Skip to main content
Vesti

EXIT fondacija partner međunarodnog muzičkog projekta MOST koji spaja muzičke talente

Piše: 06.04.2020april 15th, 2020Nema komentara

Kako bi doprinela što razvoju muzičke industrije na Balkanu i promovisanju domaćih izvođača na internacionalnom tržištu, EXIT fondacija se kao partner priključila četvorogodišnjem projektu „MOST – the Bridge for Balkan Music“. Ovaj poduhvat od velike važnosti okuplja značajne aktere muzičke industrije ovog područja, a kroz četiri različita konkursa za izvođače, organizatore festivala, muzičke profesionalce i za urbane kreativce objediniće čak devet zemalja, sve u zajedničkom cilju proslavljanja Balkana kao plodnog muzičkog tla u svetu!

EXIT fondacija će zajedno sa partnerima na projektu u naredne četiri godine koristiti strategije ciljajući ključne tačke svetske muzičke industrije, podstičući karijere mnogih talentovanih umetnika, menadžera, festivala i institucija da se izbore sa svim preprekama obostrano korisne razmene između Balkana i ostatka sveta.  MOST će učesnicima obezebediti različite obuke i sadržaje na temu muzičke industrije kao što su mentorstvo, treninge, studijska putovanja, kreativne radionice, druženja, itd, a EXIT festival će naredne godine biti domaćin velikog događaja u okviru projekta.

Više o projektu i prijave na konkurse:  https://mostmusic.eu/

MOST je iniciran od strane platforme „Hangveto“ iz Mađarske, koja se od 2004. godine bavi za razvojem svetskih muzičkih talenata, primenom strategija kulturnog razvoja i kreiranjem programa obuke za profesionalce iz industrije putem međunarodne saradnje za Centralnu i Istočnu Evropu, dok je finansijsku podršku projektu pružio i program „Kreativna Evropa“. U projektu učestvuju Srbija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Crna Gora, Severna Makedonija, Rumunija i Albanija.

„Na Balkanu postoji mnogo svetskih umetnika visokog kvaliteta, koji nikada ne stignu na internacionalnu scenu. To je uglavnom zbog nedostatka programa finansiranja, međunarodnih veza, podrške muzičke infrastrukture i kompetencije”, izjavio je Andras Lelkes, osnivač i direktor platforme „Hangveto”, pokretača MOST projekta.

Uz EXIT fondaciju, na projektu MOST je još 7 partnera koji su vrhunski profesionalci na nivou svetske muzičke scene: „Piranha”, ispred internacionalne platforme za muzičku podršku Vomex; BOZAR, jedan od najvažnijih evropskih centara lepih umetnosti; „Songlines” magazin, Evropski muzički savet, regionalne grupe za Evropu Međunarodnog muzičkog saveta, krovne organizacije za muzički život u Evropi; Timisoara 2021 (Udruženje evropske prestonice kulture – ATCEC); bugarski „Fusion Embassy” koji promoviše mlade bugarske muzičke talente i kulturni centar „Remont Kapital” u Albaniji, organizator festivala „Fustanella” i mnogih drugih događaja.