Skip to main content
Vesti

EXIT pokreće projekat kulturne saradnje Srbije i Mađarske „Savremena i tradicionalna kulturno-turistička ruta (CULHUSRBTOUR)“

Piše: 30.06.2018Nema komentara

EXIT fondacija i Nacionalni park baštine „ONTE“ u Opustaseru, u Mađarskoj, juče su u prostorijama Exita najavili saradnju na zajedničkom projektu„Savremena i tradicionalna kulturno turistička ruta“ (CULHUSRBTOUR), u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, koji za cilj ima razvoj nove turističke trase i uspostavljanje nove prekogranične veze.

EXIT na ovaj način nastavlja misiju širenja zajedništva, dobrosusedskih odnosa i razvoja kreativnih industrija u regionu. EXIT fondacija i „ONTE” će u narednih 18 meseci organizovati četiri turistička događaja, koji uključuju muziku, vizuelnu umetnost, slikarstvo i fotografiju, zajedničke umetničke sastanke, radionice i studijska putovanja u obe partnerske zemlje, namenjena pre svega mladima.

                – EXIT od svog osnivanja uspešno radi na misiji povezivanja ljudi, država i kultura u regionu i svetu, pre svega kroz razvoj turizma, savremene kulture i kreativnih industrija. Nakon ključnog doprinosa tima EXIT fondacije osvajanju titula Evropske prestonice kulture 2021 i Omladinske prestonice Evrope 2019 za grad Novi Sad, ovaj EU projekat u saradnji sa partnerima iz Mađarske je još jedan uspešan korak u tom pravcu – izjavio je predsednik Upravnog odbora EXIT fondacije Ivan Petrović i dodao da će fondacija pružiti pomoć kolegama u Mađarskoj u vidu obuke za organizaciju događaja, dok će ,,ONTE”  Exitu doprineti svojim iskustvom iz oblasti promovisanja istorije i kulturne baštine.

Nacionalni park baštine„ONTE“ u Opustaseru postoji od 1970. godine, a napravljen je na mestu gde su se još od XIX veka odvijali važni događaji za Mađarsku.

– Savremena umetnost je takođe dobila svoje mesto u našim programskim sadržajima, jer će sve što je sadašnjost jednog dana biti istorija. Ja sam veliki ljubitelj festivala i veoma mi je drago što mogu da učestvujem u festivalskom životu zahvaljujući mojim prijateljima iz Novog Sada – izjavio je generalni direktor Nacionalnog parka baštine „ONTE“ Peter Kertes.

„CULHUSRBTOUR“ se realizuje o okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, inicijative finansijskog okvira Evropske unije za period 2014 – 2020. godine, u sklopu Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

– Između Mađarske i Srbije će preko IPA projekata biti ugovoreno ukupno 67 projekata, a jedan od njih je saradnja EXIT fondacije i Nacionalnog parka baštine „ONTE”. Trudimo se da podržimo dobre ideje i da usmerimo sredstva u pravcu onih projekata koji će promeniti naše okruženje – rekao je menadžer programa IPA fonda Dejan Vujinović.

Turistički razvoj u prekograničnom regionu će direktno dovesti do ekonomskog razvoja i mogućnosti stvaranja radnih mesta, a od ovog projekta će korist imati mladi, turisti, umetnici iz graničnog područja, predstavnici turističkih i kreativnih industrija, lokalne zajednice, osobe sa invaliditetom i lokalno stanovništvo. Oni će, zahvaljujući „CULHUSRBTOUR“ projektu, uživati u boljoj povezanosti, stvarajući osnovu za kvalitetniju saradnju u drugim oblastima. 

O programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnupomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji. Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija i ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturnoiistorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti.

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.