Skip to main content
Vesti

EXIT u Amsterdamu pokreće novu ekološko-muzičku platformu u jednom od najfascinantnijih klubova na svetu!

Piše: 10.10.2019oktobar 11th, 2019Nema komentara

Greta Tunberg dobitnica prvog Exitovog • LIFE STREAM priznanja

Nastao pre dve decenije na temeljima društvenog aktivizma, EXIT je u toku svoje istorije pokrenuo čitav niz projekata od društvene važnosti, a kao najavu velike proslave 20 godina festivala sledećeg jula, novosadski festival lansira do sada najveći ekološki projekat pod nazivom • LIFE STREAM. Od idućeg jula, svi najbolji nastupi na Exitu biće direktno prenošeni sa jasnim društvenim ciljem da animiraju svetske lidere i opštu javnost da preduzmu odlučne i hitne korake ka zaštiti planete i života na njoj. Prvi u nizu Exitovih •LIFE STREAM događaja biće održan već naredne nedelje, 18. oktobra na Amsterdam Dance Eventu 2019, najvećoj svetskoj smotri elektronske muzike, kada će u senzacionalnom klubu i hotelu Crane Feralda, smeštenom u velikom kranu transformisanom u klub, specijalno za ovu priliku nastupiti fantastični ARTBAT, dobitnik nagrade za najbolji novi DJ duet. Njima će se pridružiti i regionalni DJ talenti, Coeus, After Affair, Andrew Meller i DJ Jock, a ceo događaj biće prenošen putem zvaničnog • LIFE STREAM Facebook eventa!

U duhu nove platforme za zaštitu životne sredine, a u svetlu sad već sasvim razrađene antikampanje protiv šesnaestogodišnje devojčice koja se usudila da digne glas u ime planete na kojoj živimo, EXIT je mladoj gerilskoj ratnici i ikoni pokreta za zaštitu životne sredine, Greti Tunberg, dodelio •LIFE STREAM priznanje za izuzetan doprinos u pokretanju pitanja očuvanja postojeće biosfere i života na Zemlji.

 

„U poslednje vreme svedoci smo lavini komentara na račun Gretinog izgleda, tona i gestikulacije, čuju se brojne teorije zavere i mnoge druge, potpuno sporedne teme, pri čemu kao da svi ti glasovi ignorišu  suštinu – da su podaci koje Greta Tunberg iznosi tačni i naučno potvrđeni. Skeptici koji ne veruju u ove činjenice, poverovaće za pet ili deset godina, kada sopstvenim očima budu svedočili pogubnim posledicama klimatskih promena. Našoj planeti nije potrebno spasavanje, ona će preživeti sve, spasenje je potrebno ljudima i životu oko nas“, izjavio je ovim povodom osnivač Exita Dušan Kovačević.

 

Mlada Greta je nakon svog beskompromisnog aktivizma i inspirativnog govora u Ujedinjenim nacijama pred najvećim svetskim moćnicima, koji su ispratile milijarde ljudi širom sveta, postala zaštitno lice ekološkog pokreta, a nominovana je i za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir! Ukoliko dobije ovo priznanje, švedska tinejdžerka postaće najmlađa dobitnica, od trijumfa pakistanske Malale Yousafzai, koja je imala 17 godina u tom trenutku.

 

Greta Tunberg dospela je u fokus svetske javnosti kada je održala sjajno primljen govor na UN konferenciji o klimatskim promenama u Poljskoj, a na sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u januaru, izgovorila je već čuvenu rečenicu upućenu uticajnim vladama i liderima: „Želim da se ponašate kao da vam kuća gori“, a kao i milioni mladih koji su izašli na ulice u poslednjih nekoliko meseci, takođe poručuje: „Sistemske promene, ne klimatske promene!“ Svoje poruke zaokružila je na Samitu o klimatskim promenama UN u Njujorku: „Svet se budi, a promene dolaze, svidelo se to vama ili ne!“