Skip to main content
Vesti

„World Music Balkans“ konferencija na EXIT festivalu

Piše: 01.07.2022Nema komentara
1200x750_Womba

Nova plaforma za popularizaciju i izvoz srpske i balkanske muzike u svet.

World Music Balkans (WOMBA), nova muzička platforma EXIT Fondacije, biće predstavljena na ovogodišnjem izdanju EXIT festivala, od 7. do 10. jula, kroz istoimenu konferenciju i specijalni premijerni showcase. Trodnevna WOMBA konferencija od 8. do 10. jula okupiće više od 100 delegata iz muzičke industrije na panelima kao što su Skriveni i autentični Balkan, Regionalni razvoj i promocija kreativnih industrija, Građenje mostova između Balkana i sveta, Muzika nove svesnosti stiže i Kancelarije za izvoz muzike & Muzike sveta, koji će biti održani u novom Wellness & SPA resortu „Fruške terme“ na Fruškoj Gori, nedaleko od Petrovaradina i Petrovaradinske tvrđave.

Platforma je kreirana u okviru projekta „MOST – The Bridge for Balkan Music“, koji je podržao Program Kreativna Evropa. EXIT fondacija je, uz Hangvető, Piranha Arts (zvanični organizator WOMEX – World Music EXPO), Songlines (vodeći svetski World Music mediji) i šest drugih partnera iz Evrope, važan partner muzičkog projekta MOST, sa kojim zajedno gradi mostove koji povezuju Balkan i globalno muzičko tržite, kroz stvaranje konekcija, iskustava i prostora za razmene.

WOMBA konferenciju će u petak, 8. jula u 12 časova otvoriti osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević, dok će glavni govornik na otvaranju biti Ben Mandelson, osnivač WOMEX-World Music EXPO i član nadzornog odbora Piranha Arts. Fokus ovog panela biće na „zašto“ i „kako“ kada je u pitanju World Music, a osnivač WOMEX – najznačajnijeg World Music globalnog događaja, sajma i showcase-a world, roots, folk i tradicionalne muzike, izneće i sopstvene misli i iskustva kada su u pitanju internacionalizacija i izvoz muzike.

Ova i mnoga druga pitanja produbiće relevantni govornici, eksperti i preko 100 delegata-muzičkih profesionalaca iz Evrope i sveta, tokom tri dana konferencije od 8. do 10. jula. Oni će ispričati priče o neotkrivenoj balkanskoj tradicionalnoj muzici, koja u fuziji sa drugim muzičkim pravcima i modernom produkcijom donosi izvanredan kvalitet na svetsku muzičku scenu. Pružiće nove perspektive kada je pitanju podsticanje regionalnog usklađivanja na World Music sceni i predstaviti koncept kancelarija za izvoz muzike, kao i ideje o njihovom otvaranju i razvoju na našem tržištu. Polaznici i posetioci WOMBA konferencije imaće i posebnu priliku da se upoznaju, umreže i povežu, kako sa panelistima, tako i između sebe, a celokupan program sa svim panelima i predavačima, kao i registracija za one koji su zainteresovani da posete konferenciju, dostupni su na zvaničnom World Music Balkans (WOMBA) sajtu.

U okviru WOMBA platforme biće predstavljen i premijerni showcase na Exitovoj Pachamama bini, na kom će nastupiti deset pobednika muzičkog konkursa MOST iz šest zemalja iz regiona. Eklektične melodije muzike Balkana donose zvezde u usponu Almir Mešković i Daniel Lazar Duo, Divanhana, Naked, Oranitza, Dina e Mel, Flying Nomads, Lenhart Tapes i Tijana Stanković, Perija, Shkodra Elektronike i E.U.E.R.P.I. Brojni predstavnici organizatora događaja širom sveta će tako imati priliku da na licu mesta “bookiraju”, tj. ugovore nastupe predstavljenih muzičara, i tako “izvezu” balkansku muziku u svet. Pored toga, novinari specijalizovanih globalnih medija imaće priliku da prenesu svoje utiske sa showcase nastupa i tako brojnoj publici otkriju talente sa balkanske muzičke scene.

Cilj nove World Music Balkans (WOMBA) platforme jeste da poveže i promoviše umetnike, promotere, događaje, izdavačke kuće i organizacije iz regiona fokusirane na autentičnu tradicionalnu muziku Balkana, istovremeno jačajući tržište World Music žanra na ovom delu planete i nastojeći da napravi iskorak tradicionalne muzike sa naših prostora u svet.

Platformu, takođe, podržavaju i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ u okviru programskog luka „Tvrđava mira“ i Gradska uprava za kuluru Grada Novog Sada.

Pored WOMBA Showcase-a i konferencije, program Pachamama bine obojiće meditativne i spiritualne melodije koje donose vodeća svetska imena muzike nove svesnosti, podžanra World Music u usponu – Mose, Fia, LAOR, Maya Kamaty i Praful.