Skip to main content
Vesti

Pitanja & odgovori: Izuzetne EXIT žene

Piše: 08.03.2021april 8th, 2021Nema komentara

Žene svojim znanjem, veštinama i sposobnostima čine pokretačku snagu kompletne Exitove organizacije. Čine više od 61% zaposlenih i nalaze se u svim sektorima te na svim pozicijama. Doduše preretko daju intervjue, stoga danas, na Osmi mart donosimo intervjue koji će pobliže predstaviti neke od naših jakih, izuzetnih žena Exita.

1200x1200_exit-zene_Aleksandra-Gavrilović

Draga koleginice, predstavi nam se!
Ćao, ja sam Aleksandra, a baš svi me znaju po kratkom i jasnom nadimku – Cala 🙂 Krajem ove godine punim 35 godina, a po zanimanju sam diplomirana novinarka.

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
Baš ovih dana obeležavam pune četiri godine rada u Exitu. Od početka sam angažovana na istoj poziciji – kao urednica svih naših festivalskih sajtova, ali i sajtova svih naših dodatnih društvenih i muzičkih projekata. Ujedno, tu sam da bilo šta rado prevedem na engleski, ukoliko je to nekom od koleginica i kolega hitno potrebno, ispravim gramatiku i pravopis i imam (uglavnom) argumentovano mišljenje na sve teme.

Da li i dalje postoje razlike kako su žene i muškarci tretirani u muzičkoj industriji i ima li tu pomaka?
Svakako da razlike postoje, u svakom poslu i u svakodnevnim, životnim situacijama. Ipak, ono što ohrabruje su sve glasniji razgovori na ovu temu – evo, i sama činjenica da upravo odgovaram na jedno takvo pitanje govori tome u prilog. Dokle god je svaka od nas svesna svojih prava i ne boji se da se zauzme za sebe kada sluti da neko od tih prava biva narušeno, na dobrom smo putu kojim će gaziti naredne generacije.

Da si jedan izvođač s Exitovih festivala – ko bi bila i zašto?
S obzirom na to da se svake godine iznova obradujem kad na spisku izvođača vidim više ženskih imena, odabraću Lily Allen koja je na Exitu gostovala 2009. godine. Nastupala je u poludnevnom slotu, tako da smo imali sve – i zalazak sunca, i uveliko poznate hitove, i horsko pevanje tada aktuelne „Not Fair“ koja upravo i govori o jednom ženskom pravu – pravu na zadovoljstvo. I bilo je zadovoljstvo!

Aleksandra Sanja Jovanović

1200x1200_exit-zene_Aleksandra-Sanja-Jovanović

Draga koleginice, predstavi nam se!
Ja sam Aleksandra Sanja Jovanović. Imam 57 godina. Sa Exitom sam od samog početka, 2000. godine nadenula sam ime našem sjajnom festivalu, te me mnogi znaju kao kumu Exita. Preko 25 godina uspešno sam vodila porodičnu firmu „Hammer Production“ koja se bavila audio-video produkcijom i bila jedna od vodećih advertajzing agencija u Srbiji.

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
Posle smrti mog muža, Dušan me je pozvao u EXIT i tu sam od 2015. godine. Trenutno sam na mestu direktora u EXIT Festival Brands i upravitelj fondacije FORT koja funcioniše u okviru EXIT Fondacije. Kako je naša industrija, kao i sama organizacija, veoma dinamičan proces, možete me naći i na drugim poslovima, po potrebi 🙂

Ceni li se dovoljno ženski doprinos?
Da li se doprinos žena ceni u bilo kojem aspektu života i rada, pa i u muzičkoj industriji, za mene je skoro filozofsko pitanje. Smatram da doprinos svakog pojedinca treba jednako da se ceni. Time i podela na polove, i ostale podele postaju nepotrebne.

Tvoj nezaboravan EXIT ili Exitov festival?
Nezaboravan EXIT za mene je nulti EXIT 2000. godine. Tada smo imali osećaj da pokrećemo nešto fantastično i moćno. Bili smo u pravu.

Aleksandra Stošić

1200x1200_exit-zene_Aleksandra-Stošić

Draga koleginice, predstavi nam se!
Ćao, ja sam Aleksandra Stošić.

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
U EXIT organizaciji sam od 2006. godine, na poziciji koordinatora protokola.

Koja znanja i veštine su najpotrebnije za tvoj posao?
Organizacione veštine, liderstvo, veštine komunikacije, rešavanja problema, donošenje brzih odluka, proaktivnost, fleksibilnost, mobilnost. Razvijanje međuljudskih odnosa i timski rad.

Da si jedan izvođač s Exitovih festivala – ko bi bila i zašto?
Ne bih se stavljala u poziciju poistovećivanja sa nekim od izvođača, ali ako baš moram da se odlučim, neka bude Nick Cave. To mi sada prvo pada na pamet. Postojanost, kvalitet, profesionalnost, energija.

Alisa Rastovac

1200x1200_exit-zene_Alisa-Rastovac

Draga koleginice, predstavi nam se!
Ćao! 🙂 Zovem se Alisa Rastovac, imam 29 godina i živim i radim u Novom Sadu.

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
Honorarno sam počela da radim za EXIT još 2011, kada sam kao student postala deo promo tima. Ubrzo nakon toga postajem Koordinator promo tima, zatim Host na omiljenoj mi No Sleep Novi Sad bini, tadašnjoj HNS bini, Hospitaliti menadžer, te Buking asistent. Od 2017. sam zvanično zaposlena kao Komunikacioni i Buking asistent, te je usledila menadžerska pozicija istih funkcija.

