Skip to main content
Vesti

Stručnjaci iz svih sektora su složni: „Događaji kao što je Sea Star su ključan faktor razvoja hrvatskog turizma van glavne sezone“

Piše: 01.06.2023Nema komentara

Jubilarno peto izdanje Sea Star Festivala, koje je nadmašilo sva očekivanja i ispisalo nove stranice festivalske istorije ovih prostora, uz rekordnu posećenost od više od 42 hiljade posetilaca, uz bogatstvo muzičkog iskustva, donelo je i panel “Razvoj turističke ponude van sezone”.

Održan na festivalskom prostoru u petak, 19. maja, panel je na jednom mestu okupio vodeća profesionalna imena iz turističkog, ekonomskog i političkog sektora, a zaključak je bio jednoglasan – ovakvi događaji su ključan faktor razvoja turističke ponude van glavne sezone, što su pokazale i istaknute cifre.

Ulogu moderatora panela imao je g. Siniša Topalović, globalni šef savetodavnog sektora za turizam i partner Horwath HTL, koji je u nekoliko navrata istakao važnost razvoja ovakvih događaja za samu destinaciju, čime se ne samo održava snaga turističke ponude van glavne sezone, već se stvaraju i nove generacije lojalnih turista, koji inače ne bi došli na tu destinaciju da nije bilo ovakvog događaja. “Ono što je super u slučaju primera kao što je Sea Star je činjenica da i destinacija i organizator i privatni i javni sektor sarađuju zajedno; na svakom koraku postoji sinergija, sklad i svi dišu zajedno”, istakao je.

Na panelu je prisustvovala i gđa. Monika Udovičić, direktorica Uprave za organizaciju turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove pri Ministarstvu turizma i sporta, koja je istakla kako Ministarstvo u svom radu podstiče i realizuje sufinansiranje raznih manifestacija, pogotovo u periodima pre i posle letnjih meseci, kako bi se produžila turistička sezona. “Posebno nam je važno privući mlade generacije, koje ne žele samo biti na mobilnim telefonima, već žele pravo iskustvo i doživljaj, a to možemo činiti samo novim motivisanjem za dolazak na destinaciju, kao što su ovakve manifestacije”, zaključila je, objasnivši i kako nacionalna strategija razvoja održivog turizma govori o tome da je cilj geografski uravnotežiti turističku potražnju, ali je uravnotežiti i vremenski, odnosno što više raditi na ponudi u pred i post sezoni.

“Pre svega, čestitke organizatorima” obratila se na početku svog izlaganja gđa. Nada Prodan Mraković, Načelnica upravnog sektora za turizam Istarskog okruga, naglasivši kako je deo ovog festivala od samih početaka – kako privatno, kao posetilac, a sada i kroz poslovnu sferu: “Istra već 25 godina podstiče razvoj posebnih oblika turizma, a rezultat tih godina rada se itekako vidi, upravo o tome što po godišnjoj stopi od 20-25% raste pred i post sezona. Jedan od motiva dolaska turista u tom periodu su upravo i manifestacije, koje Istra nudi u velikom broju, kako lokalnih, tako i regionalnih i nacionalnih. Tematski su te manifestacije vrlo različite, od tradicionalnih do gastronomskih, no najbrojnije su upravo one manifestacije koje spadaju u kategoriju muzičkih festivala”. Istakla je i kako Istarski okrug daje podršku Sea Star Festivalu od samih početaka 2017. godine, jer je održavanje ovakvog događaja stvorilo jedan novi motiv dolaska u Istru u predsezoni: “Važno je dati podršku i sinergijski pristupiti takvom događaju i organizaciji, kako bi se to kasnije pretvorilo u tradiciju. Sada se već podrazumeva da ćete u Istru u maju doći na Sea Star”.

Gost panela bio je i, kako je najavljen rečima g. Topalovića, ‘glavni krivac zbog koga smo danas ovde’, g. Dušan Kovačević, osnivač Sea Star i EXIT Festivala, koji je u početku naglasio zahvalnicu gradonačelniku Umaga i čitavoj upravi grada što se ovde čitav festivalski tim uvek oseća kao kod kuće: “Čitav naš tim dolazak u Umag smatra najlepšim delom bavljenja ovim poslom, tako da je Sea Star zaista jedan poseban dragulj u EXIT-ovoj familiji”. Posebno je istakao kako je ovaj festival jedna od prvih većih muzičkih manifestacija na prostoru Istre i regije koja je uspela da ostvari zadatak proširenja turističke ponude i van sezone. “Mnogo je teže dovesti turiste isključivo zbog muzičke manifestacije, a to je nešto što Sea Star uspešno radi već pet godina. Imajući u vidu da je Sea Star i službeno drugi najposećeniji događaj u Hrvatskoj i prva najposećenija manifestacija u Istri, smatram da bi bilo jako korisno da se pronađe rešenje na koji način ključni stakeholderi u državi mogu napraviti još jaču sinergiju i pojačati efekat, da svi zajedno pojačamo tu snagu koju manifestacija donosi destinaciji. Sea Star je je istovremeno i umaški i istarski i hrvatski jedinstveni brand, te se kao takav ne može nigde seliti”, objasnio je.

