i civilnog sektora iz zemalja Zapadnog Balkana.

Opšti cilj Konferencije, koja će trajati četiri dana, do 28. marta, je da doprinese regionalnoj saradnji i da stvori preduslove za buduću saradnju između mladih iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Albanije i sa Kosova* na realizaciji međuregionalnih i međunarodnih projekata. Glavne, krovne teme konferencije su – Regionalna saradnja i proces evropskih integracija, Kultura i javno informisanje i Ekonomija budućnosti. Agendom je previđeno 24 aktivnosti koje će se realizovati u vidu panel-diskusija, radionica i okruglih stolova.

EXIT Fondacija je organizator dva panela koji za temu imaju Kreativne industrije i njihove mogućnosti za efikasnu prekograničnu saradnju u regionu. Između ostalih panelisti će biti: Žarko Malinović, v.d. pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije Vlade Srbije, Ivan Petrović, izvršni direktor EXIT fondacije, Marija Vujović iz Sea Dance Festivala (Crna Gora), Katerina Cvetanovska u ime Password Production (Skopje, Makedonija), Zoja Kukić, SEE ICT & urednica i menadžerka vodećeg portala o startapima u Srbiji startit.rs, Ana Pavićić-Kašelj, osnivač investicionog fonda Frank Ventures i stručnjak-evaluator u projektu Horizon2020 (Osijek, Hrvatska), Ivan Lalić, direktor Miksera (Beograd), Helena Dekanj, Eipix Entertaiment (Novi Sad). Prof. Dr. Giorgio Andrian, UNESCO International expert (Italija) održaće predavanje kako se Padova pozicionirala kao UNESCO Creative City i predstaviti inicijativu da Novi Sad, u sklopu kandadature za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine, ponese i prestižno obeležje UNESCO Creative City i pozicionira se kao jedan od centara kreativnih industrija u Evropi.

Takođe Exit Fondacija, u sklopu inicijative OPENS 2018 organizuje panel na kojem će biti reči o projektu Evropska prestonica mladih (European Youth Capital). Gosti-predavači biće Maria Datseri iz organizacije Solun Evropska prestonica mladih 2014 (Grčka) i Mihai Floran iz organizacije Kluž-Napoka Evropska prestonica mladih 2015 (Romunija), zatim Nikola Srdić, predsednik Studentske unije Srbije i član Lokalnog odbora projektnog konzorcijuma Novi Sad Evropska omladinska prestonica, Marija Pantelić, potpredesdnica Upravnog odbora Krovne Organizacije Mladih Srbije i član Nacionalnog odbora projektnog konzorcijuma Novi Sad Evropska omladinska prestonica, kao i Dragan Marković i Lazar Vujović iz EXIT Fondacije.

Ideja za pokretanje konferencije Forum mladih lidera regiona je da posle brojnih sukoba i podela na Zapadnom Balkanu moraju biti ponovo uspostavljene prekinute veze, jer sve zemlje u regionu imaju isti cilj – ulazak u Evropsku uniju. Ta činjenica nameće potrebu da se upoznaju mladi ljudi, budući lideri iz Regiona sa osnovnim elementima procesa integracije u EU i procesima saradnje na Zapadnom Balkanu. Mladi su sadašnji, ali i budući donosioci važnih odluka. Budućnost Balkana zavisi od njihove otvorenosti i spremnosti za saradnju i na njihovom poznavanju procesa i odnosa koji se odvijaju na regionalnom i evropskom nivou.