Žene u Exitu čine više od 60% radnika. Da li si to znala i na koji način se to oseti u funkcionisanju organizacije?
Nisam oduvek bila svesna te brojke, ali bila sam neko ko je upoznat sa generalnim položajem žena u muzičkoj industriji. Tek kada sam dobila ova pitanja, pogledala sam oko sebe i uočila koliko ima žena u Exitu, posebno na pozicijama koje nose veću odgovornost. I ima nešto divno upravo u tome što je nama u firmi ovakva polna struktura svakodnevica i normalna stvar. To ne znači da sam manje osvešćena po pitanju situacije u drugim delovima ove industrije, samo sam više rešena da moj kolektiv i ja nastavimo da svojim primerom pokazujemo kako bi stvari mogle da stoje i kod drugih.

Da si jedan izvođač s Exitovih festivala – ko bi bila i zašto?
Tu nailazimo na još jedno isticanje razlika. Nekako i sebe smatram izvođačem Exitovih festivala. Zvezde postoje kako na sceni, tako i iza nje. Ovo ističem baš iz razloga što smo često bačeni u senku, dok mesecima prelazimo mnogobrojne nivoe zabavne, ali nimalo lake „igrice“, kako bi ti isti izvođači sijali pod svetlima reflektora. Za festival ili događaj, ali i projekat bilo kog tipa, potreban je čitav tim koji pleše zajedno, kako na sceni, tako i iza nje, kako muškarci, tako i žene.

Aneta Goranović

1200x1200_exit-zene_Aneta-Goranović

Draga koleginice, predstavi nam se!
Aneta, drago mi je!

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
Deo Exita postala sam u februaru prošle godine, kada sam angažovana kao kreativna producentkinja. Taj zadatak je prošlog leta proširen i na ulogu projekt menadžerke Life Stream festivala. Trenutno radim kao direktorka marketinga u Danasu, a u EXIT akcije uključena sam najčešće kao kreativna producentkinja.

Koji su najveći izazovi i prepreke u tvom poslu?
Najveći izazov i najveća inspiracija u životu svakog producenta i producentkinje su ljudi, u ponoći svih njihovih veličanstvenosti i suludosti.

Koliko je ženama teško da usklade dinamiku posla sa privatnim životima?
Sve dok tretiramo kao pojavu vrednu divljenja muškarca koji čuva dete i vodi ga kod lekara, koji čisti kuću i brine o namirnicama ili pak čuva svoje stare roditelje, te se odriče svog dela nasledstva kada je o nekretninama reč, ženama će biti zaista teško da usklade sve obaveze i očekivanja. Potrebna je solidarnost i društvo koje je hrani i razvija.

 

Bojana Lalić

1200x1200_exit-zene_Bojana-Lalić

Draga koleginice, predstavi nam se!
Ja sam Bojana, imam 38 godina, po obrazovanju sam Specijalista strukovni inženjer menadžmenta. Pre dolaska u EXIT imala sam radno iskustvo od 11 godina u dvema multinacionalnim kompanijama. Moje bogatstvo ogleda se u mom sinu i ćerki koji su mi učitelji, motivacija i radost svakog dana.

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
U EXIT sam došla 2015. godine na poziciju Fundraising menadžera. Dve godine kasnije prelazim na poziciju Šefa kabineta ali i pored toga nastavila sam da učestvujem u koordinaciji i radu sektora komercijalnih sponzorstava (Fundraising). Zbog brige o ljudima i želje da svima u organizaciji bude lepo pokrenuli smo prvi na svetu u muzičkoj industriji sektor Well Being & Mental Health. Ovaj sektor čine moje dve predivne koleginice koje su psiholozi po struci, i moja malenkost. Moja velika ljubav prema duhovnosti i spiritualnosti omogućila mi je da EXIT publici 2017. godine predstavimo jednu takvi binu, Pachamama Stage, koji svake godine pripremam sa još jednom dragom koleginicom.

Koji su najveći izazovi i prepreke u tvom poslu?
Izazovi i prepreke nikad nisu isti, svaki put su drugačiji, što u jednu ruku zna da bude vrlo stresno a opet u drugu ruku korisno jer proširujete svoje znanje. Zašto to kažem? Zato što kreativna industrija nije ravna linija (pokretna traka) koja robotski ide po nekom mehanizmu već živa ćelija koja konstantno menja svoj oblik, zavisi od milion faktora i da bi bio došao do finalnog proizvoda, u našem slučaju – festivala, moraš biti izuzetno fleksibilanan i brz u pronalasku rešenja.

Koliko je ženama teško da uspeju u muzičkoj industriji?
Ako ćemo gledati širu sliku, ženama nikad nije bilo lako da uspeju i da pokažu svoj pun potencijal ni u jednoj profesiji. Kada slušate priče uspešnih žena, nijedna se nije pohvalila kako je lako svojim znanjem i zalaganjem došla do svoje pozicije, već je morala da prođe kroz izvesne faze dokazivanja u muškom ringu zvanom biznis. Da li je i u muzičkoj industriji teško? Jeste! Da li se može uspeti? Može! Da li je vredno svega kroz šta moraš proći? O da, jer kad naučiš da radiš u muzičkoj industriji gde ne postoji nijedan fakultet, škola, kurs da te pripremi za ono što te čeka, u jednom trenutku shvatiš da možeš raditi sve, rešiti sve i da si se na tom putu toliko promenio i porastao, da ti se samo nebo čini kao granica.