Pozitivan uticaj ovakvog tipa događaja za destinaciju pojasnila je i gđa. Silvija Ilišković Balagović, Specijalista za nekretnine u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u kompaniji Hotelis, istakavši upravo merljive i konkretne rezultate i doprinos privrednom i turističkom razvoju destinacije grada Umaga. “Kao što je naš turizam fenomen koji angažuje sve resurse jedne države i aktivira gotovo sve grane privrede, tako i jedan ovakav veliki festival ima tu jednu pozitivnu šok terapiju na destinaciju”, istakla je i naglasila izuzetne brojke iz istraživanja i analiza koje su rađene do sad: “Rezultati Sea Star-a tokom tri godine, od 2017. do 2019. je da je u Umagu generisao 60 hiljada noćenja, od kojih je 54% bilo stranaca, a čak 30% učesnika se konstantno vraća, i to ne samo na muzičke festivale, već na ovu destinaciju, s kojom su se emotivno povezali upravo kroz Sea Star. Ukupni ekonomski rezultat zajedno sa ličnom potrošnjom iznosio je 20 miliona eura. A sve ono što iz toga dolazi kao indirektan efekat medijskih napora, promocija i objava putem društvenih mreža i ostalih kanala, po meni je neprocenljivo i nemerljivo”, zaključila je.

Zahvaljujući proaktivnosti Turističke zajednice grada Umaga ostvaren je i poziv i podrška za kreiranje Sea Stara pre nekoliko godina, o čemu je pričao i g. Milovan Popović, direktor Turističke zajednice grada Umaga: “Prepoznali smo potencijal koji naša destinacija ima i imali smo tu viziju da napravimo najveći festival u Istri, najveći festival u periodu predsezone i drago mi je da sad već to pet godina i dokazujemo”. Istakao je i kako je vrlo teško izvesti ovakav tip festivala u ovom periodu na ovako maloj destinaciji, te važnost saradnje i jedinstva svih učesnika u događaju: “Funkcija Turističke zajednice je da podstiče organizatore upravo za organizaciju manifestacija u pred i post sezoni, a unazad nekoliko godina destinacija Umaga ostvaruje ogroman rast upravo u tom periodu”.

Okupljenima se pred početak panela u svom pozdravnom obraćanju obratio i gradonačelnik Umaga, Vili Bassanese, koji je zaželeo dobrodošlicu i istakao zahvalnost svima koji su na bilo koji način učestvovali u kreiranju Sea Star Festivala: “Želim se zahvaliti svim ljudima dobre volje, svima koji imaju viziju i širinu, koji nemaju granica, koji promovišu kulturu, zabavu, muziku, dobar život – i na kraju, svima koji promovišu ljubav” te istakao kvalitet koji ovaj festival nosi sa sobom od samih početaka, što se vidi i u njegovom rastu iz godine u godinu. “Srdačno se nadam da će upravo zbog te emocije i pozitivne energije koja vlada u našem gradu ovaj festival živeti još mnogo godina”, zaključio je.

Prema podacima HDS ZAMP-a, Sea Star je drugi po redu festival na nacionalnom nivou po broju prodatih ulaznica u 2022. Kao jedan od retkih velikih muzičkih festivala na Mediteranu koji se održava van glavne turističke sezone Sea Star je u Umag i ove godine doveo desetine hiljada mladih, s fokusom upravo na jednu od glavnih misija festivala – promocija destinacije i obogaćivanje turističke ponude daleko od srca letnje turističke sezone.

Uz više od 42 hilade posetilaca, jubilarno peto po redu izdanje Sea Stara četiri je dana bilo mesto moćne simbioze fanova iz više od 40 zemalja sveta, s najvećim svetskim i regionalnim muzičkim imenima, a upravo je ovim događajem i službeno započeta nova turistička i festivalska sezona na Jadranu – uz poruku mira, ljubavi i jedinstva, još jedne misije koju Sea Star vrši od svog početka.

Ovogodišnji Sea Star festival realizovan je uz podršku Hrvatske turističke zajednice, Istarskog okruga, grada Umaga, Turističke zajednice grada Umaga, Turističke zajednice Istarskog okruga i Plave Lagune.