Skip to main content
Vesti

Exitovi festivali crtaju veliko srce na mapi regiona!

Piše: 29.02.2024Nema komentara
EXIT srce (2)

Na početku svega bio je EXIT. Već u svojim prvim godinama, festival je ispisao istoriju kao prvo masovno okupljanje mladih nakon ratova devedesetih, postavljajući se kao stub izmirenja na našim prostorima. Kako je organizacija rasla, samo u protekle dve godine EXIT je organizovao 50 događaja u 12 zemalja, a njegovo srce nalazi se i kuca upravo u našem regionu. Ako crvenom olovkom spojimo pulsne tačke Exitovih regionalnih događaja, zaključno sa najnovijim dodatkom, festivalom Unity84 koji će ovog vikenda proslaviti 40 godina od održavanja Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu, dobićemo upravo to – jedno veliko srce koje simbolizuje ljubav i sinergiju, koju EXIT svojim festivalima širi na prostoru bivše Jugoslavije.

„Simbolično je što festival koji slavi godišnjicu jednog od najvećih dometa bivše Jugoslavije kompletira naše regionalno srce. Olimpijada je simbol zajedništva i zdravog duha, a upravo takve vrednosti utkane su u DNK naših događaja” – rekao je Dušan Kovačević, osnivač i direktor EXIT festivala.

Danas internacionalni i višestruko nagrađivani letnji muzički festival osnovan je još daleke 2000. godine, pre skoro četvrt veka, a održava se svake godine na jednoj od najlepših festivalskih lokacija u svetu – na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Svetsku prepoznatljivost Exitu su donela velika imena koja su se čula sa bina festivala, brojni posetioci iz celog sveta, ali i poznata i brižljivo čuvana magična energija festivala. 

Već u svojim prvim godinama, EXIT je izgradio snažnu reputaciju društvenog pokreta mladih i pozicionirao se kao stub izmirenja u regionu. Sa ciljem da neguje vrednosti mira i slobode, pored matičnog festivala u Novom Sadu, osnovani su No Sleep u Beogradu, Sea Dance i Ada Divine Awakening u Crnoj Gori, Sea Star u Hrvatskoj, Get EXITed u Makedoniji i najnoviji dodatak Exitovoj festivalskoj porodici – Unity84 u Bosni i Hercegovini. Svi zajedno, tu su da predstave univerzalnu ljubav i kokreaciju u regionu.

Exitovo veliko regionalno srce prikazano je i na animaciji, dok je za muzičku podlogu simbolično iskorišćen singl jednog od najuspešnijih producenata sa naših prostora, Space Motion-a, na kom mu se pridružuje američka pevačica JES. U pitanju je traka Universe, prvo izdanje objavljeno za Exitovu rastuću diskografsku kuću Soundscape, koje je u vrhu vodeće Beatport Hype: Melodic House & Techno liste provelo 12 uzastopnih nedelja!

Pored regionalnih festivala, EXIT organizuje i brojne događaje u Evropi i svetu – 2023. godine iz Exitove organizacije izašla su 24 događaja u 13 različitih gradova i 6 zemalja u svetu. Zajedno sa 2022. ta brojka čini čak 50 događaja u 12 zemalja i oko milion posetilaca iz svih krajeva planete.