Skip to main content
Vesti

EXIT fondacija učestvovala na prestižnoj world music konferenciji WOMEX

Piše: 31.10.2022Nema komentara

EXIT fondacija je kroz projekat „MOST“ učestvovala na 28. izdanju prestižne konferencije muzike sveta Worldwide Music Expo 2022 (WOMEX), koja je održana od 19. do 23. oktobra u portugalskoj prestonici Lisabonu.

Ove godine, EXIT fondacija i projekat „MOST“, podržan programom Kreativna Evropa, predstavili su se kroz nekoliko aktivnosti sa ciljem širenja balkanske muzičke kulture world music entuzijastima i delegatima okupljenim na WOMEX konferenciji.

Jedna od njih bio je konferencijski panel „The Brand of the Land“, posvećen brendiranju balkanske muzike, na kom su govorili programski direktor mađarske organizacije Hangvető Balázs Weyer, osnivačica finske Minnamurra Music Management agencije Minna Huuskonen, Tino Grasselt ispred nemačke muzičke agencije Tomato Production i Marija Vitas ispred World music asocijacije Srbije.

U okviru ekskluzivne šoukejs večeri koju je projekat „MOST“ imao na offWOMEX bini, pod nazivom BALKAN:MOST Night, nastupila su tri regionalna world music benda u usponu – makedonska Perija, bugarska Oratnitza i rumunska Corina Sîrghi și Taraful Jean Americanu. Sastavi Perija i Oratnitza selektovani su ranije ove godine na novoj World Music Balkans (WOMBA) platformi, zahvaljujući kojoj su se predstavili i na istoimenoj konferenciji u Fruškim termama i šoukejsu na Exitovoj Pachamama bini.

WOMEX – Worldwide Music Expo jedna je od najvećih konferencija muzike sveta, koja uključuje sajam, tribine, filmove i koncerte. Na ovogodišnjem izdanju učestvovalo je više od 3.100 muzičkih profesionalaca iz 113 zemalja. Predstavljeno je 280 izvođača na više od 60 šoukejseva, na sedam razlčitih bina. Prikazan je 21 muzički dokumentarac, a 111 govornika i mentora učestvovalo je na konferencijskim sesijama, dok je 676 kompanija izlagalo na više od 260 štandova na sajmu.