Diana Salak i Dunja Gladić

1200x1200_exit-zene_Diana-Salak-i-Dunja-Gladić

Drage koleginice, predstavite nam se!
Ćao, ja sam Diana.
Ćao, ja sam Dunja.

Koliko dugo radite u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
Diana: I Dunja i ja smo ovde već tri godine, a obe radimo u sektoru turizma.

Koja znanja i veštine su najpotrebnije za vaš posao?
Diana: Mislim da su to pre svega organizacione sposobnosti, komunikativnost, fleksibilan pristup promenljivim situacijama, kao i dobro upravljanje promenama.

Vaš nezaboravan EXIT ili Exitov festival?
Dunja: Do sada sam bila 14 puta na Exitu i, iskreno, svaki naredni je bio bolji od prethodnog. A kao jedan od energičnijih nastupa bih izdvojila Rudimental, čini mi se 2014. godine.

Dragana Matović

1200x1200_exit-zene_Dragana-Matović

Draga koleginice, predstavi nam se!
Ja sam Dragana, HR menadžerka EXIT festivala i dežurni krivac. 🙂

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
U EXIT sam došla nekoliko dana pred objavu vanrednog stanja zbog pandemije i od tad je moj posao da brinem o interesima organizacije i zaposlenih u teškim okolnostima svetske krize koja je najteže pogodila baš industriju u kojoj sam se tek zaposlila.

Koliko je ženama teško da uspeju u muzičkoj industriji?
Uh. Ženama je generalno teže da uspeju u bilo kojoj profesiji, osim u onoj koja je rezervisana za žene (medicina, prosveta itd). Na TikToku postoji trend u kom tiktokerke predstavljaju kako to izgleda kada žena na poslu komunicira muškim stilom. Trend nije slučajan, jer žene koje su prodorne, samouverene i ambiciozne često budu etiketirane kao agresivne ili neadekvatne jer se od žena očekuje „mekši“ pristup, dok je kod muških kolega „tvrđi“ pristup poželjan i dobrodošao. Konkretno, u muzičkoj industriji, atmosfera je opuštenija, a tolerancija veća, pa je ženama lakše da promuvaju svoje „neadekvatne“ karaktere.

Ceni li se dovoljno ženski doprinos?
Ne. Napredak je u tome što se ženski doprinos sve više priznaje i vidi, ali poštovanje ženskog doprinosa je drugo pitanje. Kada se ženama oko mene i meni prizna da smo adekvatne, dovoljno dobre i da se naš doprinos aktivno traži, umesto što se samo prihvata, i ja ću promeniti svoj odgovor u „da“.

Jelena Galetin-Žakić

1200x1200_exit-zene_Jelena-Galetin-Žakić

Draga koleginice, predstavi nam se!
Ćao, ja sam Jelena Galetin-Žakić.

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
Od 2012. do pre nekoliko godina radila sam u PR sektoru i bila zadužena za odnose s javnošću, za uzimanje izjava od izvođača na festivalu, pisanje saopštenja, davanje izjava kao PR lice festivala, za obuku novih PR lica, uređivanje tekstova, koordinaciju sa medijima… Od pre nekoliko godina zadužena sam za hosting i komunikaciju sa javnim ličnostima.

Da li i dalje postoje razlike kako su žene i muškarci tretirani u muzičkoj industriji i ima li tu pomaka?
Prema mom mišljenju, postoje razlike. Ne govorim o konkretnim organizacijama, ali neretko se spoljni saradnici ili partneri obraćaju muškarcima sa većom pažnjom, na sastancima žene nekad i ne pogledaju bez obzira na titulu u firmi. Muškarci i dalje preuzimaju lako ideje žena i predstavljaju ih kao svoje i na kraju, što je poražavajuće, konkretno u PR svetu, neretko se žena PR tretira kao PR lice koje govori nešto što je unapred pripremljeno i „tu je samo da bi bila lepa“. Posebno bih istakla tretiranje žena koje su mame i ponekad, sticajem okolnosti, rade od kuće. Njihov rad se ne vrednuje jednako sa drugima jer ih niko „ne nadgleda“, a ne razmišlja se o tome da su podjednako efikasne. Mislim da je za pomak potrebno još truda i boljeg zajedništva žena.

Šta muzička industrija radi da ublaži „gender gap“?
Jednostavno imam utisak da su žene sve brojnije u raznim organizacijama. Ono što je potrebno dodatno uraditi je postaviti žene na više pozicije, ukoliko to zaslužuju. EXIT u tome prednjači, recimo.

Jelena Jung

1200x1200_exit-zene_Jelena-Jung

Draga koleginice, predstavi nam se! Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
Moje ime je Jelena Jung, u EXIT organizaciji sam od 2003. godine kao terenac u hosting timu, vodim organizaciju jednu od četiri najveće bine na festivalu. U međuvremenu je 2021. godina, ja sam malo porasla, te su porasli i kapaciteti za davanje 🙂 Ljubav prema festivalima i EXIT vrednostima ne jenjava za sve ove godine, naprotiv! Po struci sam psiholog, bavim se psihoterapijom, u Exitu sam deo Mental Health tima, pored koleginice Tatjane Jovanović. Volela bih ovom prilikom pomenuti značajan detalj, da je EXIT prva organizacija u čitavoj event industriji koja ima zaključene formalne pozicije za stručnjake za mentalno zdravlje. Čeka nas još mnogo posla, ali su važni koraci načinjeni.

