Skip to main content
Vesti

EXIT fondacija se priključila akciji „Pčelice“

Piše: 19.08.2019Nema komentara

Exit fondacija se priključila akciji „Pčelice“ za nabavku robotičke didaktičke opreme za sve škole za decu sa smetnjama u razvoju, koju je pokrenuo Fond B92. Cilj ove akcije je prikupljanje sredstava za kupovinu „robota pčelica“, distribuciju opreme, obučavanje nastavnog osoblja  i pružanje podrške pri izvođenju nastave uz „pčelice“ u školama za decu sa smetnjama u razvoju.

 

Kako bi ovakve škole dobile „pčelice“, čime bi 7000 mališana u 48 škola imalo lakši pristup obrazovanju, potrebno je prikupiti 900 evra po školi, što je podržala i Exit fondacija dinacijom za školu za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ u Novom Sadu. Ovakvi roboti, izgleda prilagođenog deci, imaju kapacitet da pamte zadate komande sa komandne ploče, koja se nalazi na samom robotu bez dodatne upotrebe računara ili znanja programskog jezika. Lakim komandama pčela savladava zadatke prepoznavanja brojeva i slova, ili zadataka iz matematike i jezičke sintakse, koje im zadaju đaci. Podloge po kojim se kreću pčelice mogu da budu dizajnirane da se kroz njih uče slova, brojevi, predmeti, životinje, matematika, jezik ili bilo koja druga oblast koju nastavnik osmisli.

 

Exit fondacija je prepoznala važnost akcije Fonda B92 da novom tehnologijom unapredi škole u Srbiji, da omogući lakše savladavanje školskih zadataka i omogući svoj deci kvalitetno obrazovanje.