Skip to main content
Vesti

Otvoren konkurs „MOST Urban Project Hub“ za lokalne muzičke projekte na Balkanu

Piše: 07.02.2022Nema komentara
1200x750_MOST_FB_CALL2021

U okviru projekta MOST otvoren je konkurs pod nazivom Urban Project Hub, čiji je cilj pokretanje lokalnih muzičkih projekata. EXIT fondacija, partner u MOST projektu, poziva kreativce da se prijave na konkurs i predstave ideje koje će doprineti razvoju lokalne muzičke scene na Balkanu.

Konkurs Urban Project Hub je u potrazi za kreativnim i jedinstvenim idejnim rešenjima koji će otkriti nove načine za saradnju između kreativaca i donosioca odluka na lokalu u polju kulture, odnosno muzike. Idealan kandidat je pojedinac sposoban da upravlja projektom i kroz njega ostvari ideju, uz finansijsku i stručnu podršku MOST-a.

U razmatranje za finansiranje biće uzeti projekti koji su na gradskom ili regionalnom nivou, koji lokalnim muzičarima obezbeđuju razmenu i umrežavanje, kao i oni koji predviđaju aktivnosti za jačanje lokalne muzičke scene. Šest najboljih projekata će dobiti finansijsku i profesionalnu podršku za realizaciju: MOST će obezbediti do 5.000 evra za svaki od šest projekata, zatim povezivanje sa lokalnim donosiocima odluka, treninge i mentorstva, kao i prilike za umrežavanje.

Konkurs za Urban Project Hub je otvoren od 26. januara do 15. marta 2022. godine, a možete se prijaviti ovde.

Proglašeno 12 pobednika projekta „MOST za muziku Balkana“

Proglašeno je 12 pobednika velikog međunarodnog projekta „MOST za muziku Balkana“, na kojem su učestvovali izvođači balkanske World Music scene! Agona Shporta, Corina Sîrghi și Taraful Jean Americanu, Dina e Mel, E.U.E.R.P.I, Flying Nomads, GRAIU, Kalata, Lenhart Tapes, Linda Rukaj, Perija, Shkodra Elektronike i VLADIMIR su izvođači koje je žiri odabrao među više od 100 prijavljenih, te će sada preko projekta „MOST za muziku Balkana“ dobiti veću vidljivost na muzičkoj globalnoj sceni, finansijsku podršku i različite mogućnosti za unapređivanje karijere.

Žiri konkursa bio je sastavljen od međunarodno priznatih muzičkih eksperata, a oni su: urednik magazina Songlines Simon Broughton, predsednik Ballkan World Music-a Olsi Sulejmani, art direktor festivala Etnofest i Jazziré Dejan Vujinović, buking agent i menadžer R.O.K.-a Rok Kosir i programski direktor organizacije Hangvető Balázs Weyer.

Odabranim izvođačima će tokom cele 2022. godine biti pruženo mentorstvo, izrada portfolija i učešće na međunarodnim festivalima. Zatim, tokom proleća magazin Songline će objaviti specijalno CD izdanje sa pesmama izabranih izvođača. U julu, za vreme EXIT festivala, umetnici će imati trening koji će pokrivati produkciju, komunikaciju s publikom i prisustvo na digitalnim platformama. Odabrani će imati priliku da nastupaju na showcase tokom EXIT festivala, koji će takođe biti i domaćin posebnog događaja posvećenom MOST-u i muzici balkanskog regiona, u Novom Sadu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture. Odabrani izvođači će u oktobru učestvovati i na prestižnoj World Music konferenciji – WOMEX. Izvođačima će biti obezbeđena i finansijska podrška za kreiranje novih projekata, kao i prilike za upoznavanje s muzičkim profesionalcima i umetnicima iz Zapadne Evrope i sa Balkana.

O MOST-u

Ključni cilj ovog projekta „izgradnje mostova“ je bolje predstavljanje neiskorišćenog potencijala balkanske World Music scene i međunarodno umrežavanje izvođača, mladih menadžera, organizatora festivala i programskih direktora klubova.

Podršku projektu MOST daje „Creative Europe“, kulturni program Evropske unije. Izuzetan budžet od četiri miliona evra već je dao veliki doprinos nastanku balkanske World Music scene.

Projekat MOST obuhvata sledeće zemlje: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Hrvatsku, Rumuniju, Severnu Makedoniju i Srbiju. MOST okuplja značajne aktere muzičke industrije ovog područja i kroz četiri različita konkursa (za izvođače, organizatore festivala, muzičke profesionalce i kreativce) povezuje osam zemalja.

Zajednički cilj svih zemalja je predstavljanje Balkana kao plodnog i kreativnog muzičkog tla, kao i jačanje muzičkog tržišta ovih prostora kroz podršku akterima world music i etno žanra.