Koji su najveći izazovi i prepreke u tvom poslu?
Verovatno – naći meru u svemu. Meru između privatanog i poslovnog života. Meru među ljudima. Meru u pomoći i podršci. Meru između ozbiljnosti i prepuštenosti. Osim toga, i dalje je nekada izazov sačuvati hladnu glavu i držati obe noge na zemlji. I disati, biti u „sada i ovde“. Sačuvati ljude, sačuvati i sebe.

Koliko je ženama teško da uspeju u muzičkoj industriji?
Nekako mi se čini da su žene po svojim znanjima, umećima i veštinama najlakše prepoznate u našoj industriji. Ljude ovde krasi psihološka fleksibilnost, otvorenost u stavovima i neosuđivanje. Ima prostora za sve one koji umeju. Nikada u svom iskustvu nisam osetila da me neko tretira sa nipodaštavanjem samo zato što sam žena. Možda je isprva bilo malo sumnji na terenu u prašini, ali to sigurno nije trajalo duže od 10 minuta 🙂

Kako su žene doprinele opstanku muzičke industrije u pandemiji?
Pomenuću samo ovo, a ima toliko toga – u pandemiji je izašla prva i dragocena knjiga na svetskom tržištu na temu značaja mentalnog zdravlja u muzičkoj industriji „Stay SOUND & CHECK Yourself“. Mnoge žene su dale značajan doprinos ovoj temi iz ličnog iskustva. Hvala Katji & Holgeru i ovom prilikom.

Ljubica Lukač

1200x1200_exit-zene_Ljubica-Lukač

Draga koleginice, predstavi nam se!
Moje ime je Ljubica Lukač.

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
U maju ove godine će biti tačno 12 godina kako radim u EXIT timu, a pre toga sam radila nekoliko godina i u NVO sektoru u okviru EXIT festivala. Sa više od 15 godina radnog iskustva u oblasti trgovine, finansija i poslovne administracije, zadužena sam za vođenje finansija Exita i svih njegovih festivala (Sea Dance festival, Sea Star festival), kao i ostalih projekata koje tim realizuje tokom godine, uključujući EU i lokalne projekte. Svoje znanje stekla sam na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu i Fakultetu za menadžement u oblasti informatike, matematike, upravljanja projektima, veb administraciji i poslovnoj administraciji.

Koliko je ženama teško da uspeju u muzičkoj industriji?
Čini mi se ipak manje nego u nekim drugim delatnostima. Kada sam počela da radim za EXIT, postojao je samo EXIT festival u Novom Sadu, a za manje od 10 godina od tada ostvarili smo pet festivala u pet država. To je bio neverovatan uspeh cele organizacije kao tima, pa tako i svakog pojedinca u toj organizaciji, jednako žena i muškaraca. U EXIT timu, zaista, bez obzira na pol, prilika za lično unapređenje i nadogradnju znanja uvek ima na pretek.

Koliko je ženama teško da usklade dinamiku posla sa privatnim životima?
Neverovatno teško, nevezano za posao kojim se bave, odnosno poslovne oblasti u kojoj rade. Međutim, nije nemoguće. Ja sam mama dvoje male dece, od tri godine i godinu dana. Sve prepreke koje su mi ranije bile izazov, sada su mi stres. Zaista je neverovatno dinamično i ne bih uspela da se organizujem sama dovoljno dobro da nije sjajnog tima u kojem radim i na koji mogu zaista pouzdano da se oslonim u svakom trenutku.

Maja Starčević

1200x1200_exit-zene_Maja-Starčević

Draga koleginice, predstavi nam se!
Moje ime je Maja Starčević i radim na bukingu programa.

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
Prvi EXIT na kom sam radila je bio 2007. godine u štabu Programske produkcije, nakon čega sam nekoliko godina honorarno radila u različitim sektorima festivala, a zatim i full-time u okviru Programskog segmenta.

Šta muzička industrija radi da ublaži „gender gap“?
Veliki broj organizacija poput Key Change, SheSaidSo, We Run This, Girls to the Front, Womxn to CTRL, Women in Music i mnoge druge uključene su u edukativne procese osnaživanja žena i LGBTQIA populacije kako bi našli svoje mesto u industriji i napredovali. Veliki broj festivala je u poslednjih nekoliko godina uspeo da napravi gender balanced lineup, agenti grade svoje gender balanced rostere, a pojavili su se i izvođači koji ne žele da nastupe na festivalima na kojima se ne radi na gender balanced lineupu.

Žene u Exitu čine više od 60% radnika. Da li si to znala i na koji način se to oseti u funkcionisanju organizacije?
To je činjenica koju neretko ističem i ponosna sam na okruženje u kome gradimo budućnost. U celokupnoj borbi za prevazilaženje „gender gap“-a nije suština koliko posto žena radi u muzičkoj industriji, već koliko njih je na vodećim pozicijama, koliko njih zapravo pravi promenu, kao i činjenica da su muškarci i žene na istim pozicijama isto plaćeni. Sa ponosom bih istakla da je EXIT i u ovom aspektu jedan od lidera.

Marija Vekić

1200x1200_exit-zene_Marija-Vekić

Draga koleginice, predstavi nam se!
Moje ime je Marija Vekić, zaljubljenik sam u EXIT još od 15. godine, kada sam prvi put i posetila festival.

