Skip to main content
Vesti

Završen projekat prekogranične saradnje između Srbije i Mađarske – CulHuSrbTour

Piše: 04.03.2020Nema komentara

 

Delegacija iz Srbije posetila je u utorak, 25. februara Park Nacionalne baštine ONTE (Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark) u Mađarskoj povodom završetka zajedničkog projekta „Savremena i tradicionalna kulturno-turistička ruta“ koji je od 2018. godine realizovan u saradnji EXIT fondacije i ovog nacionalnog parka. Cilj gotovo dvogodišnjeg projekta bio je razvoj nove turističke trase i uspostavljanje nove prekogranične veze, čime se potpomaže regionalna turistička ponuda, te doprinosi zajedništvu, dobrosusedskim odnosima i razvoju kreativnih industrija država u regionu.

Tokom trajanja projekta, EXIT fondacija i „ONTE” organizovali su četiri turistička događaja, koji su uključivali muziku, vizuelnu umetnost, slikarstvo i fotografiju, zajedničke umetničke sastanke, radionice i studijska putovanja u obe partnerske zemlje. U okviru ovog projekta Petrovaradinska tvrđava je dobila svoju 3D virtuelnu turu koja upoznaje posetioce sa lepotama, istorijskim činjenicima, ali i aktuelnostima vezanim za „Gibraltar na Dunavu“.

Zamenik generalnog direktora parka „ONTE“, Róbert Károly Kiss Dr, pozdravio je prisutne i izrazio zadovoljstvo završenim projektom, ističući koliko su ovakve zajedničke inicijative ključne za razvoj turizma ovog dela Evrope.

Nacionalni park baštine„ONTE“ u Opustaseru postoji od 1970. godine, a napravljen je na mestu gde su se još od XIX veka odvijali važni događaji za Mađarsku. Rukovodilac muzeja Turda Gábor upoznao je prisutne sa aktivnostima koje su u toku trajanja projekta realizovane u parku „ONTE“ i izrazio želju za daljim nastavkom saradnje između dve organizacije.

Prisutnima se obratila i koordinatorka projekta iz EXIT fondacije, Ida Siljanović, koja je izrazila nadu za nastavkom saradnje između dve organizacije u budućnosti: „Brendiranje destinacija je izuzetno važno i smatram da smo zajedničkom inicijativom postigli dosta na povezivanju Mađarske i Srbije, te da ćemo u budućnosti zajedničkom promocijom privući još više posetilaca u ovaj deo Evrope, te da će kulturna saradnja naše dve zemlje biti dovedena na jedan novi nivo“.

Delegacija iz Srbije je nakon ceremonije zatvaranja ponovo posetila park „ONTE“, gde su ih domaćini uputili na još neke istorijske činjenice i zanimljivosti veze za nastanak mađarske države, i ukazali na različite aspekte savremene mađarske istorije.

 

###

 

O programuInterreg-IPA CBCMađarska-Srbija

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnupomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji. Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija i ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturnoiistorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti.