Skip to main content
Vesti

Exitov novi panel istražio izvore kolektivne traume, kako je razumeti i suočiti se sa njom

Piše: 18.08.2020avgust 19th, 2020Nema komentara

Prošli petak u sklopu Exitove platforme „R:evolucija svesti“ održana je treća po redu panel diskusija, ovaj put na temu „Oslobađanje od kolektivne traume.“ Nakon prva dva panela koji su se bavili temama aktivizma u narednih 20 godina i važnosti zaštite životne sredine, ovog puta fokus je bio na tome kako nasleđena kolektivna trauma utiče na naše živote.

Učesnici panela bili su Dr Beau Lotto profesor neurologije, autor i preduzetnik, čije govore je slušalo više od 9 miliona ljudi širom sveta, Henry Ammar – međunarodni motivacioni govornik i preduzetnik, te domaćin Top 10 podkasta, „Making It Happen with Henry Ammar” i Thomas Hubl – renomirani edukator i međunarodni facilitator, osnivač Akademije za unutrašnju nauku, dok je domaćin razgovora bio Nikola Jurišić, Nikola Jurišić, viši stručnjak za kulturu kompanije McKinsey, specijalizovan za izgradnju društava zasnovanih na vrednostima.

„Oslobađanje od kolektivne traume“:

 Diskusija je za cilj imala da istakne značaj osvešćivanja prisustva kolektivne traume i iznalaženje načina na koji se efikasno sa njom može nositi. Trauma, koji god bio njen uzrok, jednako pogađa sve ljude i ostavlja trag vidljiv ne samo u generaciji koja je bila pogođena, već i u generacijama koje dolaze. Panelisti su se složili da je ključ obrađivanja traume i nošenja sa istom upravo izgradnja svesti o traumi i razumevanje njenog prisustva i uticaja na naše živote i buduće ponašanje. Svest je, naime, važna jer samo sa svešću možemo imati i izbor. Ako osvestimo da reagujemo pod uticajem naših pretpostavki, uverenja i pristrasnosti, koje smo zapravo nasledili od porodice, roditelja, kulture i okruženja u kom živimo imamo priliku da biramo na koji način ćemo oblikovati našu budućnost.

Beau Lotto je tako istakao da je jedan od najznačajnijih načina rešavanja traume njeno razumevanje i da tek kada razumem, imamo priliku da budemo proaktivni i učimo i rastemo iz iskustva. U trenutku traume imamo stvar izbora, da se ponašamo kao i uvek i prepustimo se besu ili mržnji ili da se okrenemo ljubavi, brizi i dobroti. Upravo u konfliktu leži naš izbor kojim mi zapravo definišemo taj momenat i smer u kome ćemo se nadalje kretati.

Thomas Hubl je kroz svoje izlaganje skrenuo pažnju na značaj naših odnosa koje imamo i razvijamo sa drugim ljudima, te da su upravo ti odnosi vrsta leka u situaciji traume, dok Henry Ammar smatra da svako od nas može igrati značajnu ulogu u velikom kolektivnom i na taj način uticati na svet oko sebe. Svako od nas može da napravi promenu u sopstvenom okruženju dok zajedno možemo promeniti, podići i isceliti ovaj svet, kroz revoluciju svesti.

Snimak panela „Oslobađanje od kolektivne traume“ u sklopu Exitove platforme „R:evolucija svesti“ dostupan je na Fejsbuk stranici EXIT festivala.