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
U Exitu radim pune tri godine, radim u timu za advertajzing sa čuvenom Snajkom i Igxom 🙂

Koja znanja i veštine su najpotrebniji za tvoj posao?
Za moj posao su bitni preciznost, brzina, logičko razmišljanje u postavci targeta i proceni budžeta, ali kreativni deo pri osmišljavanju kako bi i šta bi kod ljudi proizvelo najbolju emociju.

Koliko je ženama teško da uspeju u muzičkoj industriji?
Ja sam deo sjajnog tima, te nikada nisam osetila nikakvu težinu ni u jednom aspektu.

Marijana Petrić

1200x1200_exit-zene_Maja-Petrić

Draga koleginice, predstavi nam se!
Ćao, ja sam Maja, imam 27 godina i zaljubljena sam u festivale i sve što oni nose.

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
Moja, takoreći, „zvanična“ priča sa Exitom počinje još 2011. kada sam po prvi put bila volonter na festivalu. Nakon toga, usledile su godine u kojima sam bila deo EXIT Ambasadora i potom 2017. zvanično počinjem da radim u sektoru Marketinga, prvo kao asistent regionalnog marketing menadžera, a od prošle godine i kao asistent internacionalnog marketing direktora. Moja „nezvanična“ priča sa Exitom, međutim, počinje još 2002. kada sam kao dete, opčinjena svom tom novom energijom koja se dešava na Tvrđavi, pisala u dnevniku kako „jedva čekam da porastem da idem tamo“ i ne sluteći da ne samo da ću biti deo magije koja se dešava na Tvrđavi, već da ću biti i deo tima koji tu magiju kreira.

Koja znanja i veštine su najpotrebniji za tvoj posao?
Na prvo mesto bih stavila timski rad i to ne mogu dovoljno da naglasim. S obzirom na međusobnu povezanost sektora marketinga sa skoro svim sektorima u organizaciji, morate biti spremni da radite timski. Dodala bih i poznavanje stranih jezika, s obzirom na to da sarađujemo sa timovima sa svih strana planete, dobre organizacijske sposobnosti, kreativnost, sposobnost brzog prilagođavanja promenama i dobre komunikacijske veštine.

Tvoj nezaboravan EXIT ili Exitov festival?
Svaki festival nosi nešto nezaboravno u sebi, jer sa svakim festivalom osetiš novu dozu uzbuđenja i emocija koje to festivalsko iskustvo nosi, tako da je zaista teško izdvojiti jedan. Ako bih mogla da preformulišem pitanje u „tvoj life-changing EXIT ili Exitov festival“, onda bih rekla da je to Sea Star 2019 koji je pokrenuo jedno novo poglavlje u mom životu.

Martina Anđelković

1200x1200_exit-zene_Martina-Anđelković

Draga koleginice, predstavi nam se!
Moje ime je Martina Anđelković, a zovete me Snajka.

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
Radim na poslovima u vezi sa strateškim oglašavanjem na društvenim mrežama, koordinišem promocije preko mikro i makro influenserskih kanala komunikacije i učestvujem u kreativnim procesima sa digital timom.

Tvoj nezaboravan EXIT ili Exitov festival?
Moj najnezaboravniji EXIT je ujedno i moj prvi EXIT. Moja sestra Tatjana mi je opčinjeno pričala o festivalu i kompletnom iskustvu na Tvrđavi koje je „neviđeno i neverovatno da postoji u Srbiji“. Pričamo o 2004. godini, kada sam napunila 18 godina i prvi put se našla na maloj Dance Areni (stejdž je bio veličine jedne osmine sadašnjeg stejdža, bilo je makar 30 puta manje rasvete i efekata, a LED ekrani su bili misaona imenica). Tada sam imala priliku da prvi put čujem heroje detinjstva Cypress Hill i moćni Massive Attack. Timo Maas nas je oduvao na Areni, i zapravo to je bio trenutak kada sam odlučila da ću zauvek ići na muzičke festivale. Opčinili su me warm-up žurke i afteri na plaži ali i ljudi. U Novi Sad smo došle vozom iz Niša, da bismo iskusile ceo EXIT trip i ne mogu ni rečima da opišem euforiju koja me držala nekoliko meseci nakon tog Exita.

Da si jedan izvođač s Exitovih festivala – ko bi bila i zašto?
Bila bih zauvek Fatboy Slim. Ispisivala bih poruke ljubavi i podrške na omotima od ploča i đuskala i đuskala na stejdžu dok upijam dobru energiju od publike.

Milica Grahovac

1200x1200_exit-zene_Milica-Grahovac

Draga koleginice, predstavi nam se!
Moje ime je Milica Grahovac i imam 29 godina. Rođena sam u Novom Sadu. Volim životinje i nemam društvene mreže, osim LinkedIn-a 🙂

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
U Exitu sam počela da radim 2016. godine, kao student master studija turizma (preko fakulteta sam i čula za radno mesto). Svoje prve korake u Exitu napravila sam u okviru sektora Hospitality. U istom sektoru radim kao asistent, flight booking agent i najnovije zanimanje mi je merchandiser EXIT Shop-a.

Koja znanja i veštine su najpotrebniji za tvoj posao?
Poznavanje stranog jezika, jer u velikoj meri komuniciramo sa stranim partnerima i saradnicima. Pedantnos i predanost – jer pratimo sve do najsitnijih detalja. Kreativnost, komunikacija, organizovanost i tačnost.

