Skip to main content
Vesti

EXIT fondacija učestvuje u evropskom ekološkom projektu REMEDIES

Piše: 14.06.2023jun 21st, 2023Nema komentara

EXIT fondacija učestuvje u novom ekološkom projektu REMEDIES, u okviru programa Evropske Unije „Horizon Mission: Restore our Ocean and Waters“, posvećenom pojedincima, organizacijama, kolektivima i svima koji žele da doprinesu ekosistemu bez plastičnog otpada.

Projekat je početkom godine pokrenuo Nacionalni institut za hemiju u Sloveniji, u saradnji sa 22 partnera iz 12 različitih zemalja, 60 predstavnika i više od 20 lokalnih interesnih strana, a za cilj ima da privuče interesovanje javnosti za kreiranje i korišćenje sredstava za lečenje okeana, mora i voda, kroz praćenje i sakupljanje plastičnog otpada, a pre svega kroz sprečavanje nastanka novih zagađenja.

Glavni cilj projekta REMEDIES jeste da pokrene trend prevencije stvaranja plastičnog otpada angažovanjem šire javnosti, sprovođenjem zajedničkih akcija i građenjem ekološki svesnijeg društva na lokalnom, evropskom i globalnom nivou. Konkretni koraci ka tom cilju biće praćenje makro i mikroplastičnog otpada u osam mediteranskih područja, sakupljanje i valorizovanje više od 422 tone plastičnog otpada, sprečavanje daljeg taloženja više od 61 tone plastike, dopiranje do preko 250.000 ljudi i angažovanje više od dve hiljade građana, kao i povećanje zero-waste incijativa u preko pedeset evropskih gradova. REMEDIES inovacije biće predstavljene u različitim zemljama i prilikama, sa ciljem da pruže primere dobre prakse i njihovu dalju primenu, a jedna od tih prilika biće i jedan od EXIT-ovih festivala na Jadranskom moru 2025. godine.

Ovo je još jedna u nizu inicijativa kojoj se EXIT fondacija pridružuje kako bi nastavila sa razvijanjem platforme Green EXIT, koja je u proteklim godinama organizovala brojne ekološke akcije. U oktobru prošle godine, na ADE Green konferenciji za održivost, inovacije i društvene promene u muzičkoj industriji, u okviru Amsterdam Dance Eventa, EXIT festival pridružio se asocijaciji Green Deal Circular Festivals, zajedno sa još 42 evropska festivala, s ciljem da ovi događaji budu ekološki održivi. Članice ove asocijacije fokusiraju se na sledeće oblasti: energiju, hranu i piće, putovanje i transport, materijale i vodu.

Novi projekat u kome EXIT fondacija učestvuje zagovara slične vrednosti – REMEDIES se ne odnosi samo na naučnike ili preduzetnike, već na sve koji žele da doprinesu budućnosti bez plastike, sprovođenjem sopstvenih ideja u delo i zero-waste načinom života. Svaki pojedinac ima moć da napravi razliku i uticaj na lokalnu i globalnu zajednicu, spreči nastajanje plastičnog otpada i sačuva planetu i njene vodene površine, a svaki i najmanji doprinos tome je važan!

Pridruži se REMEDIES!
Web site: https://remedies-for-ocean.eu/
Instagram: remedies_eu
Facebook: remedies.eu
Twitter: remedies_EU
LinkedIn: REMEDIES



Projekat REMEDIES finansiran je kroz program za inovacije Horizon Europe, prema ugovoru o grantu br. 101093964. Ovo saopštenje za javnost odražava stavove autora, a svi partneri projekta REMEDIES i Evropska komisija ne mogu se smatrati odgovornim za bilo šta od sadržanih informacija.

Lista svih partnera projekta REMEDIES:

1. National Institute of Chemistry (NIC) – Slovenia
2. University of Maribor (UM) – Slovenia
3. Alchemia-nova Greece (ANGR) – Greece
4. Clera.One (CLERA) – Slovenia
5. Wasser 3.0 (W30) – Germany
6. Mold Srl (RC) – Italy
7. Bio-Mi (BMI) – Croatia
8. Cittadini (CIT) – Italy
9. Next Technology Tecnotessile (NTT) – Italy
10. AITIIP (AITP) – Spain
11. Venice Lagoon Plastic Free (VLPF) – Italy
12. CIBOS Innovation (CIB) – Greece
13. Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR) – Italy
14. Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) – Belgium
15. Small Islands Organisation (SMILO) – France
16. Environmental & Territorial Management Institute (ETMI) – Albania
17. Exit Foundation (EXIT) – Serbia
18. National Technical University of Athens (NTUA) – Greece
19. Marine Conservation Greece (MCG) – Greece
20. Impact Hub Athens (IHA) – Greece
21. F6S Network Ireland Ltd (F6S) – Ireland
22. Mohammed First University (MOH) – Morocco
23. Infordata (INFOR) – Italy