Da si jedan izvođač s Exitovih festivala – ko bi bila i zašto?
Definitivno Grace Jones – daće Bog da svi imamo toliko energije kao ona kada dođemo u njene godine 🙂 Ona mi je ostala upečatljiva jer je prava diva. Dobro se zabavila na bini i pružila posetiocima spektakl.

Miljana Milekić

1200x1200_exit-zene_Miljana-Milekić

Draga koleginice, predstavi nam se!
Moje ime je Miljana, po struci diplomirani novinar, životno večiti zaljubljenik u muziku i komunikacije.

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
U Exitu sam od oktobra 2019. godine, međutim, već u julu te godine radila sam na Explosive bini kao koordinatorka intervjua, a godinama unazad sam i verni posetilac festivala, tako da je subjektivni osećaj da sam deo tima već dobrih 10 godina. U sektoru sam za PR, odnose sa javnošću. Prvo sam bila na poziciji asistenta, a sada obavljam poslove junior PR menadžera. U najkraćim crtama, moj posao podrazumeva promociju festivala kroz komunikaciju sa medijima.

Koja znanja i veštine su najpotrebniji za tvoj posao?
Rekla bih da je primarna stvar želja da se adaptira i uči, jer ovo nije statičan posao gde se odradi sve što je potrebno i odlazi se kući. Odmah nakon toga, tu su socijalne veštine, druželjubljivost, komunikacija, spremnost na rad pod pritiskom zbog brzine industrije, ali i odgovornost kao najbitniji faktor. Ovaj posao traži ljude koji dolaze iz društvenih nauka i mogu da podnesu dinamično okruženje i mnogo novih ljudi.

Koji su najveći izazovi i prepreke u tvom poslu?
Najveći izazov je definitivno spremnost na to da ne postoji radno vreme u pravom smislu te reči, kao i nedostatak vremena da se uvek uradi sve što je zamišljeno, jer se stvari menjaju iz sekunde u sekund, naročito u trenutku kada je u svetu pandemija koronavirusa. Kao rešenje tih prepreka i lakše hendlanje izazova vidim spremnost na izlazak iz zone komfora.

Da si jedan izvođač s Exitovih festivala – ko bi bila i zašto?
Možda Migos, jer zna nekad da se desi da kasnim. 🙂

Nikki McNeill

1200x1200_exit-zene_Nikki-McNeill

Draga koleginice, predstavi nam se!
Ćao, ja sam Nikki.

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
Za EXIT radim od 2004. godine, u sektoru međunarodnog PR-a festivala.

Koja znanja i veštine su najpotrebniji za tvoj posao?
Moram da imam prošireno znanje o medijima u svim evropskim zemljama, kao i dobre izgrađene odnose sa novinarima i predstavnicima medijima, kako bi festival ostvario što bolje rezultate. Takođe, moram da umem sa ljudima, s obzirom na to da mnoge novinare dovodimo na festival, pa im ja dođem kao neka vrsta „tour“ mame, spremna da im pokažem ceo festival i postaram se da se dobro provedu.

Koji su najveći izazovi i prepreke u tvom poslu?
Vreme! Rad u PR sektoru oduzima mnogo vremena, jer iziskuje brojne dogovore i sastanke čiji je cilj da se razne stvari na kraju krajeva – dese.

Ima li razlike u očekivanjima od žena i od muškaraca u muzičkoj industriji?
Kad sam tek počela, definitivno je bilo pozicija koje su se činile prijemčivijim za žene, kao što je pozicija asistenta ili rad u pres sektoru, dok su muškarci radili u A&R i booking sektorima. Mislim da su se okolnosti sada ipak promenile i da su kompanije otvorenije ka ženama koje sada rade na raznolikim pozicijama, ali su i spremnije da pokrenu sopstvene biznise.

Nina Plećaš

1200x1200_exit-zene_Nina-Plećaš

Draga koleginice, predstavi nam se! 
Ćao, moje ime je Nina, kolegama poznatija kao Ninsta!

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
Pravim baby koracima sam došla do zaposlenja – od EXIT ambasadora, do priključivanja Web timu, te zvanično radim već pune četiri godine, dok sam deo EXIT familije koju godinu više od toga. Moj EXIT nadimak govori puno, primarno sam zadužena za vođenje i uređivanje onako prelepih Instagram profila naših festivala. No, kako to biva u social media svetu, u suštini sam „slešer“, što je uobičajeno za tim u kojem radim. Znate li šta je to? „Slešeri“ za potrebe opisa posla koriste dosta (ali zaista dosta) kratkih nabrajanja zadataka koje razdvajaju upravo kosim crtama. Od kreative, preko supporta, analize tržišta, statistika, do fotkanja za potrebe promocije, itd. Dakle, sve što digital podrazumeva, ali i ono izvan toga.

Koja znanja i veštine su najpotrebnije za tvoj posao?
Zadaci su razni, pa su i tako veštine mnogobrojne. Izdvojila bih kreativnost, veštinu komunikacije, strpljenje, efektivan rad pod pritiskom, praktičnost i temeljnost.

Šta muzička industrija radi da ublaži „gender gap“?
Dizanje svesti, dizanje svesti, dizanje svesti. I, dizanje svesti. Sa ciljem odstranjivanja, ne samo ublažavanja, „gender gapa“.

Tvoj nezaboravan EXIT ili Exitov festival?
Bez nedoumice, No Sleep Festival 2019. Potpuno neplanirano i apsolutno slučajno se desilo da jednom posetiocu omogućim „onstage experience“ tokom Bicep nastupa, potpisivanje ploče i naravno fotkanje. Videti tu sreću, i znati da si deo iste uz samo malo truda i velikog srca, je neopisiv osećaj, gotovo se ne može meriti sa srećom svih mojih susreta i upoznavanja sa izvođačima zajedno.

Da si jedan izvođač s Exitovih festivala – ko bi bila i zašto?
Ne bih bila izvođač. Više sam zaljubeljna u dinamiku event industrije i osećaja koji se rađa kada uvidim da čvrsto stojim u timu i delam na tako velikim događajima koje organizujemo. Biti karika naše industrije i festivala koji je veliki deo mnogih života, je i više nego uzbudljiv i jedinstven osećaj.

Sanja Šamatić

1200x1200_exit-zene_Sanja-Šamatić

Draga koleginice, predstavi nam se! 
Ja sam Sanja Šamatić, imam 50 godina životnog iskustva. Imam neizmeran kapacitet za sreću zahvaljujući dvema predivnim ćerkama, sjajnim ljudima u mom životu i baveći se poslom koji volim.

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
U EXIT organizaciji sam nepune dve godine, trenutno na poziciji Izvršnog marketing menadžera.

Koja znanja i veštine su najpotrebnije za tvoj posao?
Uvek se traži organizovanost, dobro upravljanje vremenom, kreativnost i slično. Međutim, za mene nema ničeg inspirativnijeg od samog procesa rađanja ideje, stvaranje proizvoda koji želimo da plasiramo i krajnjeg zadovoljstva kada ljudi vole vaš proizvod. Da bi ljudi voleli vaše ideje, vaše proizvode, vaše vizije, vi sami morate biti u njih bezrezervno uvereni, verovati da je to što radite zaista sjajno. Tako ja vidim zaokružen marketing ciklus.

Ceni li se dovoljno ženski doprinos?
U Exitu izuzetno, za mene je ovo odličan primer dobre prakse. Za svojih 25 godina radnog iskustva sam radila u mnogim organizacijama i bilo je raznih situacija. Nažalost, i dalje postoje radne sredine gde je ženski doprinos prilično obezvređen, gde imate razne sindikate koji ne mogu da se izbore za osnovna prava svih zaposlenih, a kamoli za ravnopravnost u muško-ženskom doprinosu. Na moju sreću, nisam više tamo, ovde sam 😊

Saška Santovac

1200x1200_exit-zene_Saška-Santovac

Draga koleginice, predstavi nam se!
Zovem se Saška Santovac, iz Kikinde sam, ali godinama živim i radim u Novom Sadu. Imam 30 godina, radim u Gigs Tix-u i sigurno smo bar jednom popričali na nekoj žurci ili festivalu. U slobodno vreme se raspravljam sa svojim psom, pijem dužu kafu sa hladnim mlekom i ubeđujem ljude da je Iron Man najbolji Marvelov lik.

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
Uh, malo kompleksno pitanje za mene 🙂 Radim od 2009. godine, kada sam počela kao volonter na Exitu, u tiketingu gde i danas radim. Imala sam tu sreću da, pored sektora u kom sam zaposlena, radim i kao koordinator volontera na festivalu, tako da sam imala prilike da vidim kako dosta sektora na festivalu funkcioniše, pored mog. Na festivalima, trenutno sam zadužena za zamenska mesta – mesta na festivalu gde se menjaju ulaznice za festivalsku narukvicu.

Koja znanja i veštine su najpotrebniji za tvoj posao?
Moj posao konkretno je fokusiran na rad sa ljudima, tako da bih svakako izdvojila komunikacione veštine, timski rad, ali možda najviše odgovornost, rad pod pritiskom, spremnost za brzo donošenje odluka, kao i snošenje odgovornosti.

Šta muzička industrija radi da ublaži „gender gap“?
Mogu da kažem da sve više ima žena koje su znanjem, radom i rezultatima zaslužile vodeće pozicije u muzičkoj industriji i veoma mi je drago zbog toga. Sama muzička industrija ima širok dijapazon poslova u kojima se žene pronalaze, tako da i pružena prilika ublažava „gender gap“, a rezultatima se dokazuje da je potpuno nepotreban.

Da si jedan izvođač s Exitovih festivala – ko bi bila i zašto?
Konačno lako pitanje – Siobhan Evans iz Kosheen-a! Mislim da svako ko prati njen radi od 2000-ih do sad, razume moj izbor. Žena koja je uspela na početku elektronske/dnb muzike da se istakne kao lead, sa neverovatnim vokalom, energijom sa kojom i dalje nastupa iako je u pedesetim godinama, koja je ostala verna svom muzičkom pravcu do danas, definitivno je neko ko zaslužuje da bude moj izbor.

Slađana Santo

1200x1200_exit-zene_Slađa

Draga koleginice, predstavi nam se!
Ja sam Slađana Santo i radim u sektoru za korporativna partnerstva.

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
U Exitu sam tri i po godine, trenutno na poziciji Šefa fundraising sektora.

Koja znanja i veštine su najpotrebniji za tvoj posao?
Veštine prodaje i vođenja projekata, razvijena socijalna inteligencija, timski rad, crisis management, snalažljivost, ažurnost, spremnost za učenje novih stvari …

Koliko je ženama teško da uspeju u muzičkoj industriji?
Generalno je u Srbiji u svim industrijama teže ženama da uspeju iz razloga što imamo ukorenjena mišljenja o dominaciji muskaraca. Rekla bih da je u našoj industriji situacija malo bolja i da je ženama donekle lakše da dođu do izražaja i odgovornih pozicija koje i zaslužuju.

Tanja Nježić

Draga koleginice, predstavi nam se!
Pozdrav, moje ime je Tanja Nježić. Imam brojne uloge u životu kao i sva bića na planeti, a najdraža mi je da svakog dana otkrivam radosti života!

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
U EXIT sam došla 2014. u fondacijski deo, u kome sam do danas. Prvih nekoliko godina posao u Exitu mi je bio dodatni posao, a onda na proleće 2017. na moju veliku radost prelazim u EXIT za stalno. Ja sam u Fondaciji EXIT pronašla svoju nišu da budem ono što jesam i da zajedno sa ostatkom EXIT tima doprinosim da naša planeta bude bolje mesto za život.

Koja znanja i veštine su najpotrebniji za tvoj posao?
Kao diplomirani politikolog za međunarodne poslove i master međunarodnog prava, znanja stečena tokom obrazovanja i u prethodnim radnim iskustvima načinila su dobitnu kombinaciju za posao koji obavljam u fondaciji. Kroz odmerenost, odgovornost i istrajnost u svakodnevnim aktivnostima, najvažnije su veštine komunikacije, organizacijske veštine, veštine istraživanja i analiziranja, kreativnog razmišljanja, ali i brojne druge.

Da si jedan izvođač s Exitovih festivala – ko bi bila i zašto?
Bila bih Grace Jones, no further explanations needed 🙂

Zorica Matković

1200x1200_exit-zene_Zorica-Matković

Draga koleginice, predstavi nam se! Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
U Exitu sam od samog početka, od 2001. Bilo je prekida tokom određenih godina, ali do danas sam prisutna u organizaciji. Od samog početka radim u sektoru Hospitality službe. To je sektor koji se bavi organizacijom smeštaja, prevoza, hrane, stvarima u vezi sa „gostiprimstvom“, konkretno za izvođače i goste festivala. Prvo sam radila kao host, a na poziciji Hospitality menadžera sam od 2011. godine.

Koja znanja i veštine su najpotrebniji za tvoj posao?
Za ovaj deo posla koji radim neophodni su dobra komunikacija, timski rad, multitasking – ovo bih čak stavila i na prvo mesto, sposobnost rada pod izrazito velikim pritiskom u kratkom vremenskom roku, fleksibilnost, brzo donošenje odluka i rešavanje problema, smirenost. Što se tiče znanja, ključ je poznavanje stranih jezika, prvestveno engleskog. Fakultet nije toliko presudan u bavljenju ovim poslom, jer je toliko redak i specifičan, da se najbolja znanja stiču kroz sam rad.

Ima li razlike u očekivanjima od žena i od muškaraca u muzičkoj industriji?
Posao je takav da vas, bez obzira na pol, traži u potpunosti, i to dobar deo godine. Dosta se putuje i radi se vrlo neograničeno vremeski. Tu može da dođe do ograničenja kod žena u trenutku kad osnuju porodice i imaju decu. Teško da u toj situaciji mogu biti dovoljno posvećene kao muškarci, koji mogu paralelno da budu uspešni na oba polja. Ja konkretno iz mog ugla tu vidim razliku.

Kako su žene doprinele opstanku muzičke industrije u pandemiji?
Tako što su držale online radionice, pisale i pričale na mrežama o situaciji u kojoj smo se našli i pokušale nekim akcijama da dopru do ljudi pričom koliko nas je pogodila pandemija u ovoj industriji, šta nas čeka i koji su nam mogući izlazi.

Da si jedan izvođač s Exitovih festivala – ko bi bila i zašto?
U plejadi zaista mnogobrojnih izvođača koje sam videla tokom ovih godina to je baš teško odabrati, ali poslednja kojom sam bila očarana je Grace Jones, pa ako moram baš da biram – eto, ja ću biti jedna velika diva 🙂

Željana Okanović

Draga kolegice, predstavi nam se!
Ćao! Ja sam Željana.

Koliko dugo radiš u Exitu, u kojem sektoru i na kojim poslovima?
U Exitu sam od 2012. godine. Najpre sam radila na organizaciji festivala, a od 2018. sam u EXIT fondaciji u sektoru za digitalni marketing.

Koja znanja i veštini su najpotrebnije za tvoj posao?
Prilagodljivost, spremnost na učenje, biti „na ti“ sa novinama i trendovima u digitalu, biti tolerantan na raznorazne izazove.

Kako su doprinele opstanku muzičke industrije u pandemiji?
Identično kao i muškarci, savesnim ponašanjem, strpljenjem i nadom da će sve ovo brzo proći uz online angažman, ukoliko je to bilo potrebno i moguće u datim uslovima.

Koliko je ženama teško da usklade dinamiku posla sa privatnim životima?
Jedan od glavnih razloga mog prelaska iz festivalske organizacije u EXIT fondaciju je upravo taj da bih uskladila poslovni i privatni život. Dakle, postoji način, uz reorganizaciju.

Žene u Exitu čine više od 60% radnika. Da li si to znala i na koji način se to oseti u funkcionisanju organizacije?
Nisam obratila pažnju, lepo je znati da smo i na tom polju ravnopravni. Mada smatram da u Exitu nikada nije bilo važno kog si pola, važno je koliko si stručan i da si timski igrač.

Da si jedan izvođač s Exitovih festivala – ko bi bila i zašto?
Na prvu loptu, LP. Autentična pojava moćnog glasa. Pleni talentom i harizmom. Nezaboravna.